Що нового на Балканах? Огляд Болгарії

 Огляд за 17 - 23 червня 2024 року

Партію «Є такий народ» прийнято в європейську політичну родину, куди входить і ВМРО

«Є такий народ» був прийнятий до складу групи Європейських консерваторів і реформістів (ECR) в Європарламенті, повідомляє БТА. Новообраний євродепутат від партії Івайло Валчев був одноголосно прийнятий усіма членами групи на засіданні EСR, уточнює партія Славі Трифонова.

Серед найвідоміших партій-членів ЄКР – італійська правляча партія «Італійські брати», польська партія «Право і справедливість», шведська партія «Шведські демократи», партія Vox з Іспанії тощо. Від Болгарії до ECR також входить ВМРО.

Перше урочисте засідання 50-их Народних Зборів Болгарії

Сільві Кирилов із партії «Є такий народ» 19 червня відкрив 50-ті Народні Збори. Він є найстаршим членом парламенту, і за традицією ця честь випала йому. У залі були присутні 237 новообраних депутатів, а також президент Румен Радев, віце-президент Іліяна Йотова, технічний премєр-міністр Дімітар Главчев та представники судової влади Болгарії.

«Ми живемо в надзвичайно динамічний час, ми живемо в час викликів», – звернувся до депутатів Сільві Кирилов. За його словами, суспільство не довіряє інституціям. У суспільстві немає єдності, підкреслив С. Кирилов. За його словами, кожен депутат має проаналізувати власні недоліки, щоб вирішити внутрішні та зовнішні виклики, які стоять перед країною, щоб мати стабільність для бізнесу та безпеку для суспільства. Державність страждає від роз’єднаності, попередив нардеп. Він закликав депутатів Народних Зборів до виваженості заради майбутнього Болгарії. 

20 червня 50-ті Народні Збори Болгарії обрали спікера

Кандидатуру Раї Назарян від ГЄРБ підтримав 131 обранець, 66 проголосували «проти», 39 – «утрималися».  Після голосування, депутат від ПЗ-ДБ Асен Васильєв вийшов до трибуни і звернувся до партії ЄТН: « Вітаю зі створенням уряду ГЄРБ і ДПС. І цей мандат запускаєте саме ви…»

Дякую за високу честь, – зазначила Рая Назарян, займаючи своє місце в президії. За її словами, сьогоднішнє голосування дає можливість нормальному функціонуванню держави. Це надія на нормалізацію політичних процесів. Ми всі несемо відповідальність, – наголосила голова парламенту. Ви можете розраховувати на мою діалогічність, рівноправність, підкреслила Рая Назарян і запевнила, що вона поважатиме Конституцію, закони та регламент діяльності Національних зборів.

За віце-голів 50-их Народних Зборів проголосували без дебатів, блоком – 233 голоси «за», жодного проти і троє «утрималися». Ними стали: Росіца Кірова від ГЄРБ, Йордан Цонєв від РПС, Атанас Атанасов ПЗ-ДБ, Цончо Ганєв від «Відродження», Драгомир Стойнев від БСП та Вікторія Васильєва від партії «Велич».

Бойко Борисов: Ми дякуємо колегам з ЄТН за жест доброї волі, але я очікував цього від ПЗ-ДБ

Обрання голови НЗ в особі Раї Назарян від ГЄРБ-СДС дає зелене світло конституційним процедурам – перший, другий, третій термін. Ми концентруємося на першому мандаті, він єдиний можливий. Про це заявив лідер ГЄРБ Бойко Борисов журналістам у парламенті після обрання голови та віце-спікерів парламенту. «Ми дякуємо колегам з ЄТН за те, що вони взяли на себе всі зобов’язання і всі над ними працювали», – сказав Б. Борисов.

«У нас є перший мандат, який виборці з різницею понад 11% хочуть від ГЄРБ», - нагадав Бойко Борисов і додав: «Я таємно сподівався, що вони зроблять цей жест, шкода що ПЗ-ДБ дискредитували себе». З його відповіді стало зрозуміло, що він може особисто взяти участь у консультаціях із президентом Руменом Радєвим.

На ТЕС «Маріца-Ізток 2» затримали українця за шпигунство

19 червня прокуратура Болгарії затримала 23-річного громадянина України за шпигунство на території ТЕС «Міні Маріца-Схід 2». На брифінгу заступник прокурора міста Христо Крастев пояснив, що українця затримали в самій теплоцентралі, а під час обшуків та вилучення у нього виявили дрони, мобільні телефони, фотоапарати, сім-карти та карти пам’яті.

Українця затримали та притягнули до відповідальності за збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі їх іноземній державі. Готуються експертизи, які встановлять, чи фотографував він стратегічний об’єкт, які фото та чи містили на апаратах відомості, що становлять державну таємницю. Партнерські служби активно працюють над справою, щоб перевірити, чи не займався українець шпигунством в інших випадках.

Затриманий громадянин України розповів, коли приїхав до Болгарії, звідки в'їхав, що робив і з ким зустрічався. З’ясовується, чи не входить він до групи європейського масштабу. Христо Крастев запевнив, що загрози національній безпеці Болгарії немає. Яким чином громадянин України проник на територію ТЕС «Маріца-Ізток 2», ще встановлюється.

Синод Болгарської православної церкви назвав трьох неочікуваних кандидатів на нового патріарха

Митрополит Врачанський Григорій, митрополит Відінський Даниїл і митрополит Ловчанський Гавриїл – ось три кандидати, з яких наступної неділі (30 червня) буде обраний новий болгарський патріарх.

Рішення Священного Синоду було прийнято після восьмигодинного засідання і оприлюднено його речником – митрополитом Старозагорським Кипріаном.

Лише Григорій Врачанський, який після смерті патріарха Неофіта є віце-головою Синоду, був виключений на першому ж голосуванні. Він отримав 11 голосів. Гавриїл Ловчанський набрав 9 голосів лише у 42-му турі голосування, а Даниїл Відінський – 9 голосів у 32-му турі.

У розмові зі ЗМІ Кіпріан відмовився коментувати, чи було це напружено, лаконічно сказавши: «Сорок два раунди говорять про багато що». Однак цього разу голосування завершилося за один день, тоді як на попередніх виборах у 2013 році було потрібно два.

Остаточне рішення про те, хто очолить Болгарську православну церкву, прийме Патріарший виборчий собор, на якому таємно проголосують понад 100 делегатів.

Д. Главчев і Р. Радєв будуть разом на засіданні НАТО 

Парламент відмовився прийняти рішення за запитом виконувача обовязків прем’єр-міністра Дімітара Главчева про те, чи повинен він або глава держави Румен Радев представляти Болгарію на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні. Причина в тому, що самі політичні сили не можуть дійти консенсусу з цього питання.

Спочатку про розбіжності між політичними силами розповів віце-спікер НЗ від «Відродження» Цончо Ганев. На брифінгу в кулуарах парламенту він повідомив, що парламентським групам не вдалося об’єднатися навколо єдиної позиції, і за пропозицією співголови РПС Деляна Пеєвського головуюча рада НЗ вирішила повернути питання виконувачу обов’язків прем’єр-міністра Димитру Главчеву.

21 червня прес-служба Ради міністрів повідомила, що і Д. Главчов, і Р. Радєв з часом візьмуть участь у майбутньому саміті НАТО, який відбудеться в липні у Вашингтоні. Таким чином була вирішена суперечка між двома інституціями, яка почалася в травні під час Парламентської асамблеї НАТО, яка проходила в Софії.

Пропозиція Кабміну ГЄРБ абсолютно неприйнятна, заявила Надія Йорданова

Надія Йорданов, депутат від «Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія», заявила «Нова ТВ», що пропозиція ГЄРБ щодо кабінету є «повністю неприйнятною» для керівних органів коаліції. На даний момент лідер партії, яка перемогла на виборах, Бойко Борисов запропонував уряд, в якому премєр-міністр і кілька ключових міністрів будуть від ГЄРБ. Однак Н. Йорданова не впевнена, чи дійде до чергового кабінету ГЄРБ, РПС і «Є такий народ», «бо видно, що навіть у цій формулі все скрипить».

За її словами, президент Румен Радев не дасть третій мандат «Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія». Але якщо це станеться, партії коаліції зберуться, щоб вирішити, що робити.

БСП розраховує на об’єднання лівого блоку до кінця липня

Голова депутатської групи БСП Борислав Гуцанов заявив БНТ, що очікує, що перші кроки для об’єднання лівих буде зроблено на Бузлуджанському з’їзді партії, який традиційно проходить наприкінці липня. Після відставки лідера партії Корнелії Нінової політсила взяла курс на потепління відносин з президентом Руменом Радевим.

«Треба починати наше обєднання і звертатися до людей, яких ми образили. Холодна війна з президентством нікому не принесла позитиву. Це була одна з наших великих помилок», - наголосив  Б. Гуцанов.

Він додав, що не виключає варіанту формування уряду одним із перших двох мандатів, але підкреслив, що БСП їх не підтримуватиме.

«Відродження» пропонує кабінет всім партіям, крім ГЄРБ і РПС

Уряд можуть сформувати всі партії, але без ГЄРБ і РПС і з мандатом «Відродження». Про це заявив лідер прокремлівської партії болгарським ЗМІ. За його словами, пять формувань обєднують загалом 125 депутатів, що достатньо.

«Країна перебуває в безпрецедентній політичній кризі. Тому ми звертаємося до всіх інших. У цій ситуації ми або намагаємося показати громадянам Болгарії, що вони не хочуть, щоб ГЄРБ і РПС правили країною, або агонія буде продовжувати руйнувати країну», – сказав К. Костадінов.

У регіональному міністерстві Болгарії пропонують запровадити одноденну віньєтку

Міністерство регіонального розвитку та благоустрою подало законопроект, яким пропонується запровадити одноденну віньєтку. Мета полягає в тому, щоб нею користувалися ті, хто проїжджає через країну транзитом,  зараз найчастіше платять за тижневу віньєтку. Про це БНТ повідомив член правління Агентства дорожньої інфраструктури (API) Стоян Ніколов.

Він додав, що вартість одноденної віньєтки поки що не обговорюється, оскільки спочатку буде проведено громадські консультації. Наразі в Болгарії існує п’ять типів віньєток – на вихідні (ціна 9 левів), тижнева (ціна 13 левів), місячна (27 левів), квартальна (48 левів) і річна віньєтка, яка коштує 87 лв.

Івелін Михайлов пригрозив виключити депутатів із групи Велич, якщо вони проголосують з ГЄРБ і РПС

Якщо депутати від «Велич» продовжать голосувати разом з ГЄРБ і РПС, їх виключать із депутатської групи. Про це заявив один з лідерів політсили Івелін Михайлов, якого цитує БНР. Приводом для його коментаря стало одне з рішень, прийнятих під час ухвалення регламенту НЗ, де окремі члени партії «Велич» голосували разом з ГЄРБ і РПС.

І. Михайлов уточнив, що голосування відбувалося за дорученням депутата від групи. Він додав, що наразі зясовується, чи сталося це через незнання, помилку чи було навмисно.

За його словами, на депутатів «Велич», можливо, чинився тиск і їх намагалися купити. «Побачимо, хто піддався, а хто ні. На наступному такому голосуванні будуть виключені з групи навіть із ризиком її розпуску», - констатував він.

Підготував за матеріалами ЗМІ Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики