Що нового на Балканах? Огляд Болгарії

 Огляд за 22-29 липня 2024 року

Дімітар Главчев: претендентів на посаду посла в Україні було небагато

Тимчасово керуючим посольством Болгарії у Києві призначено Ніколу Ненчева. Тимчасово керуючі посли не потребують повторного затвердження та видання указу президента, прокоментував Дімітар Главчев.

Президент Румен Радєв різко відреагував на новину про те, що колишній міністр оборони став тимчасовим послом в Україні. «Очікую, що Рада міністрів запропонує мені кандидата на посаду посла в Україні з перевіреними якостями та професійним досвідом», - сказав президент.

Україна підтримала главу посольства Болгарії в Києві

Українська сторона вітатиме призначення глави дипломатичного представництва Болгарії в Києві. Про це йдеться в повідомленні для ЗМІ посольства України в Болгарії у зв’язку з полемікою, що спалахнула останніми днями між президентом Руменом Радевим і в.о. прем’єр-міністра Дімітара Главчева. Посольство нагадує, що призначення глав дипломатичних і консульських представництв є суверенним правом кожної країни.

«Україна розглядає Республіку Болгарію як надійного партнера та союзника, важливу державу-члена ЄС і НАТО в Чорноморському регіоні. Відповідно, українська сторона зацікавлена в активному розвитку політичних контактів», - йдеться в позиції.

«Доведемо процедуру до кінця»: другий мандат теж провалився

Голова парламентської групи «Продовжуємо змін - Демократична Болгарія» Ніколай Денков, як офіційний кандидат на посаду премєр-міністра, 22 липня прийняв другий дослідницький мандат на формування уряду та негайно повернув його невиконаним президенту Румену Радеву.

Він подякував главі держави за можливість ПЗ-ДБ спробувати, чи можливо сформувати стійку антикорупційну більшість у 50-их Народних Зборах Болгарії. Після того, як це виявилося неможливим через відмову ГЄРБ, «Відродження», БСП і «Є такий народ» підтримати антикорупційну декларацію з семи пріоритетів, запропоновану «Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія», формування оголосило, що воно не буде намагатися опрацьовувати та оприлюднювати склад можливого кабінету міністрів.

США профінансують дослідження енергетичного коридору Схід-Захід через Болгарію

Оператор електроенергетичної системи (ESO EAD) та Агентство з торгівлі та розвитку США (USTDA) підписали 22 липня договір про безоплатне фінансування ТЕО для будівництва енергетичного коридору Схід-Захід. Американське агентство надає 1,5 мільйона доларів на економічний і технічний аналіз необхідності розвитку мережі електропередач і збільшення транскордонної пропускної здатності Болгарії на кордонах з Румунією, Грецією, Туреччиною та Республікою Північна Македонія.

За словами прем’єр-міністра Дімітара Главчева, якого цитує БТА, також будуть проаналізовані плани будівництва двох гідроакумулюючих гідроелектростанцій на дамбах Батак і Доспат. За словами міністра енергетики Володимира Малінова, вони можуть запрацювати до 5 років.

Болгарські учні здобули пять медалей на Міжнародній олімпіаді з математики

Болгарські учні завоювали 5 медалей на 65-й Міжнародній математичній олімпіаді, повідомила Асоціація олімпійських команд з природничих наук Болгарії.

Збірна Болгарії завоювала 3 срібні та 2 бронзові медалі та одну почесну грамоту. Олімпіада проходила з 11 по 22 липня у Великобританії і зібрала 609 учнів зі 108 країн.

Срібні медалі вибороли Марін Христов (12 клас, СМГ), Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас) та Біляна Димитрова (12 клас, СМГ). Бронзові нагороди у Веселина Марковича (11 клас, МГ Варна) та Бориса Гачевського (12 клас, СМГ), зовсім небагато не дотягнув до медалі Віктор Костадінов (12 клас, ПКМГ), який заслужив почесну відзнаку. Їх керівниками є проф. Станіслав Гарізанов (IIKT / IMI-BAN) та доцент Стоян Боєв (AUB / CHSUND). У командному заліку Болгарія посіла 27 місце у світі (і 11 у Європі).

Вперше болгарин очолив комітет Європарламенту

Ільхан Кючук від РПС/«Онови Європу» очолив парламентський комітет з правових питань у Європарламенті. У вівторок 23 липня колеги одноголосно проголосували за болгарського євродепутата. Він перший болгарин, який очолив парламентський комітет у Європейському парламенті після вступу Болгарії до ЄС у 2007 році.

Еміль Радев від ГЄРБ є одним із чотирьох віце-голів юридичного комітету. Серед іншого, юридичний комітет ухвалює рішення щодо звернень щодо зняття депутатської недоторканності.

«Юридична комісія відіграє важливу інституційну роль і юридичні компетенції в ключових сферах, і я очікую, що вона працюватиме конструктивно, спираючись на різні погляди та досвід своїх членів, щоб відповідати очікуванням європейських громадян і бізнесу», – наголосив І. Кючук після свого обрання.

Європейська Комісія: У Болгарії є проблеми у медіа та сфері телекомунікацій

Медійне середовище в Болгарії продовжує існувати в тіні занепокоєння щодо відсутності достатніх гарантій незалежності, захисту журналістів, а також значного політичного та економічного впливу на ЗМІ.

Це частина висновків у щорічному звіті Європейської комісії про верховенство права для Болгарії в розділі ЗМІ за 2023 рік, опублікованому 24 липня. Звіти чотирирічної давності містять оцінку стану та прогресу з чотирьох основних тем для кожної з держав-членів Європейського Союзу: справедливість; боротьба з корупцією; свобода та плюралізм ЗМІ; інституційні питання, пов’язані з функціонуванням адміністрації.

Оцінку свободи та плюралізму ЗМІ Болгарією можна підсумувати так: кроки зроблено, але багато проблем залишається.

Держава дає можливість безробітним брати участь у ліквідації наслідків пожеж

Держава виділила 3,4 мільйона левів у рамках Національного плану зайнятості, які будуть використані для найму безробітних для участі в аварійних бригадах для ліквідації наслідків пожеж. Про це БНТ заявив виконувач обовязків міністра праці Івайло Іванов. Їх найм на роботу відбуватиметься за участю муніципалітетів.

Є 65 зруйнованих будинків, деякі з них непридатні для проживання. Власники також можуть подати заявку на їх відновлення через муніципалітет, а вже місцевий орган влади подасть запит до фонду «Катастрофи та аварії», яким керує МВС, після чого буде проведена оцінка та виділена необхідна сума.

Соціальна допомога у розмірі 1578 левів призначена не для відновлення майна, а для початкових витрат – вода, їжа, ліки, одяг.

Аналітики: Болгарська економіка на автопілоті, євро – не раніше 2026 року

Зіткнувшись із нескінченними політичними потрясіннями та ймовірними новими достроковими виборами, економіка Болгарії здебільшого працює на автопілоті, слідуючи тенденціям своїх торгових партнерів у регіоні та на Заході.

Про це йдеться в аналізі аналітичного підрозділу банку ING (ING) – «ІНГ тинк» (ING think) під назвою «Економіка, що рухається через політичну сагу».

Хоча вона відповідає майже всім критеріям, малоймовірно, що Болгарія приєднається до єврозони без стабільного уряду, тому експерти ING прогнозують, що прийняття Болгарії до валютного союзу, ймовірно, відбудеться 1 січня 2026 року.

Конституційний суд скасував зміни до Конституції щодо судової реформи та залишив тимчасовий уряд

Конституційний суд (КС) частково скасував ухвалені в грудні 2023 року зміни до основного закону. Значну частину текстів щодо судової реформи визнали неконституційними та такими, що втратили чинність, зміни щодо тимчасового уряду залишилися.

Поправки до основного закону були проголосовані парламентом голосами ГЄРБ, «Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія» і РПС, які півроку тому оскаржили президент і деякі депутати. Про це йдеться в повідомленні на сайті установи.

Зміни передбачали остаточне відокремлення Вищої ради юстиції, новий спосіб обрання її членів, зменшення повноважень Генерального прокурора, а також коротші мандати для т.зв. трьох великих – голів верховних судів і генерального прокурора. Рішення суду було прийнято через два дні після публікації звіту Європейської комісії, в якому віталися поправки.

Вибух на складі з феєрверками компанії Enigma біля станції Елін Пелін

26 липня вночі прогриміли вибухи на складі феєрверків в Елін Пеліні, який загорівся в четвер вдень. Мер міста Івайло Сімеонов розповів БТА, що полумя значно менше, але воно продовжує не пускати пожежні бригади на територію складу. На місці працюють 30 пожежників.

«Сьогодні в муніципалітеті дозволено подачу газопостачання. Дорога від села Гара-Елін Пелін до міста Елін-Пелін все ще закрита, але периметр скорочено. Життя починає нормалізуватися», - сказав І. Симеонов.

За його словами, з дозволу столичного муніципалітету мобільна лабораторія для вимірювання якості повітря була перенесена з села Лесново до села Гара-Елін Пелін.

Муніципалітет Елін-Пелін оголосив частковий надзвичайний стан у населеному пункті через вибухи на трьох складах з піротехнічними виробами, повідомляється на його сайті. Термін його дії – до його остаточного скасування.

Очікується, що робочі групи будуть проводити перевірки на підставі повідомлень. Кризовий штаб муніципалітету оцінить збитки. Контролюватиме виконання особисто в.о. міського голови Райнічка Ніколова.

Пожежа біля кордону з Грецією також перекинулася на територію Болгарії

Вогонь біля кордону з Грецією ввечері 27 липня перекинувся на територію Болгарії, повідомляє БНР. Щоб пожежа не розросталася, 28 липня до її гасіння залучать два вертольоти, повідомив директор КП «Пожежна безпека та захист населення» Олександр Джартов.

На території Болгарії вогонь вийшов на 30-40 метрів від кордону, був низинним і охопив близько 30 гектарів. Горять переважно колоди та низька рослинність, додав директор Катунського лісництва Пламен Поюков.

З самого ранку на місці працюють 30 пожежників та працівники лісництва, наразі для гасіння пожежі прибуває підкріплення військового формування. Вже другий тиждень на території Греції вирує вогняна стихія.

Болгарія звернулася за допомогою до ЄС для гасіння пожежі на кордоні з Грецією

Болгарія звернулася за допомогою до Євросоюзу для гасіння пожежі на кордоні з Грецією. Виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Калін Стоянов повідомив журналістам, що спрацював механізм цивільного захисту ЄС, оскільки вогонь потрапив у місця, де була інформація про мінне поле, і його можна було загасити лише з повітря.

«Греки працюють як з літаками, так і з гелікоптерами. Зараз працюємо з військовими гелікоптерами, але ми прийняли рішення і вже активували механізм цивільного захисту ЄС. Ми проситимемо літак, якому за 10-12 секунд вдається залити від шести до семи тонн води, я думаю, що за сприятливих обставин ми зможемо його використати у вівторок наступного тижня», - констатував К. Стоянов. Вогонь вже охопив від 70 до 100 гектарів території Болгарії.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики