«Агресивні плани Путіна виходять далеко за межі України» - посол України в Чорногорії

 Аналітичний центр балканських досліджень пропонує переклад інтерв’ю посла України в Чорногорії Олега Герасименка у виданні POBJEDA

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Чорногорії Олег Герасименко
Світлина: POBJEDA

Сьогодні всім має бути зрозуміло: епоха нейтралітету минула, як і епоха миру в Європі. Майбутній світоустрій зараз вирішується на фронті в Україні. У боротьбі за цінності демократичного світу та фундаментальні основи міжнародного права Україна не має бути самотньою. Ця війна вже давно перетнула межі лише конфлікту між Росією та Україною. Успіхи Росії становили б радикальну загрозу для всієї європейської та євроатлантичної архітектури безпеки

Путін продовжує посилати тисячі людей на смерть, сподіваючись досягти більшого успіху до своїх фальшивих «виборів» у березні 2024 року. Росія явно не має наміру припиняти свою збройну агресію в Україні чи шукати мирних рішень. Проте агресивні плани Путіна виходять далеко за межі України. Він вважає, що Росія стоїть вище міжнародного права, і бачить свою місію в нестримному розширенні російської території та зони впливу, – каже посол України в Чорногорії Олег Герасименко в інтерв’ю Pojeda. Він зазначає, що це підтверджує його останнє звернення до російського парламенту кілька днів тому. За словами Герасименка, це був меседж війни, меседж загрози не лише Україні, а й Європі.

Pobjeda. Минулого тижня для українського народу збіглися дві важкі річниці – два роки від початку повномасштабного російського збройного вторгнення в Україну, а також рівно десятиліття від початку російської агресії на Донбасі та військової окупації півострова. Яка ситуація на фронті та моральний стан української армії?

ОЛЕГ ГЕРАСИМЕНКО: Ви правильно підкреслили, що російська агресія проти України триває вже десять років і почалася з окупації Криму та частини Донецької та Луганської областей. Коли ми говоримо про загальні результати дворічного тотального вторгнення Російської Федерації в Україну, ми чітко бачимо дві ключові тенденції. Перше – війна, на жаль, ще триває, триває вбивство українців і нищення наших міст. По-друге, Росія не досягла жодної з цілей, які вона окреслила перед повним збройним вторгненням в Україну. Українська армія вижила і зміцніла, наша фінансова система вижила, Україна вижила як незалежна держава і стала сильнішою, НАТО розширилося, Європа активно озброюється.

Початковий російський «бліцкриг» проти України провалився, українські захисники його зірвали. Але після цієї невдачі РФ перейшла на, так би мовити, радянський стиль ведення війни. Путін демонструє свою прихильність до тривалої війни на виснаження, так званої «довгої гри», спираючись на свої все ще значні ресурси, втому від війни та ядерний шантаж, а також поставки ракет і безпілотників із союзників Росії – Ірану та Північної Кореї. . Росія не відмовилася від первинних геноцидних намірів щодо України та українців. І розуміння цього факту є найсильнішою мотивацією для українських бійців та всього українського народу, який героїчно продовжує боронити свою країну та свої вогнища до повного визволення від окупантів.

Зараз ситуація на фронті напружена і динамічно розвивається. Понад 20 відсотків території України окуповано. ЗСУ звільнили 50 відсотків території, окупованої Російською Федерацією після 24 лютого 2022 року. Ми фактично забезпечили безпеку нашого флоту в західній частині Чорного моря від атак російського флоту, навіть знищивши третину того самого флоту. Ми закріпили плацдарм на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Загальна чисельність угруповання збройних сил РФ, зосередженого на окупованій території України, становить близько 470 тис. осіб. Наразі триває російська наступальна операція, яка почалася 3 жовтня 2023 року, але окупаційні війська не можуть досягти значних успіхів і не мають стратегічних успіхів. Наразі українська армія веде активну оборону та по можливості зміцнює позиції, виснажуючи противника та завдаючи йому максимальних втрат. Росія продовжує нарощувати війська, втрачаючи при цьому велику кількість солдат під час «атак людської хвилі». Лише в бою за Авдіївку РФ втратила близько 47 тис. військових – це жахлива цифра. В середньому росіяни жертвують 400 солдатами в обмін на 1 км² землі. Але російське військово-політичне керівництво ніколи не шкодувало людських життів. Крім того, Росія традиційно продовжує тероризувати мирне населення України, атакуючи критично важливу інфраструктуру та житлові райони ракетами, авіаційними бомбами та ударними безпілотниками, що призводить до значних жертв і руйнувань.

Путін продовжує посилати тисячі людей на смерть, сподіваючись досягти більшого успіху до своїх фальшивих «виборів» у березні 2024 року. Росія явно не має наміру припиняти свою збройну агресію в Україні чи шукати мирних рішень. Проте агресивні плани Путіна виходять далеко за межі України. Він вважає, що Росія стоїть вище міжнародного права, і бачить свою місію в нестримному розширенні російської території та зони впливу. І його останнє звернення до російського парламенту кілька днів тому це підтверджує. Це був меседж війни, загрози не лише Україні, а й Європі. Україна зараз болісно руйнує його хворі амбіції і таким чином захищає не лише себе, а й багато інших європейських країн.

Але те, що українська армія яскраво показала за ці два роки – коли вона має достатньо зброї, амуніції та техніки – це те, що вона може ефективно знищувати окупанта і перемагати.

Pobjeda: Протягом останніх кількох тижнів відбулися дві трагічні події – опонент Путіна Олексій Навальний помер у полоні, а після місяців облоги місто Авдіївка потрапило в руки росіян. Уся жорстокість війни в Україні – найруйнівнішої з часів Другої світової війни – виявилася в битві за Авдіївку, одну з головних українських фортець на Донбасі. Це перша велика перемога росіян після завоювання Бахмута минулого року. Чи зможе Україна захистити себе без так необхідної допомоги союзників?

ОЛЕГ ГЕРАСИМЕНКО: Для українців нинішня війна – це екзистенційна боротьба. Боротьба за виживання нашої держави і нашого народу. Тому вибір у нас не дуже великий. Україна продовжуватиме боротьбу, ми продовжуватимемо боронити свої вогнища незалежно від наявності чи відсутності іноземної допомоги. Численні злочини проти українського життя на тимчасово окупованих Росією територіях не залишають нам багато місця для ілюзій щодо того, що буде, якщо ми припинимо воювати.

Україна щиро вдячна всім своїм іноземним партнерам за всю надану військово-технічну допомогу, яка врятувала чимало життів – як мирних жителів, так і військових. Серед таких партнерів – Чорногорія. Ще раз повторюся – ця допомога рятує життя людям. І ця допомога свідчить про дух єдності та солідарності вільного світу з Україною, яка бореться за свободу. І не тільки ваша свобода. Інша справа, що іноземна військово-технічна допомога не завжди така швидка і комплексна, як хотілося б. На це є багато причин, часто об'єктивного характеру. Але, як сказав президент Володимир Зеленський у своєму виступі на Мюнхенській конференції з безпеки, утримання України в умовах штучного дефіциту озброєнь лише дає Путіну можливість адаптуватися до поточної динаміки війни. Це самоослаблення демократії ризикує з часом зруйнувати наші спільні успіхи.

Сьогодні всім має бути зрозуміло: епоха нейтралітету минула, як і епоха миру в Європі. Майбутній світоустрій зараз вирішується на фронті в Україні. У боротьбі за цінності демократичного світу та фундаментальні основи міжнародного права Україна не має бути самотньою. Ця війна вже давно перетнула межі лише конфлікту між Росією та Україною. Успіхи Росії становили б радикальну загрозу для всієї європейської та євроатлантичної архітектури безпеки.

Тому Україна активно працює над збереженням єдності та зміцненням проукраїнської коаліції у світі, щоб забезпечити всі необхідні засоби для перемоги України в боротьбі з російською агресією. Загалом у форматі Рамштайн відбулося 19 засідань Контактної групи з питань оборони України.

Наш меседж нашим партнерам такий: кожен артилерійський снаряд, кожна одиниця техніки мають служити для захисту Європи від російської війни та глобальних реваншистських амбіцій Росії.

Зараз українська армія відчуває нестачу артилерійських боєприпасів та інших видів озброєння. Досягнення паритету озброєнь на різних напрямках, як було доведено раніше, дало б позитивні результати для українських бійців. Тому зміцнення артилерійського потенціалу спільними зусиллями є однією з наших ключових потреб для перемоги у цій війні. Швидкість і послідовність доставки зброї залишаються ключовими. Основні наші потреби – це снаряди, ППО та ракети великої дальності. Якщо українська армія матиме ці запаси в достатній кількості та вчасно, то Збройні сили України зможуть завдати Росії військової поразки на полі бою та завершити цю війну.

А щодо політичних репресій у Росії, то ситуація досить показова для характеру режиму в Кремлі. Політковська, Литвиненко, Магнітський, Нємцов, Навальний – це лише деякі з найвідоміших імен у довгому списку критиків, яких убив Путін. Після кожного вбивства було обурення, але зрештою Путіну це вдалося зійти з рук, і світові лідери знову потиснули йому руку. Це спонукало його продовжувати вбивати людей.

Pobjeda: Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95,3 мільярда доларів після тижнів переговорів. Але доля цієї допомоги в контрольованій республіканцями Палаті представників далеко не визначена, оскільки колишній президент США та кандидат у президенти 2024 року Дональд Трамп закликав республіканців уникати ухвалення закону. Як можна перемогти Росію, якщо допомога союзників лише риторична? Що може статися, якщо Трамп виграє вибори?

ОЛЕГ ГЕРАСИМЕНКО: Україна завжди цінувала і цінує потужну двопартійну підтримку в США, особливо в Конгресі. Сподіваємось, так буде й надалі. Тема підтримки України завжди була і повинна залишатися однією з небагатьох тем, яка об’єднує, а не роз’єднує демократів і республіканців. Вибори президента Сполучених Штатів є виборами американського народу. Україна працюватиме з будь-яким президентом, обраним американцями. Сполучені Штати є партнером номер один у світі для України у наданні безпекової допомоги у протидії російській агресії. Україна переконана, що підтримка США продовжуватиметься та зростатиме, оскільки перемога України над російською агресією є в інтересах США та всієї євроатлантичної спільноти. Підтримка України є американським національним інтересом, а не партійним. Це найкраща інвестиція Америки в безпеку глобальної стабільності за останні десятиліття.

Pobjeda: ЄС все ще твердо стоїть на боці українського народу, але хвиля популізму та тріумф правих змінюють Європу. Наскільки вразливою буде Європа, якщо ця безглузда війна Росії проти України продовжиться і якщо допомога Україні буде послаблена?

ОЛЕГ ГЕРАСИМЕНКО: Я не схильний до зайвого песимізму в цьому питанні. Більше того, зараз стає все більш очевидним, що все відбувається з точністю до навпаки. Європа все більше зміцнює свій військовий і оборонний потенціал, а на Заході все більше присутнє усвідомлення прямої військової загрози для ЄС і НАТО з боку Росії. За останні кілька місяців європейські партнери збільшили військову підтримку України. Є багато прикладів як на багатосторонньому, так і на двосторонньому рівні. Я не думаю, що цьогорічні європейські вибори змінять цю тенденцію. Про це свідчить остання зустріч європейських лідерів, ініційована президентом Франції. Також не можу не зазначити, що повноправне членство в ЄС є стратегічною метою України, і ми активно працюємо над її досягненням, незважаючи на всі труднощі та виклики війни.

«А щодо політичних репресій у Росії, то ситуація досить показова для характеру режиму в Кремлі. Політковська, Литвиненко, Магнітський, Нємцов, Навальний – це лише деякі з найвідоміших імен у довгому списку критиків, яких убив Путін. Після кожного вбивства було обурення, але зрештою Путіну це вдалося зійти з рук, і світові лідери знову потиснули йому руку. Це спонукало його продовжувати вбивати людей»

Росія зробить усе, щоб дестабілізувати Балкани

Pobjeda: Чи наближається кінець війни і чи реалістичні погляди президента Байдена про те, що наступною російською метою для спалаху конфлікту можуть стати Балкани?

ОЛЕГ ГЕРАСИМЕНКО: Припинення війни має стати результатом зусиль не лише України, її народу та Збройних Сил, а й усієї міжнародної спільноти – військових, політичних, санкційних, дипломатичних кіл. Ця війна визначатиме майбутнє Європи та людства, тому перемога над агресором та його виживання над міжнародним правом мають бути спільними зусиллями. Хочу підкреслити, що дипломатичні зусилля тривають і в них бере участь величезна кількість країн, у тому числі Чорногорія.

Формула миру, запропонована президентом Володимиром Зеленським, залишається єдиним реалістичним і комплексним планом для відновлення територіальної цілісності України та справедливого припинення цієї війни. Не випадково Формула миру містить десять пунктів. Вони базуються на міжнародному праві та принципах Статуту ООН. Кожен із цих пунктів так чи інакше відображає резолюції Генеральної Асамблеї ООН, за які вже проголосували, в тому числі Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні», прийняту 23 лютого 2023 року 141 голосом. Формула миру поступово завойовує світову підтримку. Вона має універсальний характер і може створити основу не лише для припинення агресивної імперіалістичної війни Росії проти України, а й для припинення інших збройних конфліктів на планеті та подолання глобальних проблем. Найближчим часом у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт «Формула миру» за участю лідерів багатьох держав.

Про російські загрози Балканам президент України Володимир Зеленський чітко і відкрито говорив про це на саміті Україна-Південно-Східна Європа в Тирані 28 лютого. На прес-конференції він попередив країни Західних Балкан, що Росія зробить усе, щоб дестабілізувати ситуацію в цій частині Європи. Тому ми цілком усвідомлюємо російські імперіалістичні інтереси та амбіції в цьому регіоні. Загалом Росія зараз дуже зацікавлена у створенні нових гарячих точок і точок нестабільності по всьому світу.

Наостанок хочу наголосити – лише єдність та рішучість ефективні у протистоянні агресору. Заспокоїти агресора так і не вдалося. І вони ніколи не будуть. Наше повідомлення кришталево чітке. Оскільки повне вторгнення Росії досягає свого дворічного рубежу – вірте в Україну, підтримуйте Україну та її боротьбу. Для українців свобода є найбільшою цінністю і вони готові її захищати зі зброєю в руках.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики