Що нового на Балканах? Огляд Болгарії

 Огляд за 24 - 30 червня 2024

Єврокомісія виділила Болгарії 65 мільйонів євро на підключення ліній електропередач для отримання чистої енергії

Європейська комісія оголосила в понеділок 24 червня, що надає Болгарії 65 мільйонів євро з Фонду модернізації ЄС для реалізації проекту GREENABLER для реконструкції ліній електропередач і їх адаптації для використання електроенергії, виробленої з чистих джерел.

Уряд подав заявку на проект загальною вартістю 857 мільйонів євро в лютому. Виділені кошти призначені на заплановані заходи у 2024 році.

Речник Єврокомісії підкреслив, що гроші мають бути використані не для виробництва чистої енергії, а для встановлення потужностей, через які вона потрапляє до споживачів.

 

Газовим хабом займатиметься угорська компанія

Угорська KELER CCP виконуватиме клірингові послуги для «Газового хабу Балкан». Договір про це було підписано 24 червня, повідомили в Міненерго Болгарії. «Вибір розрахункової палати з досвідом надання послуг для ринків природного газу в ЄС має ключове значення для розвитку «Gas Hub Balkan» EAD як організованого біржового ринку в регіоні Центральної та Південно-Східної Європи», повідомив відповідальний міністр Володимир Малинов.

За його оцінкою, впровадження клірингово-розрахункових послуг для болгарського ринку сприятиме покращенню функціонування регіонального ринку газу та мінімізації ризиків для учасників ринку.

 

«Булгартрансгаз» підписав угоду про приєднання з сербським оператором

Болгарський газотранспортний оператор Bulgartransgaz і сербський газотранспортний оператор Transportgas Srbija DOO підписали угоду про взаємоз’єднання для нової точки Калотіна/Димитровград, яка створюється разом із Інтеркоyнектором Болгарія-Сербія (IBS).

 

Міністерство внутрішніх справ повідомляє про значне скорочення кількості мігрантів, які намагалися потрапити до Болгарії

За січень-травень до Болгарії спробували потрапити 16 083 мігранти, що на 71,3% менше порівняно з аналогічним періодом 2023 року (56 092 особи). Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ з міграційної ситуації, передає БТА.

З числа мігрантів, які намагалися потрапити, 15 350 самостійно повернулися в глиб сусідніх країн, тоді як за аналогічний період 2023 року їх кількість становила 55 596.

З початку року і до травня при спробі потрапити до Болгарії було затримано найбільше мігрантів із Сирії та Афганістану.

З початку року до травня на виїзді затримано 984 особи, з них 763 – на зеленому кордоні, 221 – у пункті пропуску.

У травні 5534 мігранти намагалися потрапити нелегально, майже всі з Туреччини. Порівняно з травнем 2023 року (20 715 осіб) зменшення становить 73,3%.

 

Міністр оборони: Болгарія зіткнеться з гібридними атаками Китаю, а також росії

У найближчі роки Болгарія зіткнеться не тільки з російською гібридною диверсійною діяльністю, а й з гібридним впливом Китаю. Про це заявив виконуючий обовязки міністра оборони Атанас Запрянов на круглому столі, організованому Центром вивчення демократії, уточнює БТА.

За словами А. Запрянова, останні вибори в Болгарії проходили під тінню кремлівської дезінформації, яка є «одним із головних інструментів внутрішньополітичних процесів у нашій країні».

Він також зазначив, що Болгарія вже давно є мішенню російської гібридної війни, а мета кремля – впливати на внутрішньополітичні процеси прийняття рішень з метою надання підтримки проросійським партіям і лідерам.

 

1 липня малозабезпечених пенсіонерів стане менше на 200 тисяч осіб

Із підвищенням пенсій з 1 липня на 11% кількість пенсіонерів, чиї доходи нижчі за межу бідності, зменшиться на 200 тис. осіб, повідомили в Інституті національного страхування. Межа бідності становить 526 левів. Зараз пенсіонерів з пенсіями нижче цієї суми 524 700, а після підвищення їх буде 324 800.

З 1 липня 2024 року новий мінімальний розмір пенсії за стаж і вік становитиме 580,57 лева. Пенсії, призначені після початку цього року, також не отримають підвищення підлягає оновленню.

 

За словами Румена Радєва, Україні не вистачає людей на фронті, знову натякаючи на відправку болгарських солдатів

Це вже не питання забезпечення озброєнням, тому що з більшим чи меншим або без озброєння ви бачите, що ми йдемо до подібного розвитку речей на фронті. Питання зараз у нестачі людей на полі бою. Про це заявив президент Румен Радев у відповідь на заяву міністра оборони Атанаса Запрянова про те, що Болгарія готова надати Україні надлишки військової техніки.

«Ви також дивитесь інші телевізійні канали, я думаю, інші ЗМІ по всьому світу, які також чітко відображають те, що відбувається на вулицях України. Не може бути так, щоб з людьми, яких полюють на вулицях і силоміць вивозять на фронт у справді потворній і кровопролитній війні можна досягти успіху», – також зазначив Р. Радєв.

Нещодавно президент висловився проти відправлення болгарських солдат в Україну, хоча жоден компетентний орган публічно не обговорював таку можливість. 

За словами Р. Радева, найбільший страх Х. Міцкоського – це слова «болгарське» і «болгарський»

Сьогодні (26 червня) маски нарешті впали, і новий уряд нашого сусіда чітко показав, що найбільший страх політичного класу цієї країни – визнати саме існування слів «болгарське» і «болгарський» у Північній Македонії. Про це у відповідь на запитання про ворожу риторику нового премєр-міністра Христіяна Міцкоського прокоментував президент Румен Радев, повідомляє БТА.

Він додав, що це політика, спрямована безпосередньо проти європейських принципів і рішень, проти міжнародних зобов’язань Північної Македонії, «але перш за все проти її власних громадян», які хочуть європейського розвитку країни.

«Якщо ЄС не відданий європейській перспективі Балкан, а базується на чітких принципах, нормах і цінностях, то рано чи пізно Балкани зіткнуться у Європі з балканізацією», — попередив Р. Радєв.

Партія Велич вимагає вибачень від Івеліна Михайлова через його слова про те, що вони підтримають кабінет ГЄРБ

Депутатська група Велич вимагала вибачень від Івеліна Міхайлова, який заявив, що очікує, що частина депутатів формування відірветься і підтримає кабінет з першим мандатом ГЄРБ.

«Можливо, він знайде в собі сили вибачитися. Я в нього вірю», - сказав голова депутатської групи Ніколай Марков, додавши, що у І. Михайлова немає доказів для своїх заяв.

І. Михайлов, який є одним із яскравих облич даного проєкту, але не є народним депутатом, зізнався, що депутати, які голосували разом з ГЄРБ за склад комітету з регламенту парламенту, будуть виключені, якщо продовжуватимуть це робити. Пізніше в програмі «Контракоментар» Н. Марков, який оголошений лідером партії, але поки що не зареєстрований, заявив, що Велич голосуватиме проти запропонованого ГЄРБ кабінету.

Існує серйозний ризик того, що Болгарія втратить гроші від Плану відновлення

Існує серйозний ризик того, що Болгарія втратить гроші від Плану відновлення та сталого розвитку. Про це попередила депутатка департаменту «Бюджет» в Єврокомісії Іліана Цановова для БНР.

За її словами, серед основних причин серйозної затримки – часта зміна урядів і відсутність наступності. Болгарія повинна провести певні реформи, щоб отримати кошти для кожного наступного платежу з плану та оголосити державні закупівлі для проєктів, нагадав І. Цанова.

«Залишилося ще 2 роки, протягом яких Болгарія може інвестувати 9 мільярдів левів у рамках Плану відновлення, який є ключовим ресурсом для модернізації економіки, для переходу на набагато вищу швидкість», — зазначила вона. Наразі Болгарія отримала лише одну виплату за планом – у грудні 2022 року на 2,7 млрд левів.

 Болгарія не готова до євро, оголосила Єврокомісія

Болгарія не відповідає всім критеріям і не готова приєднатися до єврозони, йдеться у звіті Європейської комісії, прийнятому в середу 26 червня. Зі звіту стає зрозуміло, що комісія вважає недотримання одного з чотирьох критеріїв – цінової стабільності, яка вимірює рівень інфляції.

Речник комісії сказав, що дати, коли Софія може приєднатися, немає, але коли вона вважатиме, що готова, вона може запросити надзвичайний звіт для оцінки своєї готовності.

Д. Главчев наполягає на тому, щоб Європейська рада підтвердила свою позицію щодо Північної Македонії

Виконуючий обовязки премєр-міністра Дімітар Главчев наполягатиме на включенні тексту, повязаного з Північною Македонією, на Європейській раді, яку він відвідає 27–28 червня. У ньому Болгарія вимагатиме нового підтвердження висновків від 14 грудня 2023 року, а також висновків Європейської ради щодо Північної Македонії та Албанії від 18 липня 2022 року.

Д. Главчев також наполягає на тому, щоб Рада закликала Північну Македонію виконати кроки, зазначені в підписаних документах, щоб досягти прогресу на шляху до Європейського Союзу. За словами премєр-міністра Болгарії, важливо зазначити, що виконання всіх зобовязань, а також прогрес у всіх реформах, повязаних з ЄС, залишаються ключовими.

Румен Радєв відхилив пропозицію офіційного кабінету очолити делегацію на зустріч НАТО

Президент Румен Радев не приймає пропозицію тимчасового уряду очолити болгарську делегацію та взяти участь у зустрічі НАТО у Вашингтоні, йдеться в прес-релізі президента.

Р. Радєв не погоджується з деякими положеннями рамкових позицій, прийнятих офісом, щодо зобовязань, які Болгарія бере на себе щодо війни в Україні. Ці рамкові позиції відстоюватиме Болгарія на зустрічі Альянсу.

Президент також заявив, що з першого дня війни в Україні рішуче засудив російську агресію.

У Болгарії освоєно лише 4,6% європейських коштів

Використано лише 4,6% грошей, які ЄС дає Болгарії через європейські фонди на 2021-2027 роки, стало зрозуміло із слухання в.о. міністра фінансів Людмили Петкової в Народних Зборах Болгарії.

Наприкінці березня найкраще було виконання програм «Продукти та основна матеріальна допомога» — 34%, «Конкурентоспроможність» — 13,8%. Найслабша – транспортна програма – 0,8%, наукова – 1,2%.

Виплачено 616 мільйонів євро із загальної суми в 12,9 мільярда євро.

Міністр Л. Петкова повідомила, що освоєння коштів за європейськими програмами на 2014-2020 роки становить 95,9%, освоєно 8,9 млрд євро.

Минулого тижня Єврокомісія закликала Софію прискорити витрачання європейських грошей, якщо вона хоче досягти своїх економічних і соціальних цілей.

Міненерго Болгарії проситиме про продовження терміну продажу обладнання з АЕС «Белене»

Міністерство енергетики проситиме у Народних Зборів додатковий термін для завершення угоди з українською компанією «Енергоатом» щодо продажу обладнання з майданчика АЕС «Белене». Переговори про купівлю-продаж перебувають на просунутій стадії, але ще очікується оновлена ринкова оцінка обладнання, яка має бути обговорена до підготовки проєкту контракту, повідомив міністр енергетики Володимир Малинов під час слухань у пленарному залі.

Новий патріарх приступив до виконання своїх обовязків, призначено чергові вибори

Скликаний у Софії Патріарший виборчий церковний собор двічі голосував за патріарха. У першому турі з трьох кандидатів вибув митрополит Ловчанський Гавриїл.

У другому турі Даниїл, митрополит Відинський, несподівано лише на три голоси випередив митрополита Врачанського Григорія, який раніше вважався фаворитом.

Четвертий патріарх у новітній історії Болгарії відомий у церковних колах як людина великої віри та старанний чернець. У більшості своїх виступів останніх років він займав позиції, які співзвучні тезам РПЦ. Це викликає питання, чи буде зміна позицій Священного Синоду.

Настоятель Чорногірського монастиря архімандрит Никанор заявив, що вибори були «як підручник КДБ» і тому він залишає БПЦ.

За матеріалами ЗМІ підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики