Дайджест “Балкани за тиждень”, 22 - 28 січня 2024 р..

 


  • Болгарія має намір оновити системи протиповітряної оборони. "Наші системи протиповітряної оборони старі й мають знижені можливості. Болгарія наразі не має протиракетної системи", – вказав заступник міністра оборони Болгарії Запрянов. Нагадаємо 8 грудня 2023 року парламент держави прийняв рішення про посилення обороноздатності.


  • 23 січня Боснію і Герцеговину відвідали представники ЄС. На зустрічі йшлося про те, що в березні ймовірно відновляться переговори про повноправне членство БіГ у Європейському Союзі, тому цій балканській державі порадили продовжувати реформи. 


  • Президент Північної Македонії Стево Пендаровскі відвідав з робочим візитом Косово. Як повідомляє “Civil media” із посиланням на офіс президента, було заплановано зустрічі з президенткою Косово Вьосою Османі-Садріу та прем'єр-міністром Альбіном Курті. Окрім того, “у Печі президент Пендаровскі відвідає Регіональне командування на заході КФОР, де у нього запланована зустріч з командувачем полковником Франческо Феррара та членами македонського контингенту в складі КФОР”.


  • Влада Греції хоче підготувати до передачі Україні пакет обладнання і озброєння, яке більше не використовується збройними силами Греції, - про це пише Європейська правда. На озброєнні Греції перебувають радянські системи ППО "Тор", "Оса", С-300, зенітні установки ЗУ-23-2. Що з цього передадуть Україні, поки інформації немає.


  • Бухарест має намір  внести корективи в геральдику - на гербі міста 150 років тому помилково зобразили іншого святого Димитрія. Про це наголошують румунські ЗМІ. Історики стверджують, що нині на гербі зображено Димитрія Солунського, це помилка, має бути бути Димитрій Новий. Адже саме він є покровителем міста Бухарест. Міськрада вже підготувала проєкт відповідного рішення про ліквідацію помилки.


  • Як телеграфує агентство “Associated Press”, у Сербії в Белграді продовжуються протести проти результатів виборів. 27 січня під стінами Конституційного суду близько 2 000 протестувальників вимагали скасування результатів виборів.

Читайте також матеріал Ігоря Перенесієнка “Дострокові вибори в Сербії. Які сюрпризи?”


  • США схвалили продаж Хорватії гелікоптерів UH-60M Black Hawk. Йдеться про постачання 8 гелікоптерів та пов’язаного з ними обладнання на 500 мільйонів доларів. Про це сповіщає сайт Мілітарний. 


  • В Північній Македонії відбулося голосування за кандидатуру нового прем'єр-міністра Таланта Джафері. За його кандидатуру "за" було 65 депутатів, "проти"3. Відсутніми були 52 депутати парламенту.  Джафері має сформувати. тимчасовий уряд. Відповідно до закону про уряд, за 100 днів до нових парламентських виборів у Північній Македонії має бути сформований новий уряд з двома міністрами від опозиції та новим прем'єр-міністром. 

Дивіться також лекцію доцентки, кандидатки історичних наук Євгенії Горюнової “Європейська інтеграція Північної Македонії та України: партійний вимір”. Лекція проведена в рамках Міжнародної сертифікатної програми з балканістики, яку організовує Аналітичний центр балканських досліджень.


  • У місті Цетінє (Чорногорія) пройшов традиційний щомісячний марш у підтримку України. Захід організовує українська діаспора кожного місяця 24 числа.


Новини Посольств України на Балканах

  • Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар. Глава Української держави привітав Словенію з початком непостійного членства в Раді Безпеки ООН і висловив сподівання на сильний голос словенської делегації на підтримку України. “Співрозмовники обговорили співпрацю в межах Української формули миру. Володимир Зеленський подякував за участь словенського представника в 4-й зустрічі на рівні радників із питань національної безпеки та політичних радників лідерів держав у Давосі. Він запросив Словенію бути й серед учасників першого Глобального саміту миру, підготовка до якого розпочалася у Швейцарії. Президент України також відзначив приєднання Словенії до Спільної декларації країн G7, погодженої на саміті НАТО у Вільнюсі. Співрозмовники обговорили початок роботи над двостороннім документом щодо безпекових гарантій у межах цієї декларації”, - інформує посольство України в Словенії.


  • Посольство України в Чорногорії звітує про зустріч Посла Олега Герасименка з Міністром культури Чорногорії, доктором Тамарою Вуйович. “Посол та Міністр обмінялися думками щодо покращення співпраці між Україною та Чорногорією у сферах культури та ЗМІ. Посол також детально поінформував високоповажного співрозмовника про поточну ситуацію в Україні та масштаби збитків, руйнувань і втрат, які зазнала українська культура внаслідок російської збройної агресії”, - йдеться у повідомленні.


  • Посольство України в Болгарії сповіщає про те, що  в рамках ІІІ Міжнародної ядерної конференції "Можливості ядерної енергетики для карбонізації енергетичного сектору в Європі - технології, проекти, послуги" АТ Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут "Енергопроект" і Болгарський енергетичний і гірничий форум підписали Меморандум про співробітництво в галузі атомної енергетики.


  • Підписано тристоронню Резолюцію між правовими комітетами парламентів України, Румунії та Молдови щодо співпраці у реалізації необхідних реформ, “орієнтованих на принципи верховенства права, у процесі євроінтеграції. Сенат Румунії підтвердив підтримку, надану Україні та Республіці Молдова в процесі вступу до ЄС”, - повідомляє посольство України в Румунії з посиланням на депутата ВРУ Дениса Маслова. І додає, що “це перше засідання, що відбулося у такому форматі, яке посилює практичну взаємодію в трикутнику Україна-Румунія-Республіка Молдова, зокрема в парламентському вимірі та на рівні міністерств юстиції. Основна мета заходу - забезпечення підтримки Румунією євроінтеграційного руху України і Республіки Молдова в контексті початку переговорного процесу про вступ до Європейського Союзу. Румунська сторона готова ділитися практичним досвідом, зокрема в сфері приведення національного законодавства  до стандартів ЄС”.


  • Низка посольств України на Балканах провела заходи з нагоди Дня соборності разом із осередками української діаспори.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики