Україні потрібно вивчати досвід вступу в НАТО балканських країн – Катерина Шимкевич

 

Катерина Шимкевич, керівниця Аналітичного центру балканських досліджень

Україні на своєму шляху вступу в НАТО критично важливо вивчати досвід північноатлантичної інтеграції держав балканського регіону. Таку думку висловила керівниця Аналітичного центру балканських досліджень Катерина Шимкевич під час пресконференції в Українському медіацентрі на тему: «НАТО і Західні Балкани: вступ, виклики і російська дезінформація».

За її словами, Західні Балкани - це умовний термін, який на початку 2000-х років запровадили для полегшення європейської інтеграції та інтеграції до НАТО чиновники в Брюсселі. «Це шість країн – Албанія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Косово, Сербія, Чорногорія. Враховуючи, що три країни з шести вже є членами НАТО, а три не є, і вони мають дуже різні підходи до свого північноатлантичного майбутнього, то тут хочеться сказати, що вивчення досвіду цих країн для України є критично важливим. Ми можемо повчитися на помилках Республіки Північна Македонія, Чорногорії та Албанії, як вони вступали, вивчити дуже детально процеси євроатлантичної інтеграції. Подивитися на Боснію і Герцеговину, Косово і Сербію що не потрібно робити», - каже Шимкевич.

Експертка нагадала, що Албанія стала членом НАТО у 2009 році, Чорногорія у 2017 році і Північна Македонія у 2020 році. На її думку, ці країни мали дуже складний свій процес вступу.

Окрім того, в балканському регіоні російська федерація активно присутня в інформаційному полі. «Росія на Балканах вкладає в голови суспільства ту ж саму тезу, яку вкладала багато років в голови українцям: Балкани – це периферія. Подібне ми чули на початку 2000-х стосовно України, що вона периферійна територія між заходом і сходом», - зауважує керівниця Аналітичного центру балканських досліджень.

Переглянути запис пресконференції «НАТО і Західні Балкани: вступ, виклики, російська дезінформація».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики