Якою є етнополітика Хорватії? - аналітична записка

 

Світлина з відкритих джерел

З огляду на драматичну історію 1990-х рр., позначену війною проти Югославської народної армії та місцевих повсталих сербів, питання міжетнічних відносин у Хорватії є досить непростим. А напруга між хорватами та хорватськими сербами присутня навіть і сьогодні: рани відносно нещодавнього збройного конфлікту дають про себе знати й далі, час від часу на місцях стаються інциденти й скандали на національній основі. Особливо це стосується регіону зі змішаним хорватсько-сербським населенням, що був реінтегрований у 1995-1998 рр. мирним шляхом – Східної Славонії (зокрема знаменитого міста Вуковар – символа війни в Хорватії 1991-1995 рр.). Утім ситуація в цій сфері в Хорватії зараз на порядок краща, аніж 15-20 років тому.

Ще на самому початку незалежності в грудні 1991 р. парламент (Сабор) Хорватії прийняв «Конституційний закон про права і свободи людини та права національних та етнічних спільнот або меншин в Республіці Хорватія», що, до речі, було однією з умов міжнародного визнання Хорватії. 

 Про це йдеться в аналітичній записці «Республіка Хорватія: стан захисту прав національних меншин і аналіз відповідного законодавства» співзасновника Аналітичного центру балканських досліджень, другого секретаря Посольства України в Чорногорії Анатолія Демещука для «Українська призма»

Завантажити всю версію дослідження «Етнополітика Румунії, Словаччини, Швеції та Хорватії» можна тут


Читати також: «Євро-2020: скандали з формами команд Хорватії та Північної Македонії»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики