Опублікована колективна монографія "Республіка Північна Македонія: погляд з України"


Співзасновник Аналітичного центру балканських досліджень, дипломат Анатолій Демещук долучився до створення колективної монографії "Республіка Північна Македонія: погляд з України". 

"Мав приємність долучитися до написання цієї роботи: мій розділ "Македонське питання між сербською та болгарською національними ідеями (ХІХ-ХХ ст.)" можете прочитати на сторінках 27-63. Даний текст був написаний мною ще в січні-лютому 2022 року, тож одразу хотів би зазначити, що деякі оціники й висновки з того часу могли змінитися. Як би там не було, намагався якомога стриманіше прослідкувати роль та місце Македонії в суперництві між сербським і болгарським національними проєктами на Балканах протягом останніх 200 років", - розповідає Анатолій Демещук.

За його словами, загалом у монографії представлено наукове осмислення широкого кола проблем, пов’язаних зі становленням та розвитком Північної Македонії; окреслені передумови міжетнічного конфлікту у Колишній Югославській Республіці Македонія, проаналізовані євроатлантична і європейська інтеграція Північної Македонії, розглянуто позиціонування Північної Македонії у субрегіональній системі безпеки Західних Балкан, висвітлені проблеми історичної пам’яті, політики пам’яті Північної Македонії, що стали конфліктогенними та були актуалізовані в останні роки.

Монографія вийшла на факультеті історії та міжнародних відносин Запорізького національного університету за сприяння Аналітичного центру балканських досліджень. Найближчим часом буде поширено електронну версію монографії.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики