Що нового на Балканах? Північна Македонія

 Огляд за 2-8 вересня 2024 року

Х. Міцкоський: Закриття Центру македонської мови в Леріні є провокацією Греції

Закриття Центру македонської мови в Леріні, за словами премєр-міністра,  є провокацією з боку  Греції  та недотриманням домовленостей. Але він налаштований на те, що Північна Македонія не реагуватиме так, як у минулому, і не дозволить втягнути себе в політичні дебати.

«Я усвідомлюю, що там потрібні провокації, щоб ми реагували взаємно і робили те, що не має нічого спільного з нашими інтересами і досягненням нашої другої стратегічної мети – повноправного членства в ЄС. Ще раз наші партнери з ЄС можуть засвідчити неповагу до того, про що домовилися наші сусіди, хоча я знаю, що вони аргументуватимуть, що це рішення суду», – сказав Х. Міцкоський.

Х. Міцкоський: Ми не можемо вступити в наївний процес, де тільки ми будемо йти на поступки без чіткої гарантії членства в ЄС

«Ми, як Уряд, не можемо вступати в наївний процес, де ми будемо лише йти на поступки, не маючи чіткої гарантії, що як країна ми будемо частиною європейської родини. Оскільки ніхто не може нам нічого гарантувати, ми не можемо бути такими оптимістами, як хотілося б, і тому ми будемо вести ці два процеси до повноправного членства в ЄС і виконання нашого домашнього завдання паралельно, але ми готові до переговорів», - наголосив 2 вересня премєр-міністр Христіян Міцкоський. Він підкреслив, що конституційні поправки з відстроченою дією є можливим рішенням за наявності гарантій повноправного членства в ЄС Північної Македонії.

За десять років кількість учнів у Північній Македонії зменшилася на 27 тисяч

Тільки за останні десять років кількість учнів початкових і середніх шкіл зменшилася на 27 тисяч. Зменшення кількості учнів особливо відчутно у середній освіті, де лише за десять років кількість учнів зменшилася на 20 відсотків, тобто на 17 тисяч учнів, а в початковій освіті зменшення становить 5 відсотків, тобто 10 тисяч учнів. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Центром цивільних комунікацій за даними Держстату Північної Македонії.

Міністр МВС Панче Тошковський закликає громадян Північної Македонії змінити їх старі водійські посвідчення на нові  

«Наразі видано 750 тисяч водійських посвідчень з новою конституційною назвою. На нові потрібно оформити ще близько мільйона водійських прав. Я прошу в найближчі кілька місяців усіх, хто має водійські права з колишньою назвою країни, замінити їх, тому що згідно зі змінами до закону, старі водійські права будуть дійсні до кінця цього року», - зазначив П. Тошковський.

С. Андоновський – Е. Стойменов- Дух: Північна Македонія та Словенія співпрацюватимуть у сфері оцифрування

2 вересня в Маріборі, Словенія, міністр цифрової трансформації Стефан Андоновський провів робочу зустріч зі своєю словенською колегою, міністром цифрової трансформації Емілією Стойменовою-Дух. Як повідомили в офісі С. Андоновського, два міністри обговорили на зустрічі можливості співпраці у сфері цифровізації. С. Андоновський висловив повагу до досягнень Словенії в цифровізації. Він підкреслив, що Північна Македонія має амбіції не лише наслідувати чужі приклади, а й розробляти власні інноваційні рішення.

С. Андоновський представив цілі та пріоритети новоствореного Міністерства цифрової трансформації Північної Македонії. Він підкреслив, що Уряд вважає цифрову трансформацію ключовим пріоритетом у розвитку країни. Нове міністерство працюватиме над розвитком цифрових навичок, покращенням інфраструктури та просуванням цифрових державних послуг. Основна увага буде зосереджена на чотирьох основних сферах: цифрова економіка, освіта, місцевий доступ і цифрове державне управління.

І. Стоїлкович, А. Ніколоський та Т. Муцунський в Белграді на зустрічі зі спікером Скупщини Аною Брнабіч та міністром Т. Моміровичем

Віце-прем’єр-міністр і міністр міжгромадських відносин Іван Стоїлкович, віце-президент і міністр транспорту Александар Ніколовський та міністр закордонних справ Тимчо Муцунський зустрілися 4 вересня в Белграді з головою Скупщини Сербії Аною Брнабіч і міністром Томіславом Момировича, повідомив кореспондент МІА з Белграда.

«Під час зустрічі обговорювалися можливості подальшого розвитку дружніх стосунків, спираючись на спільну історію та тісні культурні зв’язки. Особливий наголос було зроблено на парламентській співпраці, із обопільним задоволенням, що в Зборах Республіки Північна Македонія була створена парламентська група дружби з Сербією. Ця ініціатива сприятиме подальшому зміцненню політичних і дипломатичних відносин, надаючи нові можливості для покращення двостороннього діалогу», - йдеться в прес-релізі за підсумками зустрічі.

А. Брнабіч, зокрема, наголосила на важливості Північної Македонії як економічного партнера Сербії, як у сфері зовнішньої торгівлі, так і інвестиційного співробітництва. Сторони також обговорили підписаний у Скоп’є «Протокол», який дозволяє створити вільний ринок праці в рамках Відкритих Балкан – ініціатива, яка сприятиме покращенню бізнес-середовища та вирішенню проблеми дефіциту робочої сили.

Владо Місайловський на зустрічі НАТО на базі Рамштайн у Німеччині

Міністр оборони Владо Місайловський 6 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині взяв участь у засіданні Контактної групи по Україні, в якому вперше взяв участь і президент України Володимир Зеленський.

«Разом з іншими міністрами оборони та високопоставленими представниками держав-членів НАТО та країн-партнерів ми ще раз підтвердили нашу підтримку України у захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету. Ми залишаємося відданими підтримці України та українських громадян у їхніх зусиллях захистити свою Батьківщину», – зазначив В. Місайловський у соцмережах.

На полях зустрічі В. Місайловський провів зустрічі зі своїми колегами з Болгарії, Албанії та Косово, а також із державним секретарем оборони та керівником департаменту оборонної політики, планування та міжнародних відносин Румунії, де вони підтвердили відданість міцному миру в Європі.

Г. Силяновська-Давкова прийняла вірчі грамоти новопризначеного голови Представництва Європейського Союзу

Президент Гордана Силяновська-Давкова 6 вересня прийняла вірчі грамоти новопризначеного голови Представництва Європейського Союзу, посла Мікаліса Рокаса.

У вітальному слові на церемонії вручення вірчих грамот президент Північної Македонії зазначила, що навіть після більш ніж трьох десятиліть незалежності країни прагнення до повноправного членства в Європейському Союзі продовжує залишатися важливим соціальним рушієм і вагомим фактором згуртованості для переважної більшості громадян Північної Македонії.

Новий голова Представництва Європейського Союзу у Північній Македонії Міхаліс Рокас, вручаючи вірчі грамоти, процитував заяву президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн: «розширення – це інвестиція в нашу колективну силу та безпеку». Ми хочемо сильної, конкурентоспроможної та безпечної Європи, яка включає Західні Балкани, а також Україну та Молдову в нашому Європейському Союзі», підкресливши, що це є доказом того, що розширення знову стане головним пріоритетом і має бути прискорене під час її мандату. Посол М. Рокас вказав на нещодавнє рішення Ради та Європейського парламенту про фінансування Інструменту реформ і зростання для Західних Балкан.

Македонські старшокласники вибороли срібло на Міжнародній олімпіаді з інформатики

Македонська команда в галузі програмування для старшокласників, що складалася зі студентів Дам’яна Давкова зі Штипа, Благоя Руяноського-Стояновського з Прілепа, Віктора Максимоського з Гостівара та Софії Велковської зі Скоп’є, на чолі з капітанами, доктором Міле Йовановим і доктором Емілем Станковим з факультету інформаційних наук та комп’ютерної інженерії м. Скоп’є виграла срібну медаль на Міжнародній олімпіаді з інформатики, яка проходила в Єгипті з 1 по 8 вересня.

Через 33 роки на нас впливає зовнішній тиск, безпринципні блокади, кризи безпеки, – Г. Силяновська-Давкова про День Незалежності

Президент Гордана Сіляновська-Давкова надіслала вітання громадянам з нагоди 8 вересня – Дня Незалежності.

«Шановні громадяни, 8 вересня 1991 року громадяни Македонії, скориставшись правом на самовизначення, висловили свою волю і масово проголосували за суверенну і незалежну Македонську республіку. Крім голосування на референдумі, ця воля також була виражена через сяючі обличчя тисяч громадян, які спонтанно зібралися на площі «Македонія», де вони раділи незалежності з великим ентузіазмом і надією на майбутнє… Наш обов’язок – відкинути поділи та об’єднатися навколо спільного блага та суспільних інтересів. Ми повинні інвестувати всі наші особисті та інституційні можливості, щоб зробити Македонську республіку гідним місцем для життя, яке дасть рівні шанси для прогресу всім своїм громадянам… Лише завдяки європеїзації держави, верховенству права та боротьбі з корупцією, функціональним інституціям, конкурентоспроможній економіці та системі послуг ми дамо можливість молодим поколінням скористатися правом шукати щастя вдома, у спільному середовищі. Батьківщина, на якій вони працюватимуть, створюватимуть сім’ї та створюватимуть майбутнє. Тільки таким чином ми відновимо надію та повернемо ентузіазм від початку незалежності Македонії».

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики