Саміт миру Зеленського. Огляд преси Словенії

Світлина: Офіс президента України

Саміт миру, що відбувся у Швейцарії 15-16 червня 2024 року, у словенській пресі висвітлювався досить скупо та одноманітно. Здебільшого всі медіа публікували заяву президентки Словенії Наташі Пірц Мусар, в якій вона заявила, що лише Київ може вирішувати, який мирний план для України найкращий.

«Цей неспровокований акт війни проти суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України має бути припинено, а російські війська в Україні мають відійти до міжнародно визнаних кордонів між Україною та Російською Федерацією», - передає слова президентки словенський портал Večer.com.

Офіційний сайт президентки Словенії пише, що попри те, що Російська Федерація не бере участі в саміті, верхівка Словенії переконана у необхідності та доцільності його проведення та цитує Наташу Пірц Мусар: «Наша зустріч є частиною більш тривалого процесу, під час якого Російська Федерація обов’язково стане частиною переговорів. Іншого шляху немає. Треба говорити».

Також наголошується, що президентка бажає щоб переговори принесли конкретні зрушення, тому що «кожної години, коли ми розмовляємо, десь гине солдат, цивільний, жінка чи дитина на фронті чи в українських містах і селах. Нажаль, ця кривава війна ще далеко від завершення. Але справа в тому, що Україна є жертвою агресії Російської Федерації і тільки Україна може вирішувати, яка мирна угода і який зміст їй прийнятний. Це не підлягає обговоренню".

За словами президентки Пірц Мусар, Словенія привітала б будь-який конкретний план, який відкрив би шлях до переговорів про припинення війни та встановлення миру в Україні. Словенія, за її словами, могла б брати активну участь у цьому. «Наша сильна мотивація базується на нашій непохитній підтримці України. Словенія підтримує Україну на кожному кроці від початку агресії та й надалі підтримуватиме її з гуманітарною допомогою та розвитком. Водночас, як непостійний член Ради Безпеки і країна без колоніального минулого, ми маємо добрі контакти і з т.зв. глобальним півднем». Словенія також готує двосторонню безпекову угоду з Україною, і водночас президентка також вітає оцінку Єврокомісії про те, що Україна та Молдова готові розпочати переговорний процес щодо вступу до ЄС.

Державне медіа RTV SLO, який дуже часто публікує відверто проросійськи наративи, цього разу досить коректно написав про подію в Швейцарії та навіть процитував Володимира Зеленського:

«Президент України Володимир Зеленський назвав успішною широку участь у мирній конференції та зазначив, що домовленості, які будуть ухвалені на саміті, будуть частиною мирного процесу.

"Україна ніколи не хотіла цієї війни. Це злочинна і абсолютно неспровокована агресія Росії", - сказав Зеленський.

RTV SLO водночас передав і позицію Москви з посиланням на російські інформаційні агентства: «У Кремлі заявили, що Захід неконструктивно відреагував на пропозиції Путіна щодо нової архітектури безпеки та мирних переговорів з Україною. На запитання, чи отримали офіційні відповіді на пропозиції Путіна, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков сказав, що їх було багато, але всі вони неконструктивні».

Портал N1 з посиланням на AFP також передав слова Зеленського про те, що військової допомоги, яку надсилають Україні країни Заходу, буде недостатньо для перемоги України у війні. «Допомога йде. Він надходить у великих кількостях. Чи достатньо цього для перемоги? Ні. Чи пізно? Так".

Ця цитата викликала бурхливе обговорення читачів порталу, переважно негативного в бік України, але все виглядало як атака ботів, тому що коментарі майже не відрізнялися за змістом.

На N1 окремою статтею вийшла також позиція Росії під заголовком «Росія про мирну конференцію України: "Результати зустрічі близькі до нуля"». 

Словенський твіттер теж не оминув тему мирного саміту України у Швейцарії. Слід зазначити, що величезна кількість людей підтримує Україну і висловлювання у цій соцмережі були переважно позитивні. Звісно ж, не обійшлося і без російських наративів, проте такі твіти отримали багато негативних коментарів.

Ірина Сєйдханова, Словенія,
випускниця Міжнародної сертифікатної програми з балканістики

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики