Що нового на Балканах? Огляд Болгарії

 Огляд за 22 - 28 квітня 2024 року


Болгарія

Румен Радєв 22 квітня видав указ про призначення тимчасового премєр-міністра міністром закордонних справ

Президент Румен Радєв видав указ про призначення виконувача обовязків премєр-міністра Дімітара Главчева міністром закордонних справ замість Стефана Димитрова, повідомила прес-служба глави держави.

 Д. Главчев офіційно подав президенту пропозицію про його призначення на цю посаду після того, як раніше він запропонував заступника голови ГЄРБ Даніеля Мітова, який, однак, був відхилений Р. Радєвим, оскільки він є відомою політичною фігурою.

Президент також видав указ про чергові зміни в Кабміні, на чому наполягав Д. Главчев. Георгій Тахов став виконувачем обовязків міністра сільського господарства і продовольства замість Кирила Ватева.

Росен Желязков втратив посаду голови 49-х Народних Зборів Болгарії

Голова Народних Зборів Росен Желязков пішов із посади 129 голосами «за». Його проводжали із залу оплесками, депутати від ГЄРБ та РПС.

За відставку Р. Желязкова проголосував 61 депутат від ПЗ-ДБ, 34 від «Відродження», 23 від БСП, 10 від ЄТН і один незалежний, а ось проти проголосували 103 депутати – від ГЄРБ і РПС.

Рекордна кількість партій і коаліцій подала документи для участі у виборах 9 червня

Вперше з квітня 2021 року рекордна кількість партій і коаліцій бажає взяти участь у виборах до національного та Європейського парламенту. Загалом документи на голосування 9 червня подали 23 партії та 11 коаліцій, повідомив виданню «Дневник» представник ЦВК. З них рішенням ЦВК зареєстровано девять партій і сім коаліцій. До 7 травня партії та коаліції повинні оголосити списки кандидатів у депутати, а 8 травня відбудеться жеребкування їх розташування в бюлетенях.

З 23 квітня болгари за кордоном можуть подати заявку на голосування

Центральна виборча комісія (ЦВК) відкрила систему подання електронної форми для голосування за кордоном. Всі бажаючі проголосувати за кордоном мають заповнити свої персональні дані, а також вказати країну та місце, де вони бажають реалізувати своє право голосу.

Заявки також можна подати особисто або поштою, або курєрською службою до дипломатичного чи консульського представництва Болгарії у відповідній країні. Термін для цього – 14 травня.

А «Fitch» сумнівається, що Болгарія опиниться в єврозоні в 2025 році через політиків

Рейтингове агентство «Fitch» підтвердило свій попередній рейтинг економіки Болгарії – за довгостроковими зобовязаннями у валюті з позитивним прогнозом. Але також прогнозується, що триваюча політична нестабільність і дострокові вибори з очікуваним повторенням того самого роздробленого парламенту та потенційно тривалими переговорами про регулярний уряд перенесуть кінцевий термін введення євро після 2025 року.

Румен Радєв і спортивні керівники обговорили можливе проведення зимових юнацьких ігор

Болгарія має великий потенціал і чудові природні умови для організації та проведення зимових Юнацьких Олімпійських ігор, але успішна заявка потребує послідовних і об’єднаних зусиль усіх країн.

Навколо такої позиції обєдналися президент Румен Радев і експерти в галузі зимових видів спорту на зустрічі з президентом. У зустрічі взяли участь колишній міністр спорту і чинний член комітету МОК Весела Лечева, генеральний секретар БОК Белчо Горанов і голова федерації лижного спорту Цеко Мінєв.

Під час зустрічі глава держави наголосив, що організація такого міжнародного спортивного заходу, окрім іміджу, матиме довгострокову економічну та соціальну вигоду.

Козлодуйська АЕС отримала дозвіл на використання палива Westinghouse

Держатомрегулювання Болгарії видало дозвіл Козлодуйській АЕС на поетапний перехід на новий вид ядерного палива – RWFA, для енергоблоку 5 виробництва компанії Westinghouse. Процес переходу на новий вид палива триватиме чотири роки.

У процесі ліцензування було оцінено відповідність інформації, представленої в понад 75 звітах про паливний проект та зміненій експлуатаційній документації, чинним вимогам і стандартам безпеки, додали у відомстві.

 Енергорегулятор оштрафував Козлодуйську АЕС

Комісія з питань енергетики та водного регулювання на закритому засіданні вирішила оштрафувати АЕС «Козлодуй» на 604 064 леви за несанкціоноване використання (торгівлю) внутрішньою інформацією. Це було встановлено у двох трансакціях комбінату – від 31.10 та 1.11.2021, і санкція є першою від регулятора згідно з регламентом ЄС щодо оптової торгівлі енергоносіями.

Комісія нагадує, що раніше накладала штрафи на енергокомпанії за операції на ринку електроенергії. Загалом, шість компаній потрапили під санкції у 2022 році.

Турецький «Боташ» (газовий оператор) вважає за краще продовжувати співпрацю, а не розривати договір з «Булгаргазом»

«Болгарська сторона висловила бажання переглянути контракт, а турецька сторона висловила розуміння та готовність продовжувати співпрацю». Про це йдеться в повідомленні Міненерго Болгарії за підсумками зустрічі міністра Володимира Малінова з турецьким колегою Альпарсланом Байрактаром.

В. Малінов перебуває в Стамбулі, щоб вимагати анулювання контракту між газовими операторами двох країн, Bulgargaz і Botash, згідно з яким Болгарія має сплатити штрафи в розмірі 1 мільйона левів на день, згідно з розпорядженням парламенту Болгарії.

Болгарія та Туреччина продовжуватимуть спільну співпрацю, щоб гарантувати диверсифікацію та безпеку поставок енергоресурсів, домовилися два міністри. Над угодою активно працюватиме керівництво обох компаній.

Депутати Народних Зборів Болгарії схвалили, що шахта «Маріца-Схід» має отримувати 250 мільйонів левів на рік

Депутати зобовязали уряд виділяти 250 мільйонів левів щорічно до 2028 року, в тому числі на рекультивацію земель державного підприємства «Міні Маріца Схід». Авторами петиції є депутати від ГЄРБ, а за пропозицією РПС відкоригували розмір виплат і термін. За пропозицією «Відродження» заборонили передавати діяльність шахт підприємствам на субпідряд.

Водночас енергетики та шахтарі 25 квітня протестували під будівлею парламенту, а їхні представники були у залі пленарних засідань. Через це багато спікерів зверталися безпосередньо до шахтарів, закликаючи їх бути обережними, за кого голосують.

За це рішення проголосували 168 депутатів з усіх груп. Двоє від «Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія» проголосували проти, а 38 утрималися.

Іспанія розкрила «болгарську фабрику» з нелегального виробництва сигарет

Після місяців стеження влада Іспанії за допомогою Державного агентства національної безпеки (ДАНС) та української митниці розкрила нелегальне підприємство з виробництва сигарет і звільнила 11 громадян Болгарії, яких утримували в рабських умовах як робітників. Ділянка в Уманез-де-Мадрид, що за 25 км від столиці, вразила правоохоронних органів тим, наскільки вона велика та організована, включаючи схованку, де працівники могли сховатися, якщо поліція здійснила обшук.

У звіті про операцію йдеться про арешти 20 осіб (з них 14 у Мадриді) та конфіскації понад 6 мільйонів. сигарет і майже 33 тонни листового тютюну вартістю на чорному ринку близько 7,6 млн євро. Мережу вели болгари за участю українців.

Минулого року ВМЗ - Сопот отримав рекордні 828 мільйонів левів

«Вазовський машинобудівний завод» (VMZ) у Сопоті повідомляє про рекордні 828 мільйонів левів чистого доходу від продажів за 2023 рік, що вдвічі більше, ніж у попередньому році, повідомила компанія. У компанії зазначають про підвищений попит на ринку спеціальної продукції.

Пояснюється це тим, що Міноборони виробляє різні радянські боєприпаси, снаряди та ракети, які закуповують країни НАТО. Планується збільшити потужність за допомогою нових технологій і ліній, витрати на основні засоби перевищать 20 мільйонів левів.

Чисельність працівників держпідприємства за останній рік збільшилася майже на 500 осіб – до понад 4100 осіб. Очікується, що в 2024 році його виручка і прибуток зростуть

Аграрії задоволені діалогом із новим урядом

Майже 52 000 фермерів отримають близько 300 мільйонів левів з фонду Українська допомога до 15 травня 2024 року. «Ми задоволені цим швидким і своєчасним рішенням. Держава у формі тимчасового уряду відновила діалог з галуззю», – прокоментував голова Спілки фермерів Болгарії Георгі Стоянов, цитує прес-центр організації.

Він задоволений, що в.о. прем’єр-міністра Дімітар Главчев і міністр сільського господарства і продовольства Георгій Тахов першими зустрілися з фермерами і поставили цей сектор серед пріоритетів болгарської економіки.

Нагадаємо, що однією з причин прохання Д. Главчева замінити спочатку призначеного міністра сільського господарства Кирила Ватева стало саме невдоволення аграріїв.  

Полегшуються умови вступу для студентів, які отримали тимчасовий захист у Болгарії

Парламент прийняв у другому читанні поправки до Закону про вищу освіту, згідно з якими прийом студентів з тимчасовим захистом на території Болгарії буде здійснюватися за пільговими умовами. Законопроект внесли депутати від ГЄРБ, «Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія» і РПС, повідомляє БТА.

Було проголосовано, що прийом іноземних студентів або осіб без громадянства, які отримали тимчасовий захист у Болгарії, має здійснюватися на знижених умовах і відповідно до процедури, визначеної урядом.

Після закінчення терміну тимчасового захисту або після зникнення причин для його надання студенти зможуть продовжити навчання у відповідному вищому навчальному закладі на умовах болгарських студентів, включаючи суму оплати. 

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики