Завершився цикл лекцій про Сербію в рамках Міжнародної сертифікатної програми з балканістики

Ігор Перенесієнко, лектор Міжнародної програми з балканістики

У рамках Міжнародної сертифікатної програми з балканістики лектор Ігор Перенесієнко, кандидат наук соціальних комунікацій, працівник Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, прочитав цикл лекцій, які присвячено Сербії. Цикл складався із шести лекцій.

«Дякую за можливість розповісти про Нову Сербію на Кропивниччині та Слов’яносербію на Донбасі, про «Вечіті дербі» «Партизана» та «Црвени Звезди», про бійки мешканців київського Подолу з сербами у 18 столітті в околицях Контрактової, про те як чинний сербський святий мало не занапастив кохання Тимоша Хмельницького та Розанди Лупул», - каже Ігор Перенесієнко.

Не обійшов увагою лектор також і тему мистецтва, ЗМІ.

"Про сербський живопис (шкода, забув згадати, що найвідоміший портрет одного з головних проспектів сербської історії Георгія Карагеоргія намалював Володимир Боровиковський з Миргорода), про сербські ЗМІ та політиків і що з ними не так, про книжки які зараз в топах продажів белградських книгарень, про «білу еміграцію» до Югославії сто років тому (яка насправді була великою мірою українською — навіть син Івана Франка тоді побував у Белграді) і, звісно, ж про бурек та плескавіци", - підсумував Ігор Перенесієнко.

Нагадаємо, 25 жовтня 2023 року розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики, яку організував Аналітичний центр балканських досліджень. Слухачами програми стали не лише з України, а й з балканських країн.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики