Що нового на Балканах? Огляд Північної Македонії

 Огляд за 24 - 30 червня 2024

Х. Міцкоський обійняв пост прем’єр-міністра

Новообраний голова уряду Христіян Міцкоський 24 червня перейняв пост прем’єр-міністра від колишнього премєра технічного уряду Талата Джафері. Під час передачі в уряді Х. Міцкоський та Т. Джафері мали коротку зустріч без заяв для ЗМІ.

Попередній прем’єр-міністр Т. Джафері, як повідомила прес-служба уряду, привітав новообраного голову уряду Х. Міцкоського зі вступом на посаду прем’єр-міністра та побажав йому успішної та ефективної роботи в інтересах усіх громадяни держави.

– Було встановлено, що перехідний уряд та державні інституції успішно виконали обов’язок організації вільних, чесних і демократичних виборчих процесів і забезпечили мирну та демократичну передачу влади. Це було оцінено як внесок у європейську поведінку держави, яка прагне до повноправного членства в Європейському Союзі. Колишній прем’єр-міністр Джафері зазначив, що держава, як і раніше, потребує якісних реформ, щоб покращити якість життя громадян відповідно до європейських демократичних стандартів і цінностей. Також було висловлено сподівання на високий рівень політичної свідомості та співпраці навколо стратегічних пріоритетів, - йдеться у повідомленні.

Х. Міцкоський: Моє бачення спрямоване на економічне зростання, соціальну згуртованість і міжнародну співпрацю

Сьогодні (24 червня) я мав честь прийняти посаду Прем’єр-міністра від свого попередника.

На церемонії в приміщенні Уряду я як новообраний Прем’єр-міністр наголосив, що поважатиму принципи прозорості, відповідальності та прогресу.

Моє бачення спрямоване на економічне зростання, соціальну згуртованість і міжнародну співпрацю.

Ми залишаємося відданими вирішенню нагальних проблем, з якими стикаємося, і працюємо в напрямку об’єднаної та процвітаючої держави.

З новою відповідальністю, яку я беру на себе, ми продовжуємо працювати в інтересах усіх наших громадян і досягати національних цілей усередині країни та на міжнародному рівні.

Для вас!

Ми продовжуємо! – написав 24 червня на своїй сторінці у Facebook новий прем’єр-міністр Республіки Македонія Хрістіян Міцкоскі.

Прем’єр-міністр України привітав Х. Міцкоського

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 24 червня привітав Христіана Міцкоського з призначенням на посаду прем’єр-міністра.

Ми вдячні за підтримку України в боротьбі з російською агресією. Ми очікуємо подальшого зміцнення співпраці між двома країнами на шляху до євроінтеграції , – наголосив Д. Шмигаль.

О. Варгеї привітав з обранням нового Уряду

Європейський комісар з питань розширення та політики сусідства Олівер Варгеї привітав прем’єр-міністра Христіяна Міцкоського та уряд з нагоди обрання.

«Вітаємо премєр-міністра Х. Міцкоського та членів нового Уряду! «Я з нетерпінням чекаю швидкої співпраці з вами, щоб просувати європейський шлях Північної Македонії», – зазначив О. Варгеї у вітальному повідомленні, опублікованому на X.

Президент Г. Сіляновська Давкова прийняла премєр-міністра Х. Міцкоського та членів новообраного уряду

Президент Гордана Сіляновська Давкова 24 червня прийняла прем’єр-міністра Христіяна Міцкоскі та членів новообраного Уряду, під час зустрічі вона привітала їх з обранням, побажавши їм успішної роботи у виконанні стратегічних цілей держави, економічного прогресу та покращення рівня громадян. життя.

Президент висловила сподівання, що новий уряд буде сумлінно, чесно і відповідально виконувати запропоновану програму роботи, відповідно до національних інтересів Північної Македонії та інтересів громадян.

Президент Г. Сіляновська Давкова прийняла Кіліана Валя, голову Місії ОБСЄ в Скоп’є

Під час зустрічі було підтверджено важливість довгострокової співпраці з ОБСЄ для підтримки македонських реформ у різних сферах, передбачених мандатом організації, при цьому президент Г. Сіляновська Давкова висловила підтримку діяльності, спрямованій на зміцнення співпраці та встановлення миру в регіоні ОБСЄ.

Президент також висловила вдячність за важливу роль ОБСЄ/БДІПЛ у процесах, пов’язаних із виборчими реформами, особливо в зусиллях з організації вільних і чесних виборів, додаючи значення легітимності, довірі та довірі процесу.

Співрозмовники висловили задоволення співпрацею ОБСЄ з відповідними македонськими інституціями та громадянським суспільством, яка є динамічною та продуктивною, і виявили готовність продовжувати співпрацю в майбутньому щодо питань та викликів, пов’язаних з прогресом нашої країни.

Північна Македонія посідає третє місце в Європі за рівнем смертей від вогнепальної зброї

З 12,25 випадками на мільйон жителів Північна Македонія є третьою в Європі за рівнем смертності від вогнепальної зброї, згідно з аналізом статистичного порталу «Landgeist», заснованого на даних Міжнародного інституту вимірювання та оцінки здоров’я, що базується при університеті Сіетла (США).

Вищий рівень смертності від вогнепальної зброї в Туреччині (18,16) і в Албанії (15,20). Із сусідніх країн цей показник у Сербії становить 10,44, у Болгарії – 7,69, у Греції – 4,35.

Найнижчі показники у Великобританії (0,66), Ісландії (0,87) та Норвегії (0,92). Ці три країни єдині в Європі, де поліція не носить зброї.

Північна Македонія повинна змінити свою Конституцію, як і обіцяла, щоб продовжити свій шлях до ЄС

Про це 26 червня, відповідаючи на запитання журналіста, пояснила речник Єврокомісії Ана Пісонеро, передає БНТ.

«Європейська Рада дуже чітко висловилася щодо того, чого очікують від Північної Македонії, і це, очевидно, також пов’язано з конституційними змінами, які країна пообіцяла впровадити, щоб продовжувати свій європейський шлях», — зазначила А. Пісонеро.

У Брюсселі також повідомляють, що деякі політики Північної Македонії відмовляються використовувати конституційну назву країни. Це було чітко погоджено в Преспанській угоді, яку сторони повинні поважати та виконувати, констатувала речник Єврокомісії.

Х. Міцкоський на зустрічі з Д. Гіром: Уряд продовжуватиме співпрацювати з ЄС у дусі партнерства та спільних цінностей

Актуальні політичні та економічні питання та прогрес держави на шляху інтеграції до ЄС були темами зустрічі 27 червня прем’єр-міністра Христіяна Міцкоського та європейського посла Девіда Гіра.

Х. Міцкоський, як повідомила прес-служба уряду, наголосив на важливості підтримки з боку Європейського Союзу для процесів реформ і стабільності країни, заявивши, що Уряд продовжуватиме працювати разом з ЄС у дусі партнерства та спільного значення.

Посол Д. Гір, як зазначено, підтвердив прихильність Європейського Союзу продовжувати чудову співпрацю з Північною Македонією та висловив готовність до підтримки в ключових реформах і проєктах, які передбачені в найближчий період.

«Зустріч завершилася домовленістю про подальше зміцнення двосторонніх відносин та активізацію співпраці в різних сферах спільного інтересу», йдеться в повідомленні Уряду

Т. Муцунський прийняв від Б. Османі посаду міністра закордонних справ

У Міністерстві закордонних справ 28 червня відбулася передача посади між новопризначеним міністром Тимчо Муцунським та нинішнім міністром Буяром Османі.

У Міністерстві закордонних справ повідомили, що Б. Османі побажав Т. Муцунському успіхів у реалізації діяльності Міністерства закордонних справ і зовнішньої торгівлі, а Т. Муцунський своєю чергою зазначив, що в наступний період акцент буде зроблено на прискоренні процесу євроінтеграції країни, стратегічне партнерство з США, а також залучення іноземних інвестицій.

Виконання Преспанської угоди є обов’язком для обох сторін, зазначають у Міністерстві закордонних справ і зовнішньої торгівлі

Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі повністю дотримується зобов’язань, взятих на себе згідно з міжнародними угодами, підписантом яких є Республіка Македонія, включно з Преспанською угодою, але нагадуємо, що її виконання є зобов’язанням для обох сторін, повідомляє прес-служба міністерства.

Водночас ми підтверджуємо нашу готовність використовувати всі можливості, які пропонує Преспанська угода, для подальшого зміцнення двостороннього співробітництва в усіх сферах, що становлять взаємний інтерес.

«Ми залишаємося цілковито відданими реалізації процесу європейської інтеграції шляхом послідовного завершення та вдосконалення розпочатих реформ для членства в ЄС, як нашого головного зовнішньополітичного пріоритету», – додається у повідомленні Міністерства закордонних справ і зовнішньої торгівлі.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики