Що нового на Балканах? Огляд Сербії

Новини Сербії (22-28 січня 2024)


Президент Сербії Александар Вучич, перебуваючи з візитом у Скоп’є, прокоментував рішення майбутньої сесії Європарламенту щодо виборів у Сербії, яке очікується 8 лютого: «Вони завжди будуть давати якісь рекомендації проти інтересів Сербії. Ми подякуємо їм, скажемо, що розуміємо, що вони хочуть, і будемо далі працювати над майбутнім Сербії». Нагадаємо, що в Белграді тривають багатотисячні акції протесту — опозиція не згодна з оприлюдненими результатами парламентських виборів в грудні 2023 року, вважаючи їх сфальсифікованими. Також президент прямо у столиці Північної Македонії оголосив про збільшення в Сербії пенсій на 14,8%, зауваживши, що підвищення стосується також «людей, які нападають на нас» (мались на увазі протестувальники).

***

Директор Федеральної служби безпеки Росії генерал Олександр Бортніков нагородив орденом Олександара Вуліна, колишнього директора Агентства безпеки та розвідки (залишив посаду 3 листопада 2023 року, заявивши про «шантаж і тиск» з боку Заходу). В штаб-квартирі ФСБ у Москві екс-посадовця відзначили за «винятковий професіоналізм і внесок у співпрацю сербських і російських служб», йдеться в повідомленні партії Рух соціалістів («Покрет социјалиста»), яку свого часу заснував політик. Нагадаємо, що з липня 2023 року Александар Вулін перебуває під санкціями США за звинуваченнями в корупції, участі у наркотрафіку та сприянні торгівлі зброєю.

***

Лідер рейтингу ATP Новак Джоковіч програв у півфіналі Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу італійцю Янніку Сіннеру (1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6) і покинув змагання. «Напевно, це один з найгірших моїх матчів на турнірах Grand Slam», - прокоментував поразку спортсмен. Нагадаємо, що Новак Джоковіч є абсолютним рекордсменом цього Australian Open, вигравши 10 титулів турніру. Наступні слова деякі журналісти навіть трактують як такі, що Новак задумується про завершення кар’єри: «Я пообіцяв собі, що гратиму в цьому сезоні так, щоб моїм пріоритетом були найбільші турніри та Олімпійські ігри. Подивимося, чи щось зміниться, на цьому етапі кар'єри і життя. Деякі дивовижні рішення можуть бути більш очікуваними, ніж 10 років тому».

***

Сербська національна авіакомпанія Air Serbia заявила про плани запровадити додаткові рейси. Нові вильоти плануються з Белграда до Бухареста, Парижу, Барселони, Франкфурта, Салонік, Москви, Пальма-де-Майорки, Санкт-Петербургу, Корфу, Мілана, Венеції, Валенсії, Мадриду та Казані. Кількість рейсів до Франкфурта збільшено з 7 до 13. Вильоти до Бухареста виконуватимуться двічі на день. Найбільше рейсів планується до Парижу та Москви — протягом літнього сезону 18 та 19 щотижня. У березні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України Air Serbia зайняла слоти Аерофлоту і мала 15 рейсів на тиждень до столиці РФ, проте через тиск Євросоюзу зменшила цю кількість до 8.

***

В суботу 27 січня в Сербії відбулося святкування Савіндану. Цей день є одним з найбільших родинних та церковних свят Сербії і Днем школи («Школска слава»), сербським аналогом міжнародного дня студента, оскільки Святий Сава вважається покровителем ремісників та учнів. Традиція була започаткована в 1840 році за пропозицією Анатасія Ніколіча, директора Белградського ліцею. Відновлена після повалення комуністичного режиму Югославії. В навчальних закладах у цей день влаштовують численні святкові вистави та спектаклі. Цього року на честь свята студенти з Белграда передали гуманітарну допомогу пологовому будинку у Грачаниці, а в Рейкявіку (Ісландія) було відкрито суботню школу на 32 учнів — для вивчення сербської мови, історії та культури.

Підготував Ігор Перенесієнко, Аналітичний центр балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики