Що нового на Балканах? Огляд Чорногорії

Огляд за 18-21 липня 2024 року


Глава Уряду презентував нову фіскальну стратегію країни

Прем’єр-міністр Чорногорії Мілойко Спаїч презентував 18 липня нову фіскальну стратегію на 2024-2027 рр., яка є частиною урядової соціально-економічної програми «Європа зараз-2». Ключовим елементом цієї стратегії є підвищення середньої зарплати з жовтня 2024 р. до 1000 євро, а мінімальної до 600 та 800 євро (залежить від сфери). За даними статистичного відомства Чорногорії, станом на березень 2024 р. розмір середньої зарплати в країні становив 825 євро. Окрім того, нова фіскальна стратегія передбачає скасування внесків у пенсійний фонд з боку роботодавців та зменшення цих внесків з боку працівників з 15 до 10%. Також, за словами Прем’єр-міністра, з січня 2025 р. пенсії в середньому зростуть на 50 євро. Варто зауважити, що парламентська більшість в цілому підтримує цей план, але Президент Я.Мілатович та опозиція піддають його нещадній критиці, оцінюючи, що в такий спосіб фінансова система може зазнати колапсу. Також наміри Уряду у соціально-економічній сфері засудив чинний Міністр юстиції країни А.Мілович, який вже тривалий час знаходиться у відвертому протистоянні з М.Спаїчем.

Очікується переформатування Уряду Чорногорії

За даними чорногорських ЗМІ, 23 липня 2024 р. очікується засідання Скупштини, на якому буде здійснено заплановане переформатування Уряду країни шляхом входження до нього представників проросійських політсил (Нової сербської демократії та Демократичної народної партії), які загалом отримають посади 4 міністрів та 1 віце-прем’єр-міністра. Однак 21 липня в місцевій пресі також з’явилася інформація про те, що відбуваються переговори про входження в розширений Уряд Чорногорії наразі опозиційної Бошняцької партії, яка традиційно має кардинальні ідеологічні й програмні розбіжності з просербськими і проросійськими політсилами. Умовою входження її до складу Уряду є припинення співпраці з опозиційними партіями на місцевому рівні. У разі прийняття Бошняцькою партією такої пропозиції очікується розширення структури Уряду аж до 30 відомств (наразі 22). До 23 липня очікується ухвалення остаточного рішення з боку цієї політсили. 

Участь Президента Якова Мілатовича в Саміті Європейської політичної спільноти

Президент Чорногорії Я.Мілатович 17-18 липня взяв участь у Саміті Європейської політичної спільноти в м.Бленхейм (Велика Британія). Він взяв участь у панелі «Оборона та забезпечення демократії» та провів низку двосторонніх зустрічей (зокрема, з главами урядів Німеччини, Чехії, Естонії та Хорватії). У своєму виступі на панелі Я.Мілатович наголосив на важливості зміцнення державних інституцій як важливій запоруці забезпечення якісного функціонування демократії та розповів про ситуацію в Чорногорії у цій сфері. Він також відзначив важливість регіональної співпраці на Західних Балканах в контексті європейської інтеграції. Під час двосторонніх зустрічей Я.Мілатович обговорював переважно європейський шлях Чорногорії. За словами Президента, всі співрозмовники висловлюють повну підтримку вступу Чорногорії до ЄС та оптимістично оцінюють перспективи країни на цьому шляху. Окремо слід наголосити, що під час зустрічі з Прем’єр-міністром Хорватії А.Пленковичем Президент Чорногорії Я.Мілатович в черговий раз критично оцінив ухвалення чорногорським парламентом 28 червня суперечливої резолюції про геноцид у Ясеноваці.

Прем’єр-міністр Мілойко Спаїч відповів на питання парламентарів

Глава Уряду Чорногорії М.Спаїч відвідав 19 липня Скупштину Чорногорії, де відповів на запитання депутатів. Варто зауважити, що кілька попередніх запланованих візитів М.Спаїча до чорногорського парламенту були перенесені з ініціативи Прем’єр-міністра. В цілому слухання пройшли напружено.

Ключові питання (насамперед з боку опозиції) стосувалися погіршення відносин з Хорватією через ухвалення парламентською більшістю наприкінці червня резолюції про геноцид у Ясеноваці (М.Спаїч запевнив, що Уряд докладає зусиль для покращення відносин із Загребом) та анонсованої очільником парламенту А.Мандичем ідеї про будівництво каплиці біля мавзолею чорногорського владики, поета і правителя Петра ІІ Петровича-Нєгоша, яка є категорично неприйнятною для патріотично й секулярно налаштованої частини чорногорського суспільства (М.Спаїч заявив, що попросив А.Мандича не просувати цю ініціативу й не створювати додаткову суспільну напругу). Деякі представники опозиції звинувачували М.Спаїча в махінаціях із криптовалютами та дедалі більшій залежності його як Глави Уряду від А.Мандича та проросійських політсил. Лунала також критика нової фіскальної стратегії Уряду, анонсованої 18 липня. Також під час слухань відбувся відвертий вербальний конфлікт між М.Спаїчем та попереднім Прем’єр-міністром країни Д.Абазовичем, які звинуватили один одного в некомпетентності.

Виявлено порушення при закупівлі нових поліцейських автомобілів

Комісія з питань контролю над публічними закупівлями виявила 16 липня низку вагомих порушень під час придбання МВС Чорногорії па початку цього місяця 45 нових поліцейських автомобілів у компанії з м.Чачак (Сербія). У висновку Комісії йдеться про те, що цю закупівлю, згідно із законодавством, потрібно скасувати й провести іншу. У МВС заявили, що деякі порушення процедурно-технічного характеру мали місце, проте були виправдані терміновим і критично важливим характером придбання згаданих автомобілів. Зі свого боку, Міністр внутрішніх справ Чорногорії Данило Шаранович заявив, що автомобілі повертатися фірмі-продавцю не будуть і що «поліція на залишиться без нових авто». Варто додати, що історія зі згаданим придбання поліцейських автомобілів набула уваги громадськості насамперед через рішення МВС Чорногорії про оформлення написів «Поліція» на цих авто водночас латиницею і кирилицею (до того на всіх транспортних засобах силових структур Чорногорії використовувалася лише латиниця).

Візит Голови Скупштини Андрії Мандича до Марокко

Голова Скупштини Чорногорії А.Мандич відвідав 15-17 липня Марокко. У рамках візиту він зустрівся з головою верхньої палати парламенту цієї країни Е.Маяром, а також із Міністром промисловості Марокко Р.Мезуром. Під час цих зустрічей сторони обговорили активізацію співпраці, насамперед в економічній сфері. А.Мандич при цьому підкреслив стратегічно важливе з точку зору економіки й міжнародної торгівлі положення Чорногорії.

Відкрито морське поромне сполучення Бар-Анкона

17 липня було офіційно відкрито морське поромне сполучення між чорногорським містом Бар та італійським містом Анкона. В урочистій церемонії відкриття взяв участь Прем’єр-міністр Чорногорії М.Спаїч, Міністр транспорту та морських справ Ф.Радулович, Посол Італії в Чорногорії А.Марсела, а також представники мореплавних компаній Чорногорії та Італії. Повідомляється, що найдешевший квиток на цей пором коштує 90 євро. Дорога від Бара до Анкони цим морським шляхом займає 11 годин. 

Підготував Анатолій Дорошенко,

аналітик ГО "Аналітичний центр балканських досліджень"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики