Що нового на Балканах? Греція

 Огляд за 19-25 серпня 2024 року

Кіпр обирає вченого Костаса Кадіса на посаду Єврокомісара

Своїм кандидатом на посаду в Європейській комісії, Кіпр назвав вченого Костаса Кадіса, який обіймав кілька посад у Кабінеті Міністрів у попередніх адміністраціях. Якщо парламент ЄС затвердить 57-річного вченого на цій посаді, він замінить Стеллу Кіріакіду з Кіпру, яка займається сферою охорони здоров’я.

«Досвід доктора Кадіса на інституційних посадах, які він обіймав на службі в Республіці Кіпр, а також його академічні здібності та повноваження були ключовими елементами в його виборі на цю важливу посаду», — заявив речник кіпрського уряду Константінос Летімбіотіс у письмовій заяві.

Грецькі військові братимуть участь у новій місії ЄС у Мозамбіку

Греція братиме участь у новій Місії військової допомоги Європейського Союзу у Мозамбіку (EUMAM Mozambique), повідомляється у грецькій газеті Kathimerini. Очікується, що військові з Командування спеціальних бойових дій візьмуть на себе ключові ролі в місії, яка розпочнеться 1 вересня та завершиться 30 червня 2026 року.

Грецький військовий персонал у співпраці з іншими європейськими силами надаватиме поради, настанови та спеціалізоване навчання підрозділам Сил швидкого реагування (Quick Reaction Force) збройних сил Мозамбіку. Участь грецьких військових має на меті зміцнити міжнародну роль Греції та збільшити її військовий слід за кордоном, підкреслюючи при цьому оперативні можливості Спеціального військового командування як на європейському, так і на міжнародному рівнях, повідомили джерела Kathimerini.

До того ж, Греція зберігає присутність у Мозамбіку з 2021 року як одна з дев’яти держав-членів ЄС, розгорнутих в цій африканській країні для захисту цивільного населення та відновлення безпеки в провінції Кабо-Дельгадо.

У Червоному морі напали на судно «Sounion» під прапором Греції

Управління морської торгівлі Сполученого Королівства (UKMTO) повідомило, що в середу 21 серпня 2024 року в Червоному морі біля Ємену на судно «Sounion» напали два невеликі човни та влучили три снаряди. Нафтовий танкер «Sounion» був обстріляний біля єменського портового міста Ходейда, де приєднані до Ірану хусити атакували кораблі на знак солідарності з палестинцями у війні між Ізраїлем і ХАМАС у Газі.

Повідомлень про жертв не було, проте судно втратило здатність маневрувати. Міністр судноплавства та острівної політики засудив напад на судно під грецьким прапором, яке прямувало з Іраку в Агіос Теодорос.

Також, міністр «зазначив, що такі дії ставлять під загрозу життя моряків і порушують вільне переміщення товарів через критичні морські коридори», – йдеться у повідомленні.

Сенатор Кріс Ван Холлен відзначив роль Греції у захисті демократії та закликає підтримати Камалу Гарріс на виборах у США

Сенатор США від штату Меріленд Кріс Ван Холлен зустрівся 21 серпня з членами греко-американської громади в Чикаго, включно з відомими американцями-греками, такими як державний секретар штату Іллінойс Алексі Джануліас і бізнесмен Тед Діамантіс.

У короткій промові Ван Холлен привітав Грецію за її роль у становленні демократії та наголосив на важливості продовження боротьби за неї, закликавши підтримати Камалу Гарріс на майбутніх виборах у США.

Кріс Ван Холлен зазначив, що: «як Джо Байден сказав на з’їзді того вечора, саме стародавні греки принесли нам демократію, тому наша відповідальність полягає в тому, щоб зберегти демократію в Америці та в усьому світі. Ось у чому полягає еллінська традиція».

Військово-повітряні навчання НАТО в Греції заблоковані через Туреччину

Організація навчань НАТО Ramstein Flag 24, які вперше планується провести в Греції, стикається з перешкодами через те, що Туреччина оскаржує юрисдикцію Афінського регіону польотної інформації.

Послідовна політика Анкари полягає в тому, щоб не подавати плани польотів грецькій владі, оскільки вона відмовляється визнавати частину юрисдикції регіону польотної інформації Афін.

Раніше повідомлялося, що турецький морський патрульний літак ATR-72 і турецький вертоліт порушили повітряний простір Греції у середу 21 серпня 2024 року, коли вони увійшли в район польотної інформації Афін, не надавши план польоту. Три таких порушення сталися над південно-східною частиною Егейського моря.

У 2022 році під час навчань НАТО Tiger Meet, Греція, як приймаюча країна, відкликала запрошення, надіслане Туреччині через інтенсивну незаконну поведінку останньої в Егейському морі в той час.

Підготувала Мар'я Павлюк,

стажерка Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики