Що нового на Балканах? Огляд Чорногорії

 


Оголошено попередні результати перепису населення в країні

25 січня Управління статистики Чорногорії (Monstat) оприлюднило попередні результати перепису, згідно з якими в Чорногорії проживає 633 158 мешканців, налічується   
217 441 домогосподарство і 396 873 квартири. За даними перепису населення 2011 р. у Чорногорії проживало 625 266 осіб. У порівнянні з попереднім переписом зафіксовано зростання кількості населення країни на
2,5%. Найбільше зростання числа мешканців зафіксовано у столиці Подгориці, де наразі в цілому мешкає більше людей, ніж у всьому північному регіоні Чорногорії. Водночас продовжується подальша обробка даних, отриманих під час перепису, що тривав з 1 по 28 грудня 2023 р., тож уся додаткова інформація, в т.ч. щодо національного складу населення (включаючи кількість українців)  та мовної ситуації в країні, буде оприлюднена вже в рамках офіційних результатів.

 

Участь Мілойка Спаїча в конференції «План зростання на Західних Балканах та швидка інтеграція до ЄС»

Прем’єр-міністр Чорногорії М. Спаїч разом із Міністеркою європейських справ М. Горчевич та Міністром фінансів Н. Вуковичем 21 січня взяв участь у конференції «План зростання на Західних Балканах та швидка інтеграція до ЄС», яка пройшла в м. Скоп’є (Пн. Македонія). М. Спаїч у своєму виступі на заході відзначив суттєву активізацію євроінтеграційного процесу 44-м Урядом Чорногорії, висловив повну підтримку Плану зростання на Західних Балканах (ухвалений Єврокомісією в листопаді 2023 р.), наголосивши, що він є інструментом, який відчутно допоможе всім країнам регіону досягти поставлених цілей на шляху інтеграції до ЄС та втілити відповідні реформи у багатьох сферах.

За підсумками конференції було ухвалено спільну заяву учасників, в якій, зокрема, відзначалася важливість формування спільного регіонального ринку.

 

Візит Якова Мілатовича до Ради Європи

Президент Чорногорії Я. Мілатович 23 січня здійснив візит до Ради Європи в Страсбурзі. Він виступив перед депутатами Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та зустрівся з головою Європейського суду з прав людини Ш. О’Лірі. У своєму виступі Я. Мілатович підкреслив відданість Чорногорії принципам і цінностям Ради Європи та відзначив готовність своєї країни продовжувати виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо захисту прав людини та свободи ЗМІ. Також Я. Мілатович згадав у своєму виступі агресію рф проти України: «Ми всі є свідками неспровокованої російської агресії проти України. Хочу подякувати Раді Європи за швидку та відповідну реакцію, яка продемонструвала єдність стосовно цієї безпрецедентної кризи, також показала міцну солідарність з Україною». Я. Мілатович наголосив, що мир у світі є не лише “благородним прагненням, але й колективною відповідальністю усіх нас”.

 

Розпочався кількаденний візит Мілойка Спаїча до Бельгії та Люксембургу

Прем’єр-міністр Чорногорії М. Спаїч перебуває з 25 до 30 січня з офіційним візитом у Бельгії і Люксембургу. Наразі він уже провів зустрічі з очільницею Палати представників бельгійського парламенту Е. Тільє та Прем’єр-міністром Бельгії А. де Кроо, які назвали Чорногорію регіональним лідером у процесі євроінтеграції та похвалили зусилля нинішнього чорногорського уряду в цій сфері.    

26 січня М. Спаїч зустрівся в Брюсселі Генсеком НАТО Є. Столтенбергом. Під час розмови Є. Столтенберг позитивно оцінив євроінтеграційні реформи, що проводяться Урядом М. Спаїча, назвав Чорногорію «цінним союзником» та окремо подякував за допомогу й підтримку, яку Чорногорія надала та надає Україні.

Також у рамках цього візиту М. Спаїч взяв участь у запланованій на 29 січня Міжурядовій конференції Чорногорії та ЄС.

 

Візит до Чорногорії адмірала Роба Бауера

Очільник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер 23-24 січня перебував із офіційним візитом у Чорногорії на запрошення начальника Генерального штабу Армії Чорногорії бригадного генерала Зорана Лазаревича.

Р. Бауер під час свого візиту зустрівся з Президентом Чорногорії Я. Мілатовичем, Віце-прем’єр-міністром А. Бечичем і Міністром оборони Д. Краповичем. Окрім того, Р. Бауер прочитав лекцію в Університеті Донья Горіца під назвою «Дорога вперед, від Вільнюса до Вашингтона». Під час своїх зустрічей з чорногорськими високопосадовцями Р. Бауер позитивно оцінив внесок Чорногорії у спільну безпекову політику Альянсу, похвалив нещодавнє рішення Уряду Чорногорії збільшити видатки на оборону до 2% від бюджету, а також відзначив, що наразі «доля подальшого світоустрою вирішується в Україні». У цьому контексті Р. Бауер позитивно оцінив дружню політику Чорногорії щодо України та надання українській стороні підтримки й допомоги. Зі свого боку, Президент Я. Мілатович, Віце-прем’єр А. Бечич та Міністр Д. Крапович підкреслили, що Чорногорія й надалі залишатиметься вірним та відданим членом Альянсу.

 

Робоча поїздка до США Міністра закордонних справ Чорногорії

Міністр закордонних справ Чорногорії Філіп Іванович 25 січня відбув з робочою поїздкою до Нью-Йорка. Ф. Іванович в рамках цієї поїздки зустрінеться з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем та представниками місцевої чорногорської діаспори. Після Нью-Йорка Ф. Іванович прямує до Вашингтона.

 

Останнє соцопитування показало зростання антизахідних настроїв у суспільстві

Згідно з опитуванням, проведеним чорногорським Центром демократичної трансформації (CDT), громадяни Чорногорії мають рекордно високий рівень довіри до різних конспірологічних теорій, а також дедалі більше довіряють російським пропагандистським наративам у сфері міжнародної політики. Дослідження було проведено з 4 по 14 грудня 2023 р., участь у ньому взяли 1004 респонденти.

За даними опитування, 49,5% респондентів вірять в існування таємних технологій контролю над погодою та кліматичними змінами. 45,4% опитаних вважають, пандемія короновірусу була штучною або вигаданою. 42,7% респондентів вважають, що «росія бореться в Україні проти нацистів, а 53,9% опитаних переконані, що рф має найсильнішу в світі армію. При цьому лише 50% опитаних погодилися з думкою, що рф здійснила збройну агресію проти України та окупувала українські території. Окрім того, 53,4% опитаних вважають, що західні країни активно просувають педофілію.

 

Підготував Анатолій Дорошенко, Аналітичний центр балканських досліджень

_______


Читайте також "Що нового на Балканах? Огляд Сербії"

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики