Дайджест "Балкани за тиждень", 15 - 21 січня 2024

 


  • 22 січня 2024 року в Скоп’є відбудеться саміт лідерів Західних Балкан щодо Плану зростання цього регіону, який схвалила Європейська комісія. На зустрічі будуть присутні: прем'єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевскі, Президент Сербії Александар Вучич, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини Боряна Крішто, президент Чорногорії Яків Мілатович, прем'єр-міністр тимчасових установ Приштини Альбін Курті, а також генеральний директор Директорату ЄК з питань сусідства та переговорів про розширення Герт Ян Копман. Як повідомляють ЗМІ, також анонсовано присутність помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймса О’Брайена, представників регіональних організацій, Ради регіонального співробітництва, CEFTA, USAID, а також деяких міжнародних фінансових установ.


  • Сербія та Північна Македонія підписали протокол про імплементацію Меморандуму про заходи щодо покращення руху людей та товарів з 1 лютого 2024 року. Свої підписи під документом поставили директори митних адміністрацій Сербії та Північної Македонії Бранко Радуйко та Стефан Богоєв. Підписаний протокол передбачає прискорення митних процедур, які здійснюються митними органами на спільному пункті пропуску Прешево-Табановце, що відкриває можливість удвічі більш швидкого руху вантажних транспортних засобів через цей пункт, повідомляє видання РТС. 


  • На Всесвітньому економічному форумі в Давосі прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович заявив, що, на його переконання, ЄС наполегливо допомагатиме Україні. Він виступав на панелі “Захист Європейського об’єднаного фронту”. “Європейський Союз повинен зміцнити свій оборонний потенціал. Це те, що ми всі розуміли і до чого ми всі чітко залучилися", - сказав Пленкович під час дискусії про європейську безпеку. Про це повідомляє хорватське видання “Вечерній ліст”.


  • Посольство США в Боснії і Герцеговині охарактеризувало діяльність президента Республіки Сербської (БіГ) Милорада Додіка як дестабілізуючою. США та Велика Британія ввели санкції проти Милорада Додіка за порушення Дейтонської мирної угоди. Він в останніх виступах у ЗМІ кілька разів заявляв про можливість проголошення незалежності Республіки Сербської. "Нагадаємо, що Республіка Сербська - це суб'єкт, який є частиною Боснії і Герцеговини. Вона не є ні зараз, ні колись була міжнародно визнаною державою. РС існує лише в складі Боснії і Герцеговини", - зазначили в посольстві. Як повідомляє “Slobodna Bosna”, посольство Сполучених Штатів Америки попередило, що риторика та дії президента РС Мілорада Додіка становлять загрозу для утворення БіГ, Боснії та Герцеговини та Західних Балкан.


  • 15 січня у Косово вшанували пам'ять жертв різанини в Рачаку. Під час покладання вінків у Рачаку президентка Косова Вйоса Османі подякувала колишньому американському послу Вільяму Волкеру, який був присутній на церемонії. Протягом 1999 року Волкер був головою місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі і документував злочини, скоєні в цьому селі.


  • з 1 лютого Косово повністю переходить на євро-валюту, банківський регулятор забороняє сербський динар для оплати готівкою. Нагадаємо, Косово  - частково визнана держава, не входить до ЄС, але у 2002 році в односторонньому порядку запровадила євро, повідомляють ЗМІ.

  • Як пише “Цензор. Нет”, "Оператор ГТС України" приєднався до ініціативи створення "Вертикального коридору" – нового маршруту для транспортування газу з півдня на північ Європи. Відповідний меморандум підписали оператори газотранспортних систем України, Молдови, Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини та Греції. "Завдяки участі в "Вертикальному коридорі" ми розраховуємо щорічно додатково постачати понад 7 млрд куб. м газу від Румунії до Центральної Європи. ОГТСУ спільно з оператором ГТС Молдови та національними регуляторами зараз працює над створенням привабливих умов для використання додаткових потужностей Трансбалканського коридору обсягом 6 млн куб. м на добу вже протягом 2024 року", – прокоментував директор "Оператора ГТС України" Дмитро Липпа. 

  • Хорватія планує запровадити обов’язкові одномісячні курси військової освіти в середніх школах на тлі розмов про відновлення призову, який був скасований у 2008 році після вступу країни в НАТО. Прем'єр-міністр Андрей Пленкович підтвердив, що військовий курс буде в розроблений найближчим часом.

  • Об’єднання українців «Леся Українка» у Північній Македонії провело у центрі Скоп’є урочисту ходу з нагоди Дня Соборності України. Десятки активістів рушили від пам'ятника Олександру Македонському до пам'ятника Тарасу Шевченку в парку "Жена Борець". Про це пише місцеве видання “Civil Media”. 

Новини посольств України на Балканах

  • Посольство України в Албанії повідомляє, що Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Прем'єр-міністром Республіки Албанія Еді Рамою. Президент України подякував за тверду позицію Албанії щодо російської агресії проти України та підтримку України в РБ ООН, а також оборонну та політичну підтримку.

  • Посольство України в Хорватії інформує про відкриття в стінах парламенту Республіки Хорватія мистецької виставки «Наші сліди» української художниці Татяни Маслик та її чоловіка Антона Маслика, який  захищає Україну від російської агресії. 

  • Посольство України в Румунії представило румунським партнерам Міжнародну платформу “NAZOVNI” при МЗС України,  яка призначена для надання дипломатичного сприяння двостороннім відносинам на економічному напрямку. Румунські компанії, які бажають купувати товари чи послуги в українських постачальників мають можливість подати відповідний запит через МП “NAZOVNI” та отримати прямі контакти українських експортерів та виробників. 

  • Посольство України в Чорногорії звітує про зустріч Посла України в Чорногорії Олега Герасименка з міністром внутрішніх справ Чорногорії Данілом Шарановичем. Міністр внутрішніх справ запевнив під час зустрічі у продовженні поточної підтримки громадян України, які знайшли притулок від війни в Чорногорії. «Чорногорія відкрила свої двері для українського народу, про що свідчить той факт, що вона є першою країною в Європейському Союзі, яка прийняла рішення надати тимчасовий захист для вихідців з України, а також спростити в’їзд до країни для з гуманітарних міркувань", - сказав міністр Шаранович. У свою чергу Посол України подякував за підтримку.


Аналітичний центр балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики