«Ичичі» на чемпіонаті світу 1930 року

 Публікуємо частину матеріалу Ігоря Перенесієнка у першому номері журналу "Міст: Україна - Балкани" про історію участі збірної королівства Югославія у першому Чемпіонаті світу.

Світлина із сайту Федерації футболу

Уругвайські пристрасті

Провести перший в історії Чемпіонат світу з футболу зголосилися Нідерланди, Угорщина, Швеція, Італія, Іспанія та Уругвай. У процесі відбору кандидатів ФІФА почала вимагати, щоб держава-господарка покривала усі фінансові витрати. Ощадливі європейці негайно відкланялися і познаходили для себе більш цікаві заняття: Швейцарія вирішила провести Чемпіонат світу з бобслею, Нідерланди - першість із шашок, а італійці побудували на Сардинії місто Муссолінія, на честь не важко здогадатися кого. Уругвай, навпаки, почав будувати велетенський «Естадіо Сентенаріо» на 100 тисяч глядачів. У підсумку проведення Чемпіонату світу 1930 року вирішили проводити в Південній Америці.

Їхати до Уругваю з Європи в ті часи виходило вкрай довго — лиш в один бік добрих пів місяця пароплавом. Тож у Старому світі великого бажання плисти до Південної Америки ніхто не мав. ФІФА навіть кваліфікацію скасувала, щоб заманити бодай якихось учасників — не допомогло. Грати мали в липні, але до лютневого дедлайна жодна європейська збірна так і не надіслала згоду на участь. Уругвай навіть написав листа з пропозицією до Великої Британії, сподіваючись ангажувати англійців, шотландців та ірландців, але отримав відкоша.

Ситуація складалася вкрай кепсько. Допомогло лише втручання президента ФІФА Жюля Ріме. Він особисто вмовив поїхати французів. Щоправда, без головного тренера — Гастон Барро працював викладачем у консерваторії, де саме розпочиналася літня сесія. Заступник Ріме, бельгієць за походженням, якось улестив бельгійців. Гравців до збірної Румунії відбирав особисто король Кароль ІІ — монарх гарантував футболістам, що за час їхньої відсутності ніхто з них не втратить роботу.

Четвертим учасником від Європи стало Королівство Югославія, але там людям також було, м’яко кажучи, не до футболу.

___________________________________________________

Бажаєте передплатити журнал? Підтримайте авторів часопису та редакцію! 


Передплатити можна тут поточний номер, а також найближчі номери у жовтні 2024 року та у січні 2025 року.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики