Дайджест "Балкани за тиждень" 22 - 28 липня 2024 року

🇪🇺🇽🇰 Серби, які проживають в Косово та мають сербські паспорти, видані Координаційним управлінням Сербії, зможуть вільно пересуватися Європейським Союзом. Уряд Косова не визнає сербські паспорти дійними і забороняє їхнім власникам здійснювати міжнародні рейси з аеропорту Приштини. Не могли косовські серби їздити, як албанці Косова, з 1 січня 2024 року до ЄС по безвізовому режиму. Утім, тепер ця перешкода усунута рішенням Ради Євросоюзу.

🇧🇬 Міністерство оборони Болгарії може передати Україні непотрібні боєприпаси.

🇷🇸 В сербському місті Валєво відбувся протест активістів та «зелених» організацій проти відновлення владою робіт по видобутку літію у долині Ядар. Уряд країни підписав угоду про співпрацю у цій сфері з ЄС, що поновило акції протести проти розробки рудника.

🇷🇸 Футбольний клуб з Сербії «Партизан» у другому кваліфікаційному раунді Ліги Чемпіонів програв «Динамо» (Київ) з рахунком 2:6. Кияни скасували будь-які офіційні заходи з сербами, оскільки «Партизан» нещодавно приймав участь у товаристських матчах у москві. Матч відповідь відбудеться 31 липня у Белграді при порожніх трибунах.

🇷🇸🇺🇦 Генеральний директор футбольного клубу «Партизан» (Сербія) продемонстрував свою необізнаність у питаннях українсько-сербських відносин. Він не знає, якою буда позиція України стосовно бомбардувань НАТО по території Союзної Республіки Югославія у 1999 році. У березні 1999 року українська влада – президент, парламент, уряд – засудили початок бомбардувань, відбувалися цілі слухання у Верховній Раді, а 27 березня 1999 року міністр закордонних справ Борис Тарасюк та міністр оборони Олександр Кузьмук вилетіли до Белграда на перемовини з Мілошевичем, аби він прийняв умови мирної угоди, висунутої Контактною групою.

🇲🇪 Чорногорський уряд «оновився» за рахунок включення представників проросійських сил та їхніх партнерів. Депутати від «Демократичного фронту» та від «Боснійської партії» отримали після переформатування уряду міністерські посади і підсили проросійські сили у чорногорській Скупштині.

🇭🇷 Окружний суд у місті Спліт (Хорватія) скасував арешт яхти Віктора Медведчука, тому тепер Національне агентство України з питань виявлення активів не зможе її продати. Причина скасування арешту – Офіс генерального прокурора не видав обвинувальний акт по кримінальній справі проти Медведчука.

🇷🇴 Міноборони Румунії надало суперечливу інформацію стосовно падіння уламків російських безпілотників на своїй території. Два винищувачі F-16 в небо піднімалися для моніторингу, як зазначають у румунському відомстві. У соцмережах та медіа присутня й інша інформація про те, що Румунія збивала «шахеди» над Україною. Прем’єр країни ці меседжі відкидає, заявляючи, що такі заходи румунська армія не здійснює.

🇧🇬🇺🇦 Болгарський президент Румен Радєв продовжує демонструвати антиукраїнську позицію. Очільник держави визнав, що блокував призначення колишнього міноборони на посаду посла Болгарії в Україні. Уряд таки призначив Ніколу Ненчева послом у Києві, що викликало негативну реакцію у Радєва.

🇭🇷🇲🇪 МЗС Хорватії оголосило персонами нон-грата трьох високопосадовців Чорногорії – Андрію Мандича, Мілана Кнежевича, Алексу Бечича. Причиною такого кроку стала резолюція про геноцид у Ясеноваці, ухвалена 28 червня в Скупштині Чорногорії. Такий крок в Хорватії розцінили як недружній та як напад на добросусідські відносини двох країн.

🇷🇴🇺🇸 Румунія збирається цього року планує приєднатися до Програми безвізового режиму з США. Для цього була запущена спеціальна інформаційно-рекламна кампанія під гаслом «Кваліфікуйте Румунію в програмі безвізового режиму». Громадянам країни радили відновити прострочені американські візи.

🇷🇸🇧🇦 Сербія та ентитет Республіка Сербська (БіГ) перейшли до подальшого зміцнення відносин, сербської та культурної ідентичності в БіГ та Республіці Сербській. Це робиться шляхом виділення з Сербії додаткового фінансування для підтримки культурно-мистецьких товариств, закупівлі підручників, спортивного інвентарю для діаспори.

🇧🇦🇪🇺 ЄС змінив спеціального представника в Боснії і Герцеговині. Ним став італійський дипломат Луїджі Сорека, який знає Балканський регіон по роботі послом ЄС в Албанії (2018 – 2022) та через координацію процесу лібералізації візового режиму з країнами Західних Балкан.

🇬🇷 Греція замовила багатофункціональні бойові літаки п’ятого покоління F-35. Вартість придбання 20 літаків становить майже 3,5 млрд долл. Поставки винищувачів заплановані у період з 2028 по 2032 рр. 

Підготувала Катерина Шимкевич,

Аналітичний центр балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики