Що нового на Балканах? Північна Македонія

 Огляд за 9 - 15 вересня 2024 року

Македонські студенти навчаються приблизно на 900 годин менше середнього

Північна Македонія стикається з кризою навчання, і згідно з останніми оцінками PISA, понад дві третини учнів мають погані результати в читанні, математиці та природничих науках, заявив 11 вересня представник ЮНІСЕФ у країні Леслі Міллер перед заходом «Освіта під керівництвом реальні потреби студентів – розумне інвестування у викладацький склад та інфраструктуру», організована Асоціацією досліджень та аналізу ЗМАІ.

Серед 81 країни учні середньої школи з Північної Македонії посідають 71 місце за рівнем мовної грамотності, 61 місце за рівнем математики та 68 місце в Європі за природничими науками, оголосило минулого року Міністерство освіти і науки (МОН), публікуючи результати PISA 2022 .

PISA є одним із найвідоміших і найнадійніших міжнародних тестів, які вимірюють грамотність, тобто відповідні знання, необхідні учневі для продовження навчання та досягнення успіху в особистому та професійному житті. Завдання в тестах пов’язані з реальними ситуаціями, в яких можуть опинитися учні, а відповіді вимірюють не репродуктивні, а функціональні знання, важливі для зв’язку, розуміння та вирішення проблем.

«Одним із ключових факторів є недостатній час навчання. Македонські студенти витрачають на навчання приблизно на 900 годин менше середнього. Система освіти не повністю адаптувала спосіб організації ресурсів, наприклад структуру школи, викладацький склад і фінансування школи. Є багато можливостей для покращення ситуації», - зазначив Л. Міллер.

Ігор Фільков: Греція є нашим прихильником на шляху до ЄС

Міністр юстиції Ігор Фільков провів робочу зустріч із послом Греції в Північній Македонії Софією Філіпіду, на якій обговорили прекрасну двосторонню співпрацю, яка була за минулий період у різних сферах.

Вони обговорили реформи в судовій системі, верховенство права, а також співпрацю Академій суддів і прокурорів обох країн, що матиме велике значення для наближення законодавства Північної Македонії до європейського.

Греція підтримує європейські прагнення Республіки Північна Македонія та готова надати експертну допомогу для полегшення процесу шляхом організації семінарів, офіційних візитів і зустрічей на експертному рівні.

Очікується активізація зусиль для повного та послідовного виконання Преспанської угоди обома державами.

Х. Міцкоський про переговори з Болгарією: Давайте почекаємо, коли там оберуть постійний уряд, щоб побачити, чи є бажання діалогу

Зараз період, коли абсолютно нічого не може статися в переговорах з Болгарією, заявив 11 вересня голова уряду Республіки Північна Македонія Хрістіян Міцкоський, який відповів на запитання про процеси євроінтеграції та діалог із сусідньою Болгарією.

Х. Міцкоський підкреслив, що громадськість достатньо обізнана як з позиціями Уряду, так і з його особистими позиціями, і, за його словами, «я б не коментував ні кроку більше, ні кроку менше».

«Зараз період, коли в цьому процесі абсолютно нічого не може статися, тому що, як ви знаєте, у нас період, коли в Болгарії відбудуться нові, сьомі за останні три роки, дострокові парламентські вибори. Давайте почекаємо, коли там буде постійний Уряд, щоб побачити, чи є бажання діалогу. Ми готові до розмови, ми хочемо розмовляти і це передаємо нашим співрозмовникам, які приїхали з Брюсселя. В іншому випадку, що стосується наших пропозицій, вони відомі громадськості, їх неодноразово коментували досі», - сказав Х. Міцкоський.

Проф. Ванчо Георгієв призначений новим президентом Комісії з історичних питань з Болгарією

На закритому засіданні уряд призначив Ванчо Георгієва, професора філософського факультету в Скопє, президентом Комісії з історичних питань з Болгарією.

Членами Комісії є д-р Александар Літовський, науковий співробітник Інституту національної історії в Скоп’є, д-р Мітко Панов, науковий радник Інституту національної історії в Скоп’є, д-р Нікола Мінов, доцент факультету філософії в Скоп’є при UKIM – Скоп’є, доц. Доктор Сашо Додевський, титулований доцент, обраний на факультеті філософії в Скоп’є, д-р Беснік Еміні, старший науковий співробітник Інституту духовної та культурної спадщини албанців – Скоп’є та д-р Дімітар Льоровський, науковий консультант Інституту Національна історія в Скоп’є. Проф. В. Георгієв замінив Драгі Георгієва, який кілька років очолював історичну комісію.

Телефонна розмова Т. Муцунський – А. Сибіга – підтвердила підтримку України

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Тимчо Муцунський 12 вересня вдень провів телефонну розмову зі своїм українським колегою Андрієм Сибігою. Під час розмови Т. Муцунський підтвердив підтримку України Північною Македонією, яка продовжуватиметься й надалі. Він підкреслив, що, як держава-член НАТО, Північна Македонія залишається відданою наданню рішучої політичної та практичної допомоги Україні, яка захищає свою незалежність і територіальну цілісність.

Темою телефонної розмови були також актуальні двосторонні питання, при цьому сторони висловили впевненість, що хороша співпраця між двома країнами продовжиться і в найближчий період. У цьому напрямку домовлено про робочу зустріч двох міністрів, яка відбудеться на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Х. Міцкоський про візит президента до Софії: Побудова добросусідських відносин є європейською цінністю

Прем’єр-міністр Х. Міцкоський, коментуючи візит македонської делегації до Софії на чолі з президентом Горданою Силяновською-Давковою, повторив, що країна хоче будувати добросусідські відносини і тут немає дилеми.

«Будуватимемо й надалі добросусідські відносини. Наш девіз – чужого не хочемо, свого не віддаємо, а побудова добросусідських відносин – це європейська цінність і так треба продовжувати. Президент уряду Косова Альбін Курті був у мене з робочим візитом, у наступний період ми також організовуємо візит з прем’єр-міністром Албанії Е. Рамою, чи то в Тирані, чи то в Скоп’є, ми організовуємо візит прем’єр-міністра Республіки Сербія Вучевича у Скоп’є, я припускаю, що в наступний період відбудуться подібні візити з Міцотакісом та прем’єр-міністром Болгарії. Ми бачилися на саміті НАТО в США. Наша мета – будувати добросусідські відносини, і ми будемо це робити й надалі. У нас є свої позиції щодо наших інтересів. Ми будемо боротися за наші інтереси як країни, і в цьому немає нічого дивного», - зазначив Х. Міцкоський.

Г. Силяновська-Давкова та Р. Радев погоджуються, що потрібен діалог і є бажання знайти рішення

За наявності доброї волі, взаємної поваги та розуміння можна знайти вирішення відкритих питань між Скоп’є та Софією, заявила президент Гордана Силяновська-Давкова після зустрічі 14 вересня з болгарським колегою Руменом Радевим. Глава болгарської держави, з іншого боку, очікує, що висловлене Г. Силяновською-Давковою прагнення до діалогу та порозуміння стане послідовною політикою уряду в Скоп’є та стверджує, що Болгарія завжди була відкрита до діалогу з Північною Македонією.

С. Лафчіський на черговій конференції Військового комітету НАТО в Празі

Начальник Генерального штабу армії генерал-майор Сашко Лафчіський, який перебував з триденним робочим візитом у Чехії, взяв участь у черговій конференції Військового комітету (ВК) НАТО, яка проходила у Празі.

У рамках конференції, повідомляє Міноборони, генерал С. Лафчіський брав активну участь у частині засідань цієї сесії в обговоренні питань, які мають стратегічне значення для Альянсу.

На відкритті конференції виступили Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, президент Чеської Республіки та колишній Голова ВК Петр Павел та начальник Генерального штабу Збройних Сил Чеської Республіки генерал-лейтенант Карел Река, виступили з вітальним словом.

Начальники штабів обговорили створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна (JATEC), важливого стовпа практичної співпраці, щоб визначити та застосувати уроки війни росії проти України та підвищити взаємосумісність України з НАТО.

Військовий комітет НАТО на рівні начальників генеральних штабів проводить два регулярних засідання протягом року, а раз на рік він засідає в одній із країн-членів Альянсу.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики