Що нового на Балканах? Огляд Сербії

 Огляд за 22 - 28 квітня 2024 року


На понеділок, 29 квітня анонсовано виступ Александара Вучича. Як повідомляється, президент Сербії говоритиме про ситуацію в Косово і Метохії, резолюцію щодо Сребрениці та про інші питання.

***

Міністр закордонних справ і президент Соціалістичної партії Сербії Івіца Дачич висловив думку, що в опозиції немає шансів перемогти на місцевих виборах в 2024 році. Політик додав, що така перемога була б «сценарієм наукової фантастики». За його словами, опозиційні політики поводяться безвідповідально і не займаються «важливими національними питаннями».

***

Співпрезидент опозиційної партії Zajedno Біляна Стойкович назвала головні компоненти для приготування виборчої чорби (супу) від сербської влади: «Перший інгредієнт — промиті мізки ... Вони м'які, але їх треба трохи протушкувати ... не менше десяти років. Крім того, потрібна велика кількість фантомних виборців з адресою».

Опозиція говорить про бойкот місцевих перевиборів. Ці політики за перевибори, але пропонують проводити їх восени. Інакше опозиція просто не встигає згуртуватися для боротьби з масштабними фальсифікацями, що були зафіксовані на виборах в грудні.

***

Від початку року сербська авіакомнаія Air Serbia перевезла більше одного мільйона пасажирів, повідомляє видання Danas. Такий результат було досягнуто раніше, ніж минуло року. В 2023-му цифри з шістьма нулями авіаперевізник досяг 6 травня.

Air Serbia використовує три міжнародні аеропорти на території держави – головний аеропорт у Белграді, а також у Ніші та Кралево. З них було здійснено понад 45 000 рейсів, що на 44% більше в порівнянні з 2022 роком. У компанії нагадують, що протягом літнього сезону літаки курсуватимуть понад 90 напрямками по всій Європі, Азії, Африці та Північній Америці.

***

 Журналісти N1 отримали коментар на питання: чи є Великдень найвеселішим чи найбільшим християнським святом. Богослов і священик Вукашин Мілічевич, повідомив громаді наступне «Зазвичай Різдво називають найвеселішим, тому що воно пов’язане з усіма звичаями, які мають свою роль, але не мають нічого спільного з суттю свята. Різдво — радісне свято, але якщо дивитися на сам зміст, то Великдень, тобто Песах — найбільше і найрадісніше свято». 

***

В неділю 28 квітня пройшов белградський марафон. За даними Beograduživo.rs цього року в ньому візьме участь найбільша кількість учасників за всю його історію — 13 тисяч спортсменів.

Турнір традиційно проводиться з 1988 року, в квітні. Виняток було зроблено лише одного разу. В 2003 році, після вбивства  прем'єр-міністра Зорана Джинджича, захід перенесли на осінь. В 1994 серед турнір виграв українець Володимир Буканов, подолавши дистанцію за 2 години 12 хвилин та 28 секунд.

Підготував Ігор Перенесієнко,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики