Що нового на Балканах? Огляд Північної Македонії

Огляд за 22 - 28 квітня 2024 року 

Північна Македонія

Болгарія продовжує відмовляти в реєстрації асоціаціям етнічних македонців, повідомляє Держдепартамент

Болгарія загалом поважає право на свободу асоціацій, передбачене законом, але все ще відмовляється реєструвати групи активістів етнічних македонців, згідно зі звітом Державного департаменту США про права людини. У звіті згадуються кілька македонських компаній, які болгарська влада досі не визнає, незважаючи на численні рішення Європейського суду з прав людини проти Болгарії.

«Влада продовжувала відмовляти в реєстрації етнічним македонським групам активістів, таким як Об’єднана македонська організація – Ілінден, Товариство пригноблених македонців у Болгарії – жертви комуністичного терору, Асоціація захисту основних індивідуальних прав людини 2023 та Македонська культурна організація «Клуб «Микола Вапцаров» незважаючи на численні попередні рішення Європейського суду з прав людини про те, що відмова порушує свободу об’єднання груп», – йдеться у звіті.

У лютому районний суд Пловдива підтвердив рішення Реєстраційного агентства про відмову в реєстрації Об’єднаної македонської організації «Ілінден-Пловдів» на тій підставі, що цілі групи, зокрема офіційне визнання македонської етнічної меншини, були спрямовані на розкол нації та могли б створити умови для етнічного конфлікту. У травні Апеляційний суд у Пловдиві залишив без змін рішення суду нижчої інстанції, зазначається у звіті.

Гордана Сіляновська-Давкова за підтримки ВМРО-ДПМНЕ та Стево Пендаровський за підтримки СДСМ і коаліції виходять у другий тур президентських виборів, які відбудуться 8 травня, одночасно з одинадцятими парламентськими виборами в країні.

Відповідно до первинних і неофіційних результатів, які Державна виборча комісія (ДВК) оголосила сьогодні на прес-конференції, з підрахованих голосів на 3156 виборчих дільницях, тобто 89,98 відсотка виборчих дільниць, Гордана Сіляновська Давкова набрала 324 177 голосів – 39,99 відсотка, тоді як Стево Пендаровський набрав 161 393 голоси, тобто 19,90 відсотка. Буяр Османі від DUI з 110 903 голосами є третім за кількістю голосів із семи кандидатів, потім Арбен Тараварі з 78 110, Максим Дімітрієвський з ZNAМ з 70 996 голосами, Біляна Ванковська з 35 949, яку підтримують Ліві, і Стевчо Якимовський з 7 499 від GROM.

Голова ДВК Александар Даштевський підкреслив, що явка виборців за даними з 3156 виборчих дільниць становить 49,75 відсотка. Голосувати прийшли 810 971 виборець. Дійсних бюлетенів – 789 031, недійсних – 21 946 бюлетенів.

А. Даштевський оцінив, що день виборів пройшов спокійно, а громадяни проголосували гідно. «Девяносто девєять відсотків все пройшло так, як треба», - наголосив голова ДВК Північної Македонії.

МВС: Виборчий процес пройшов у безпечній, мирній та демократичній атмосфері, без серйозних інцидентів

Виборчий процес пройшов без перешкод і значних інцидентів. Загалом за 24 квітня було зафіксовано 12 випадків фотографування бюлетеня, два випадки розриву бюлетеня, шість повідомлень про пропозицію хабаря та 15 повідомлень про агітацію на виборчих дільницях. Інших більш серйозних інцидентів і порушень законності виборчого процесу не зафіксовано, повідомили технічний міністр внутрішніх справ Панче Тошковський та додатковий заступник міністра Мітко Боймакалієв.

П. Тошковський оцінив, що день виборів пройшов у безпечній, мирній та демократичній атмосфері.

«Ці вибори стали ще одним тестом на демократію, і в цьому напрямку я хочу привітати громадян, які вийшли та виконали свій громадянський обов’язок і таким чином ще раз підкреслили демократичність держави та важливість їхньої активної ролі у розбудові демократичного суспільства», - зазначив П. Тошковський.

ОБСЄ/БДІПЛ позитивно оцінює день виборів у Північній Македонії, процедури голосування були значною мірою дотримані

Перший тур президентських виборів був конкурентним і виборці мали змогу зробити усвідомлений вибір. День виборів загалом було оцінено позитивно, процедури голосування були здебільшого дотримані, а в окремих випадках під час підрахунку голосів виборчі комісії не повністю виконували встановлені процедури. Такі попередні висновки Міжнародної спостережної місії за виборами у складі представників ОБСЄ/БДІПЛ та Ради Європи оприлюднили 25 квітня на прес-конференції.

Королівство Норвегія передало армії Північної Македонії 76 небойових автомобілів

25 квітня Королівство Норвегія передало країні в дарунок 76 небойових машин. Під час передачі транспортних засобів у казармі «Ілінден» у Скоп’є міністр оборони Слов’янка Петровська, начальник Генерального штабу Васко Гюрчіновський, посол Норвегії в Македонії Крістін Мелсом і командувач матеріально-технічного забезпечення Збройних сил Королівства Норвегія Андрес Єрнберг виступили з промовами.

У своєму виступі міністр оборони С. Петровська зазначила, що армія проходить комплексний процес модернізації, і будь-яка додаткова підтримка з боку союзників вітається. Вона підкреслила, що пожертва сприятиме підвищенню боєготовності Збройних сил Північної Македонії.

Дімітар Ковачевський: Громадяни повинні добре подумати про те, як це вплине на наше майбутнє, якщо права партія (мається на увазі, ВМРО-ДПНМЕ) отримає занадто багато влади

Лідер СДСМ Дімітар Ковачевський зазначив на зустрічі з виборцями, що він приймає сильний сигнал, який громадяни надіслали на виборах президента у першому турі. Ми знаємо, що вибори 8 травня будуть дуже важкими, але результат ще не визначений. Рішення в руках громадян, але кожен має добре подумати про те, як це вплине на наше майбутнє, якщо права партія отримає занадто багато влади або якщо ми повернемося до потворних часів міжетнічної напруженості.

Девід Гір: Перший тур виборів пройшов спокійно і в демократичній атмосфері

Посол Європейського Союзу в Північній Македонії Девід Гір оцінив у своєму виступі 27 квітня, що перший тур виборів пройшов у загалом мирній і демократичній атмосфері.

«Ми сподіваємося, що так буде і під час кампаній другого туру президентських виборів і парламентських виборів і що весь процес завершиться позитивними повідомленнями», - наголосив Д. Гір.

«Вибори відбулися загалом у мирній та демократичній атмосфері, і ми дуже сподіваємося, що у другому турі президентських виборів вони, як і в кампанії на парламентських виборах, розгорнуть цей позитивний імпульс, який дозволить усьому завершити процес позитивними повідомленнями та позитивним почуттям, сказав Д. Гір, який 27 квітня був присутній на святкуванні Європейського тижня імунізації в міському парку в Скоп’є».

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики