Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

 

Аналітичний центр балканських досліджень відкрив навчання на Міжнародній сертифікатній програмі з балканістики для широкого загалу. Програма має на меті дати її слухачам базові академічні знання про історію, культуру країн балканського регіону, а також розповісти про двосторонні зв’язки України та балканських держав. Освітню ініціативу Центру підтримало Міністерство закордонних справ України.

Роман Буга, перший секретар посольства України в Північній Македонії, під час вітального слова на відкритті програми зауважив, що  України стає більше в світі і, зокрема, в країнах балканського регіону. «З одного боку це дуже приємно, важливо, а з іншого боку це покладає певні обов’язки на всіх нас, дипломатів, і на всіх, хто цікавиться історією, культурою цих країн, що України в світі має бути ще більше. Програма, яку заснував Аналітичний центр балканських досліджень, дозволить розширити знання про ці країни, про їх культуру та зв’язки з Україною, а разом з тим донести в країни балканського регіону більше інформації про те, що відбувається у нас, які є політичні, культурні, економічні зв’язки між нашими державами», - каже дипломат.

На його переконання, цей регіон є надзвичайно важливим. «Адже практично всі країни цього регіону є членами НАТО, більшість з них є кандидатами на членство в ЄС. Зараз тут відбуваються різні події в плані передвиборчої боротьби, ще потрібно долати російську пропаганду, російські наративи, які дуже глибоко вкорінилися, і з якими теж треба боротися», - додає Роман Буга.

За словами начальника відділу Балкан Другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Наталії Фіялки, сьогодні зростає інтерес до балканських країн не лише з боку студентів, аналітиків, а й офіційного Києва.

«Протягом останнього часу спостерігається досить висока динаміка контактів як на двосторонньому рівні, так і в цілому з країнами регіону. Важливим був захід в Афінах, де була підписана Афінська декларація. Президент України мав нагоду зустрітися з лідерами в тому числі і західнобалканських держав. Важливим для Міністерства закордонних справ України була регіональна поїздка заступника міністра закордонних справ Євгена Перебийноса країнами західнобалканського регіону. Він мав можливість відвідати цього разу Сербію, Північну Македонію та Албанію», - розповідає Наталія Фіялка.

Дипломат зазначає, що з набуттям Україною статусу кандидата на членство в ЄС відкрилися для держави нові перспективи співпраці з іншими країнами-кандидатами на членство в ЄС.

Академічний директор Міжнародної сертифікатної програми з балканістики Катерина Шимкевич стверджує, що прийшов час підвищувати освітній рівень у балканському регіоні про Україну, і в Україні про Балкани. «Це має робити не тільки академічна спільнота, не тільки дипломати, не тільки журналісти, це повинні робити кожен українець і українка, які розуміють, що Україна – це топ-країна Європи, і вона зараз є локомотивом багатьох процесів. Статус України у балканському регіоні з минулого року виріс тільки через те, що ті балканські країни, особливо Західні Балкани, почали говорити про те, чому Україна їх обходить в процесах євроінтеграції. Вони не розуміли цього. Минулого року ми з колегами заснували в місті Сараєво на початку жовтня 2022 року Балкано-Українську мережу співпраці», - говорить Катерина Шимкевич.

Вона розповіла, що на цьому форумі були присутні всі неурядові організації з усього балканського регіону, були присутні представники Європейської комісії. «І тоді вони нам перші сказали, що українці змогли в місті Сараєво, яке відоме у всьому світі, бо там почалася І Світова війна, змогли зібрати в одній залі представників всіх балканських і особливо західнобалканських організацій», - підсумувала співзасновниця Аналітичного центру балканських досліджень.

Принагідно вона закликала учасників програми поглиблювати свої знання про Балкани.

Слухачами програми стали не лише з України, а й з балканського регіону, зокрема, Чорногорії. Міжнародна сертифікатна програма започаткувала співпрацю із Соціально-освітнім простором «Ірій».

Окрім того Аналітичний центр балканських досліджень приєднав до програми на безоплатне навчання студентів українських закладів вищої освіти, а також активно підтримує молоде покоління науковців, експертів з балканістики. Відтак стажерами центру стали Ігор Перенесієнко, кандидат наук соціальних комунікацій, працівник Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, та Олександр Биданцев, студент спеціальності міжнародних відносин Навчально-наукового інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка.

Переглянути запис урочистого відкриття Міжнародної сертифікатної програми з балканістики.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики