Міжнародна сертифікатна програма з балканістики співпрацюватиме з Соціально-освітнім простором «Ірій», Чорногорія

 


Аналітичний центр балканських досліджень в рамках Міжнародної сертифікатної програми з балканістики розпочинає співпрацю із Соціально-освітнім простором «Ірій» (Будва, Чорногорія).

Керівниця  соціально-освітнього  простору «Ірій» Ірина Кучма зазначає, що Балкани для багатьох українців асоціюються з колишньою Югославією, яка просто розпалася у певний історичний період на окремі держави.

«Розуміння чому саме і на які - цих знань немає у більшості, або вони занадто поверхневі. І якщо Хорватія та Чорногорія більш-менш відомі нашим співгромадянам через активний туризм, то решта країн - за деяким виключенням, хіба що через згадки у ЗМІ», - каже Ірина Кучма.

За її словами, історія цього регіону варта уваги ще й тому, що останнім часом зустрічаються різноманітні порівняння, або рекомендації про запозичення досвіду, в звʼязку повномашбною агресією росії в бік України. Проте, не знаючи історії народів та хронології перебігу подій, посилання або копіювання досвіду може принести більше шкоди ніж користі.

«Крім цього, у боротьбі з російською пропагандою необхідно мати контраргументи в ситуації, коли через незнання порівнюють деякі історичні події, як наприклад бомбардування НАТО чи ситуацію в Косово. На перший погляд схожі, але насправді зовсім різні за своєю суттю, ці ситуації показують наскільки легко впасти в оману, якщо не перевіряти факти», - продовжує Ірина Кучма.

На її думку, курс «Балканістики» - це бажання висвітлити для максимально можливої кількості людей інформацію про цей регіон, який став прихистком для багатьох українців. Він не є однорідним, кожна країна має свої особливості і свою непросту історію. Знання про це допоможуть краще зрозуміти і легше налагодити звʼязок з близькими, але досить різними народами Балкан.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики