Що нового на Балканах? Огляд Північної Македонії

 Огляд за 22 - 29 липня 2024 року

Г. Герапетріт: Якщо Північна Македонія продовжить теперішню політику, у нас є засоби додаткового тиску на двосторонньому та міжнародному рівнях

Якщо сусідня країна продовжуватиме теперішню політику, яка прямо суперечить міжнародним угодам, то грецька сторона має засоби для ще більшого тиску, засоби як двосторонні, так і багатосторонні на рівні міжнародних організацій, наголосив міністр закордонних справ Греції Гіоргос Герапетрітіс в інтерв’ю грецькому телебаченню ERT.

Глава грецької дипломатії повторив, що Преспанська угода була ратифікована обома парламентами, таким чином несе юридичні зобов’язання, «які не можуть бути змінені жодною з країн».

– Звичайно, в самій Преспанській угоді чітко прописано, що питання назви, тобто назви Північної Македонії, не може бути змінене навіть за згодою сторін. Це положення, яке залишається назавжди. На даний момент є явне порушення з боку політичного та державного керівництва. Законодавчо не підтверджено твердження про те, що будь-який політичний чи державний лідер може використовувати іншу назву своєї країни поза формальними рамками, оскільки насправді це було б прямим порушенням. Президент чи прем’єр-міністр країни не можуть під час публічних виступів посилатися на приватну автономію. Це не відповідає ні національному конституційному праву, ні міжнародному праву, - зазначив Г. Герапетрітіс.

 

Середня заробітна плата в травні у Північній Македонії становила 41 252 MKD

Середня місячна чиста зарплата, виплачена на одного працівника в травні цього року, становить 41 252 MKD і на 13,1 відсотка вище, ніж у травні 2023 року.

Згідно з даними Державного управління статистики, це збільшення пов’язане насамперед із збільшенням середньомісячної чистої заробітної плати, виплаченої на одного працівника, у секторах: Освіта на 19,6% , Мистецтво, розваги та відпочинок на 19% та Державне управління та оборона; загальнообовязкове соціальне страхування на 16,3%.

Збільшення середньомісячної виплаченої нетто заробітної плати на одного працівника порівняно з попереднім місяцем зафіксовано в галузях: Добування корисних копалин і розроблення кар’єрів на 5,7%, Послуги закладів розміщення та громадського харчування на 4,4% та Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 4,3%.

Через тринадцять днів пожежа на горі Серта повністю погашена

Пожежу на Серті було повністю ліквідовано після тринадцяти днів боротьби з вогнем, повідомив командир територіальної пожежної частини Неготіно Столе Атанасов.

У дописі на своїй сторінці у Facebook він висловив вдячність усім, хто добровільно долучився до гасіння пожежі, а також усім державним, обласним та місцевим установам, які були залучені до гасіння пожежі.

Він також висловив вдячність місцевому населенню, яке мужньо та жертовно разом з пожежниками допомагало подолати пожежу. Ми показали, додав він, що тільки разом ми можемо впоратися з усіма викликами, закликаючи до пильності через високі температури, щоб уникнути пожеж.

Збори Північної Македонії обрали заступників міністрів в уряді Х. Міцкоського

23 липня ввечері 76 голосами «за», 16 «проти» та жодним «утримався» у парламенті в рамках 11-ї сесії депутати обрали заступників міністрів (обовязкова процедура) в нещодавно сформованому уряді Північної Македонії.

В. Місайловський – Д. Гір: активізація співпраці з ЄС у сфері безпеки та оборони

Інтенсифікація співпраці з ЄС у сфері безпеки та оборони була в центрі уваги зустрічі 24 липня Міністра оборони Владо Місайловського з Послом Європейського Союзу Девідом Гіром та аташе з питань оборони за кордоном полковником П’єтро Мостарді в Міністерстві оборони Північної Македонії.

Міністерство оборони повідомило, що посол Д. Гір привітав міністра В. Місайловського з обранням і побажав йому успіхів у роботі з надією на продовження доброї співпраці.

Д. Гір подякував, що країна входить до п’ятірки країн світу на душу населення за обсягом пожертвувань в Україну.

– На зустрічі було наголошено на активізації співпраці з ЄС у сфері безпеки та оборони та на можливості поглиблення співпраці з ЄС у сфері реформування системи врегулювання криз. Міністр В. Місайловський висловив вдячність за швидку реакцію Механізму цивільного захисту ЄС, який допоміг у зоні пожеж, що охопили Північну Македонію. Міністр також поінформував посла про підписання Листа про наміри щодо створення гармонізованого коридору військової мобільності, який було підписано на саміті НАТО у Вашингтоні, йдеться у повідомленні Міноборони.

Х. Міцкоський: Скопє є символом витривалості та солідарності

Скоп’є виступає як символ витривалості та солідарності, з пам’яттю про трагічну подію, яка змінила його історію. Через 61 рік місто продовжує жити, зберігаючи пам’ять про тих, хто втратив життя, і мужність усіх, хто допомагав у його відбудові, написав 26 липня прем’єр-міністр Христіян Міцкоський у Facebook.

За його словами, Скоп’є постраждало від катастрофічного землетрусу 26 липня 1963 року, який залишив довгострокові наслідки для міста та наших жителів. Близько 80 відсотків міста було зруйновано, понад 1070 людей загинули, а понад 4000 отримали поранення. Катастрофа викликала глобальну солідарність: багато країн і міжнародних організацій надіслали допомогу та підтримку для відновлення міста. Скоп’є було відбудовано завдяки зусиллям вітчизняних та іноземних архітекторів і урбаністів, йдеться у дописі.

Т. Муцунський – Д. Гір: потрібна сильна спрямованість уряду Північної Македонії на прискорення процесу євроінтеграції країни

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Тимчо Муцунський провів 25 липня зустріч із Послом Європейського Союзу Девідом Гіром, під час якої було підтверджено сильну спрямованість Уряду на прискорення процесу євроінтеграції країни. Також було вказано на необхідність проведення реформ, які означатимуть прогрес для громадян, здебільшого у сфері забезпечення економічного розвитку, сприяння верховенству права та боротьбі з високою корупцією.

Як повідомили в Міністерстві закордонних справ і зовнішньої торгівлі, важливість євроінтеграційного процесу для стабільності регіону і, у цьому сенсі, необхідність якнайшвидшої інтеграції країн Західних Балкан до ЄС, враховуючи поточний геополітичний контекст, було зазначено на зустрічі.

С. Ангелов: активна лише пожежа в районі міста Македонський Брод

Директор Центру кризового управління Стоянче Ангелов заявив 25 липня, що всі пожежі погашено, за винятком пожежі на території Македонського Броду, яка все ще демонструє певну активність. С. Ангелов звернувся до тваринників і фермерів з закликом, починаючи з наступного тижня, коли очікується підвищення температури, бути обережними під час спалювання стерні.

«У Македонському Броді ще подекуди можна спостерігати куряву, а подекуди – гарячі точки. Цей вогонь незначно палає у двох напрямках. Перший в напрямку села Тажево та села Брезниця, а другий в напрямку мисливського угіддя Ясен. Сьогодні вранці два поліцейські вертольоти були направлені для моніторингу місцевості та діяли по всіх точках, де видно задимлення або горіння», - наголосив С. Ангелов.

Північна Македонія займає перше місце серед країн з найбільшою кількістю емігрантів

Редакція газети «Нова Македонія» дізналася тривожну статистику щодо ситуації з еміграцією з країни на основі даних досліджень, опублікованих вітчизняними та іноземними установами, проведених редакцією.

Згідно зі звітом Міжнародної організації з міграції (МОМ) за 2020 рік, Північна Македонія входить до групи двадцяти країн світу з найвищою еміграцією за кордон, відповідно до рівня еміграції в 2019 році. За оцінками Світового банку, майже 40 відсотків високоосвічених кадрів з Північної Македонії покинули країну, а індекс відтоку мізків «глобальних економік» (який коливається від 0, низький, до 10, високий) показує, що Північна Македонія займає п’яте місце (із 41 європейської країни) – 6,4 індексних пункти. Водночас дані аудиторів свідчать, що щорічно (у період з 2013 по 2022 рік) з країни емігрувало близько 2,5 тис. осіб з вищою освітою (висококваліфікованих науковців).

Македонські поліцейські «охороняють порядок» у Чорногорії під час туристичного сезону

Під час літнього туристичного сезону 57 іноземних поліцейських із семи країн регіону та за його межами найняті в Чорногорії для надання допомоги Регіональному центру безпеки Південь, повідомили в Управлінні поліції.

В управлінні поліції агентству МІНА кажуть, що в рамках проекту «Безпечний туристичний сезон 2024» протягом літнього туристичного сезону продовжилась багаторічна співпраця з міжнародними партнерськими службами.

«На основі міжнародних двосторонніх угод про обмін поліцейськими, які управління поліції уклало з партнерськими службами Албанії, Хорватії, Італії, Косово, Румунії, Македонії та Сербії, постійно проводяться заходи з метою підтримки та вдосконалення безпека в прибережних муніципалітетах», - повідомили в поліції Північної Македонії.

 

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики