Дайджест "Балкани за тиждень". Коротко

Огляд новин за 15-21 квітня 2024 року


Євросоюз визначився з новими дипломатами у країнах Західних Балкан: новим спеціальним представником ЄС на Західних Балканах стане колишній президент Словенії Борут Пахор; Офіс ЄС у Приштині (Косово) очолить Айво Орав, нинішній посол Естонії в ЄС; італійський дипломат Луїджі Сорека був призначений головою представництва ЄС у Сараєво (Боснія і Герцеговина); Йоганн Саттлер стане послом ЄС у Чорногорії, наразі він завершує виконання своїх обов’язків у БіГ; послом ЄС у Північній Македонії стане грецький дипломат Рокас Міхаліс.

*** 

Греція не збирається передавати Україні власні F-16, бо винищувачі потрібні для власного захисту. При цьому прем’єр-міністр країн Кіріакос Міцотакіс згадав про історичні зв’язки Греції з рф, відзначивши, що в Греції засуджують кремлівський режим.

 ***

Греція хоче розробити власний аналог ізраїльської протиповітряної системи «Залізний Купол» для захисту громадян та країни від небезпек.

 ***

Через провокативні дії російського флоту проти мирних кораблів і ризик для безпеки Болгарії країна створила робочу групу, яка займатиметься безпекою в Чорноморському регіоні.

 ***

Посли країн-членів Європейського Союзу одноголосно прийняли поправки та доповнення до глави 35 у переговорах про вступ із Сербією. Зміни включатимуть процес нормалізації з Косово, виконання домовленостей з Косово, досягнутих у Брюсселі та Охриді на початку 2023 року.

 ***

Президент Сербії Александар Вучич продовжує закулісну дипломатію, проводячи переговори з представниками різних країн перед голосуванням у Генеральній Асамблеї ООН щодо резолюції по Сребрениці. За минулий тиждень Вучич мав розмови з президентом Азербайджену Ільхамом Алієвим, представником Саудівської Аравії в ООН, представниками деяких африканських країн. У такий спосіб сербський президент намагається отримати більшу підтримку серед країн під час голосування у Генасамблеї по резолюції.

 ***

У Румунії біля військової бази імені Михайла Когелнічану були помічені три безпілотники, проти яких застосували РЕВ. Деталі встановить слідство.

 ***

В Хорватії відбулися дострокові парламентські вибори, на яких правляча партія ХДС отримала 61 місце у парламенті. Опозиційна СДП, від якої на посаду прем’єр-міністра збирається претендувати діючий президент країни, Зоран Міланович, отримала 43 місць у парламенті; Рух за Батьківщину - 14, партія "Мост" - 11, "Можемо" – 10. ХДС має формувати уряд, домовляючись з іншими партіями. Аби приступити до формування необхідно мати 75/76 підписів під урядовою угодою. 

 ***

Сьогодні Конституційний суд Хорватії 19 квітня заборонив президенту Зорану Мілановичу обиратися на посаду премʼєра, і визнав некоректною його поведінку у ході виборів. Це рішення Міланович відкидає і вважає рішення Конституційного суду «підготовкою до державного перевороту».

 ***

Албанський уряд починає пошук інвестицій, щоб відновити власну військову промисловість. За заявами Тирани таке рішення прийнято через великий попит на зброю на світовому ринку.

 ***

ПАРЄ проголосувала за вступ Косова до Ради Європи. Остаточне рішення тепер має прийняти Комітет міністрів (виконавчий орган міністрів закордонних справ організації).

 ***

За прогнозами, цього року грецька економіка повернеться до рівня докризового 2009 року, зростання ВВП складе 3%, що значно вище за середній показник по єврозоні (0,8%).

 ***

Болгарія може приєднатися до єврозони наприкінці 2025 року, заявив голова Національного банку Болгарії Дімітар Радев, хоча уряд ставить задачу зробити це 1 січня 2025 року.

 ***

Парламент Республіки Сербської (БіГ) схвалив звіт т.зв. Міжнародної комісії з розслідування страждань всіх народів в Сребрениці та її околицях. У висновках експертів йдеться про воєнні злочини проти сербів та страждання інших народів. Події в Сребрениці названі злочином, але не визнані геноцидом.

На тому ж самому засіданні депутати Парламенту проголосували за власний виборчий закон, що є прямим порушенням законодавства Боснії і Герцеговини, де законну дію має тільки федеральний закон про вибори. Керівництво ентитету намагається створити через власний виборчий закон паралельну виборчу систему, яка не буде підконтрольна федеральним органам влади та Високому представнику від міжнародної спільноти.

 ***

Держсекретар США у справах Європи та Євразії Джеймс О'Браєн, перебуваючи у Белграді, заявив, що формування Асоціацію муніципалітетів із сербською більшістю у Косово "має ключове значення для того, щоб серби в Косово зрозуміли, яким буде їхнє життя".

 ***

Міноборони Румунії представило звіт про російські загрози для країни у 2023 році, який президент передав до парламенту. Цілями російського шпигунства були спроби збору інформації від установ оборони та безпеки, проведення дій з отримання інформації, що становить інтерес, а також збір інформації про дії Румунії щодо війни в Україні.

***

Наукова співробітниця Фонду захисту демократії Івана Страднер, яка вивчає російські гібридні впливи в Балканському регіоні, вважає, що цього року тут може початися війна, спровокована Сербією. На її думку, це буде друга частина кампанії, яку Белград розпочав весною 2023 року у Косово.

 ***

У чотирьох муніципалітетах із сербською більшістю на півночі Косово, Північній Митровиці, Лепосавичі, Звечані та Зубін Потоці 21 квітня голосували за або проти заміни албанських мерів, обраних на позаминулих локальних виборах. Голосування Центральна виборча комісія Косова визнала такими, що не відбулися через низьку явку виборців. Кількість осіб, які прийшли на виборчі дільниці, становить майже 300 осіб з майже 57 тис. виборців. Албанські мери Північної Митровиці, Лепосавича, Звечана, Зубіна Потока залишатимуться на своїх посадах.

Підготувала Катерина Шимкевич,

керівниця Аналітичного центру балканських досліджень


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики