Що нового на Балканах? Огляд Сербії

Огляд за 19 - 25 серпня 2024 року

24 серпня 2024 року за ініціативою Посольства України в Республіці Сербія, Національної ради українців Сербії та громадських організацій у м. Нові Сад відбулося зібрання поруч з пам’ятником Тарасу Шевченку з нагоди відзначення 33-ї річниці Незалежності України. До присутніх звернулися Посол України в Сербії В.Толкач та голова Делегації ЄС в Сербії Е.Жоффре.

Детальніше про подію можна почитати у матеріалах видань Beta.rs, 021 та повідомленні Посольства Великої Британії у Республіці Сербія.

Найпомітнішою українською подією 24 серпня у Сербії стала публікація інтерв’ю з Послом України в Сербії Володимиром Толкаче на Blic : «Сербія може допомогти повернути викрадених українських дітей». Посол України «Бліцу» : Росіяни хочуть знищити нашу націю». В коментарях очікувано відкрився портал до пекла.

 

***

 

Отже з 1 січня 2025 року за кожну книгу, видану в бібліотеці, серби платитимуть 15 динарів. Компенсація за обслуговування книг випливає із Закону про авторське право та суміжні права — говорить Мілош Константинович, директор Організації з реалізації репрографічних прав (Organizacije za ostvarivanje reprografskih prava). Кошти сплачуватимуть органи місцевого самоврядування, виходячи зі статистики видачі книг, яку надсилають бібліотеки. За даними Константиновича, середня плата в Європі за послугу з одного користувача бібліотеки становить трохи менше 0,90 євроцентів, або близько 105 динарів. «Сума в 15 динарів у сім разів менша за середньоєвропейську суму за ті ж авторські права». Тариф у Сербії визначається пропорційно ВВП, навіть нижче», — уточнив він для N1.

***

***

Епопея з початком / не початком процесу видобутку літію у Сербії триває. Пристрасті не затихають. Спікерка парламенту Сербії Анна Брнабіч сказала, що екоактивісти, які протестують проти розробки родовища у Ядарі — сатаністи. «Вони поширюють паніку та страх» — цитує політикиню N1.

***

Президент Сербії Александар Вучич зустрівся з паном Неманією Беричем, про що повідомив у своєму інстаграмі. Останній є адвокатом, але точно не залучений у якісь там резонансні справи державної. Популярність в Сербії прийшла до чоловіка зовсім недавно — їхав автівкою Хорватією, і вирішив заспівати якусь пісню Баї Малі Кнінджі (сербський турбофолк з 90-2000-х, що м’яко кажучи не дуже люб’язний до сусідніх народів — там одна пісня про батька воєнного злочинця чого варта — прим. авт.). Хорвати творчість пана не оцінили, і запроторили чоловіка до каталажки на 15 днів. «Нам часто говорять про європейські стандарти правової держави, і я сподіваюся, що ми ніколи не досягнемо таких «стандартів». Я пообіцяв Немані та його дружині Яні, що ми разом поїдемо на один із наступних концертів Баї Малі Кнінджі» — написав Александар Вучич.

***

Позаминулого тижня на Балканах панували температури 40+, минулого ж — на Златибор прийшов справжній шторм. З неба падав дощ і град. Негода тривала 15 хвилин, повідомляє N1. Інтерактивно. 

Підготував Ігор Перенесієнко,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики