Що нового на Балканах? Огляд Сербії

 Огляд 22 - 28 липня 2024 року

На своїх особистих сторінках у соціальних мережах прем’єр-міністр, голова МЗС та міністр фінансів Cербії розмістили однотипні повідомлення про те, що добування літію не шкодить природі, а будь-які впливи на довкілля будуть легко подолані. Міністр будівництва Горан Весич висловився найбільш радикально — початок розробки родовища у Ядарі чиновник назвав де-факто вступом країни до Європейського Союзу.

В матеріалі видання RFI за 22 липня йдеться про те, що Сербія в ближчому часі може стати головним експортером літію до ЄС. Якщо родовище у Ядарі таки почнуть розробляти, то воно здатне давати 58 тисяч тон на рік. Цього вистачить для виробництва 1,1 млн електромобілів, що складає 17% європейського ринку.

***

23 липня белградський «Партизан» зіграв у кваліфікації Ліги Чемпіонів проти київського «Динамо». Мотивація українців на цей матч була стовідсотковою — попри вторгнення РФ до України, сербський клуб нещодавно все одно зіграв проти російського ЦСКА на товариському турнірі в Москві. Динамівці відмовилися від традиційних рукостискань з суперником перед матчем, а на полі здобули впевнену перемогу — 6:2. Матч-відповідь заплановано на 31 липня у Белграді, але з огляду на підсумок першої зустрічі, той швидше за все перетвориться на формальність. Гра проходитиме при порожніх трибунах — як повідомляє Суспільне, ще у вересні 2023 року «Партизану» заборонили грати два наступні єврокубкові матчі за присутності глядачів. УЄФА покарав клуб з Белграду за дискримінаційну та расистську поведінку вболівальників під час минулорічного відбіркового протистояння у відборі Ліги конференцій з данським «Норшелланном».

***

26 липня в Парижі розпочато Олімпійські ігри. Сербію там представляє 112 атлетів. З 2008 року спортсменами цієї держави на іграх завойовано 24 медалі (якщо рахувати разом з періодом Югославії, то цифра більша, ясна річ). На останній Олімпіаді в Токіо до Сербії приїхало 9 нагород, що стало рекордом. Згідно з результатів опитування N1, близько половини читачів вважає, що у Франції сербам вдасться завоювати від 5 до 9 медалей.

Якщо дуже схематично, то найбільші очікування, напевно, покладено на чоловічі збірні з баскетболу (Нікола Йокіч здатен на все, тож претендувати на комплект нагород ця команда точно має підстави) та водного поло, жіночу команду з волейболу та Новака Джоковчіа. Для тенісиста це очевидно остання олімпіада в кар’єрі. Цікаво, що судячи з турнірної сітки, серб цілком може зустрітися зі вічним суперником — Рафаелем Надалем. Кар’єра іспанця також наближається до завершення.

Звісно, ж окрасою Олімпіади вже зараз можна назвати протистояння легкоатлеток Ангеліни Топіч з українкою Юлією Левченко, які точно претендуватимуть на нагороди.

***

Цикл спортивних новин закінчуємо новинами ж міжнаціонального життя регіону. Як повідомляє RTCG, в чорногорській Будві затримано пана з Сербії, який промишляв крадіжками телефонів на місцевих пляжах. Наразі йому інкримінують причетність до 12 інцидентів, та завдання збитків 15 відпочивальникам. Виконуючий обов’язки прокурора Котору має вирішити, що робити з цим паном далі.

Підготував Ігор Перенесієнко,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики