Дайджест “Балкани за тиждень”, 8 - 14 січня, 2024

 



  • Президент Сербії Александар Вучич заперечив міністру закордонних справ Великої Британії Девіду Кемерону, що Сербія є “проксі” росії, тобто маріонеткою. Свою заувагу Вучич висловив, перебуваючи в російському домі в Белграді. “Ви заважаєте багатьом, коли хочете мати власну політику. Ми не є слухняними  і ми будемо продовжувати вести незалежну політику як у питанні Російської Федерації, так і в питанні інших”, - сказав президент Сербії. Він також підтвердив, що Сербія не відстає в озброєнні. 


Читайте також наукову статтю керівниці аналітичного центру балканських досліджень Катерини Шимкевич “Особливості “військового нейтралітету” Сербії у контексті регіональної системи безпеки Балкан”. Рекомендуємо ознайомитися із публікацією Ігоря Перенесієнка, стажера Аналітичного центру балканських досліджень, “Дострокові вибори у Сербії. Які сюрпризи?”


  • США мають намір продати частково визнаному Косово ПТРК Javelin, а також супровідне обладнання, вартість 75 млн. доларів. У підсумку Косово може отримати 246 ракет Javelin FGM-148F та 24 пускових установки. “Цей запропонований продаж підтримає зовнішньополітичні цілі і національну безпеку США шляхом зміцнення безпеки європейського парнера, який є важливою силою для політичної та економічної стабільності в Європі”, - йдеться у повідомленні Управління воєнного співробітництва Міністерства оборони США.


  • Аеропорт Кишинеу дерусифікується. 18 січня 2024 року йому буде присвоєно новий код. Новий код “RMO” замінить старий “KIV” у системі ІАТА. Новий код означає “Республіка Молдова”, а старий код було створено за співзвучністю з російською назвою “Кишинев”. Як стверджують ЗМІ, для авіаційної галузі - це безпрецедентний випадок.  


  • 10 січня 2024 року МЗС держави-агресора та окупанта, спонсора тероризму російської федерації викликало посла Республіки Молдова Ліліану Дарію. Ій висловили “рішучий протест” у зв’язку з “політично мотивованим” переслідуванням російських та російськомовних ЗМІ, а також висловили “стурбованість” щодо позиції офіційного Кишинеу надати допомогу у підготовці військових Збройних Сил України на території Молдови за участі інструкторів країн НАТО. На думку представників зовнішньополітичного відомства держави-агресора та окупанта рф, такі дії призводять до розмивання нейтрального статусу Молдови. 

Нагадаємо, російські війська 30 років знаходяться на території Республіки Молдова, підтримуючи сепаратистське утворення під назвою Придністров’я. 


  • Болгарія, Румунія та Туреччина підписали 11 січня 2024 року меморандум про спільну боротьбу з морськими мінами у Чорному морі. Усі три держави є членами НАТО, але, як зазначалося під час підписання документу, дані дії не є операцією НАТО. “Ми спільно вирішили підписати протокол між трьома країнами, щоб більш ефективно боротися з мінною небезпекою в Чорному морі шляхом покращення нашої існуючої тісної співпраці та координації”, — сказав міністр оборони Туреччини Яшар Гюлер на прес-конференції в Стамбулі з міністром оборони Румунії Ангелом Тілваром та заступником міністра оборони Болгарії Атанасом Запряновим.


  • У Греції найближчим часом буде опубліковано законопроект про одностатеві шлюби. Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив у середу 10 січня про необхідність покінчити з дискримінацією за гендерними ознаками. Греція за останні десять років здійснила реформи, що покращують правове становище ЛГБТ+ спільноти. Довгий час грецька православна церква чинила опір нововведенням, зазначає Reuters.


  • Болгарія налагодила цілодобове виробництво боєприпасів. Значна частина такого озброєння направляється до України. «Що більш важливо, так це виробництво боєприпасів, стрілецької зброї та легких озброєнь у Болгарії... Це та галузь виробництва, на якій Болгарія спеціалізувалася в радянські часи, і ця спеціалізація зберігається протягом багатьох років. Оборонна індустрія працює цілодобово без вихідних, і значна частина цієї продукції йде в Україну, безпосередньо або через третіх осіб», – сказав в інтерв’ю ЗМІ міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв.


  • Українська громада в Словенії провела мітинг у підтримку України, щоб привернути увагу словенців до тривалої агресії рф проти України. Щодня українські міста та селища піддаються постійним обстрілам, гине мирне населення, знищується цивільна інфраструктура, зокрема лікарні, школи та дитячі садочки. На заході також були присутні громадяни Словенії, що підтримують Україну, а також міжнародні ЗМІ.


Аналітичний центр балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики