Завершився міні-курс "Балканці на півдні України" Сергія Білівненка

Сергій Білівненко, к.і.н., доцент,
лектор Міжнародної сертифікатної програми з балканістики

У рамках Міжнародної сертифікатної програми з балканістики був прочитаний міні-курс "Балканці на півдні України". Лекції читав Сергій Білівненко, кандидат історичних наук, доцент, в.о. завкафедри джерелознавчих студій та суспільних комунікацій Запорізького національного університету, голова Правління Запорізького наукового товариства імені Якова Новицького. 

Сергій Білівненко вважає, що історія представників балканського регіону в Україні є важливою, адже вони стали частиною формування модерної української нації на півдні країни.

"Ті, хто проживає в Україні, ті, хто живе тут від народження або в певний момент сюди приїхав, звісно, стикалися з балканською культурою. Я, власне, як більшість етнічних українців, зіткнувся в першу чергу в кулінарному плані, починаючи з перця, який ми називаємо болгарським, і закінчуючи іншими стравами, які включилися до української кухні. Мусимо констатувати, що включеність етнографії, повсякдення пов'язана з цілими колоніями мешканців, вихідців з Балкан", - розповідає науковець.

Протягом лекцій слухачі Програми дізналися про історію появи представників балканських народів на території України від давніх часів до сьогодення, а саме про болгар України, про греків України, албанців України, а також про сербські поселення.

Лектор зауважив, що у зв'язку з агресією рф та як наслідок тимчасовою окупацією територій України згадані національні меншини опинилися під загрозою зникнення.

Нагадаємо, що Аналітичний центр балканських досліджень відкрив навчання на Міжнародній сертифікатній програмі з балканістики для широкого загалу. Програма має на меті дати її слухачам базові академічні знання про історію, культуру країн балканського регіону, а також розповісти про двосторонні зв’язки України та балканських держав. Освітню ініціативу Центру підтримало Міністерство закордонних справ України.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики