Що нового на Балканах? Північна Македонія

 Огляд за 19-25 серпня 2024 

Кількість інфікованих Covid-19 у Північній Македонії зростає: інфекціоніст закликає дотримуватися заходів профілактики інфекцій

Комісія з інфекційних захворювань на останньому засіданні констатувала збільшення кількості позитивних випадків Covid-19 порівняно з минулим тижнем, тому з цього приводу нагадує громадянам про дотримання загальних заходів профілактики респіраторних інфекцій.

Уникати групового скупчення та тривалого перебування в закритих приміщеннях, регулярно провітрювати приміщення, частіше мити руки та уникати тісного контакту з хворими, йдеться у повідомленні МОЗ.

У Міністерстві наголошують, що вакцинація є найефективнішим способом захисту від важкої форми захворювання.

На засіданні Комісія підтвердила рекомендацію про те, що тестування на Covid-19 не є умовою госпіталізації до медичного закладу. На Covid-19 потрібно перевірятися лише за показаннями, тобто за наявності у пацієнта симптомів, характерних для Covid-19, йдеться у повідомленні.

Комісія підкреслила, що пацієнти повинні лікуватися від основного захворювання у відповідному медичному закладі, навіть якщо вони позитивні на Covid-19, «тоді як медичний заклад повинен забезпечити умови для мінімізації ризику поширення захворювання на інших пацієнтів і персонал , шляхом ізоляції позитивних пацієнтів».

Комісія з інфекційних захворювань уважно стежить за ситуацією і в залежності від змін надаватиме відповідні рекомендації, йдеться у повідомленні міністерства.

Зустріч А. Ніколоський – Н. Ворнес: Створення сучасної інфраструктури є пріоритетом для Північної Македонії та регіону

20 серпня віце-прем’єр-міністр і міністр транспорту Александар Ніколоський провів робочу зустріч із заступником посла США Ніколь Варнс.

Під час зустрічі міністр А. Ніколоський наголосив на чудовій співпраці між двома країнами та наголосив на стратегічній рішучості Уряду в напрямку зміцнення двосторонньої співпраці зі США як нашим найважливішим партнером і прихильником.

Міністр А. Ніколоський поінформував про процеси реформ та пріоритети Уряду та Міністерства транспорту як ключові до підвищення рівня життя, економічного зростання та боротьби з корупцією, для чого було підкреслено сильну підтримку Сполучених Штатів.

На зустрічі також піднімалися питання щодо розвитку інфраструктури, для якої міністр А. Ніколоський наголосив на величезній важливості виконання цілей уряду щодо реалізації капітальних проектів, як передумови для швидшого економічного зростання та розвитку та кращого регіонального зв’язку та інтеграції.

Міністр також обговорив проекти в залізничному секторі, проект високошвидкісної залізниці як один із найважливіших стратегічних проектів.

Міністр А. Ніколоський наголосив на стратегічній рішучості країни щодо членства в Європейському Союзі, а також на постійному внеску Північної Македонії у зміцнення відносин в Альянсі НАТО. Співрозмовники домовилися активізувати співпрацю між двома країнами.

Міністр Т. Муцунський прийняв вірчі грамоти від новопризначеного посла Королівства Нідерланди Узлема Джанеля

Міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Тимчо Муцунський прийняв копії вірчих грамот новопризначеного посла Королівства Нідерландів у Північній Македонії Узлема Джанела.

Під час зустрічі міністр Т. Муцунський побажав послу теплого прийому та успішної дипломатичної місії, висловивши задоволення динамічним та безперервним політичним діалогом між двома країнами, висловивши сподівання, що під час її мандату в Північній Македонії спільна робота сприятиме подальшому просуванню співробітництва.

Водночас він подякував за принципову та постійну підтримку Королівства Нідерландів на європейському шляху Північної Македонії, підкресливши важливість партнерства з Нідерландами в процесі інтеграції до ЄС та підтримку та допомогу у розбудові європейських і демократичних інституцій у країні.

Посол Нідерландів У. Джанель висловила готовність активізувати політичні та економічні відносини під час своєї дипломатичної місії, наголосивши, що Королівство Нідерландів продовжуватиме принципову підтримку шляху Північної Македонії до ЄС.

Г. Силяновська-Давкова на зустрічі з командувачем Національної гвардії Вермонта та заступником посла США

19 серпня в Охриді президент Гордана Силяновська-Давкова прийняла генерал-майора Грегорі Найта, командувача Національною гвардією Вермонта, і заступника посла США Ніколь Варнс.

Під час зустрічі йшлося про загальну співпрацю Північної Македонії з Національною гвардією штату Вермонт, як важливу частину стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами та постійну підтримку, яку Сполучені Штати надають з початку незалежності євроатлантичній інтеграції Північної Македонії, її демократичного розвитку, безпеки та стабільності.

Президент Г. Силяновська-Давкова висловила подяку за підтримку проектів модернізації та оснащення армії та наголосила на важливій ролі Національної гвардії Вермонта у відповідності стандартам НАТО та вступі Північної Македонії до Альянсу.

Президент Г. Силяновська Давкова привітала наміри щодо подальшого розширення співпраці з Національною гвардією Вермонта для зміцнення оборони та безпеки Північної Македонії.

Під час зустрічі також обговорили співпрацю в рамках альянсу НАТО та ситуацію в ширшому регіоні в контексті російської агресії проти України. Президент Г. Силяновська Давкова підтвердила прагнення держави сприяти, відповідно до можливостей і можливостей, у боротьбі зі спільними загрозами.

С. Божиновська – С. Філіпіду: Поглиблення співпраці в енергетичних проектах

21 серпня Міністр енергетики, гірничодобувної промисловості та мінеральних ресурсів Саня Божиновська мала зустріч з Послом Республіки Греція Софією Філіпіду та Секретарем з економічних питань Посольства у Скоп’є Васілісом Газарасом, де вони обговорили поглиблення співпраці з акцентом на енергетичні проекти.

У рамках двостороннього співробітництва між двома країнами, як оголосив Кабінет міністрів, було підтверджено задоволення від попереднього економічного співробітництва.

Вони обговорили можливість взаємної активізації діяльності та обміну експертами у сфері енергетики та видобутку корисних копалин, які мають зробити значний внесок у проекти, які реалізовуватимуть уряди обох країн у найближчий період.

«Я дуже рада, що з представниками посольства Греції ми поділяємо однакові бачення та бажання зміцнювати взаємні дипломатичні та економічні зв’язки. Насправді, я переконана, що тільки таким чином, особливо діючи на економічному рівні, разом ми можемо досягти значних переваг для громадян обох країн», - наголосила С. Божиновська на зустрічі.

Л. Фрчкоський подав у відставку з посади посла в ООН

Посол і постійний представник при ООН в Нью-Йорку проф. доктор Любомир Фчкоський подав у відставку. Л. Фрчкоський подав заяву про відставку президенту Гордані Силяновській-Давковій.

У Г. Сильяновської-Давкової підтвердили, що отримали письмову заяву про відставку від посла Л. Фрчкоського. Заява про відставку, як повідомляє частина ЗМІ, також подана в МЗС. Л. Фрчкоський був призначений на посаду посла в Нью-Йорку в 2022 році. Указ про його призначення підписав тодішній глава держави Стево Пендаровський.

Нещодавно Л. Фрчкоський був викликаний на розмову в Міністерство закордонних справ і зовнішньої торгівлі через нібито фінансові порушення в роботі представництва, але, як заявив міністр Тимчо Муцунський, розмова ще не відбулася через стан здоров’я посла.

 О. Муртезані: Поправки до Конституції з відстроченим набуттям чинності будуть гарантією того, що нових блокад не буде, переговорна база не змінюється

Міністр європейських справ Орхан Муртезані заявив в ефірі TV 21, що він сподівається, що до грудня, а може навіть раніше, буде знайдено рішення щодо конституційних поправок, і одним із способів є відстрочка застосування як гарантія того, що додаткових блокувань не буде.

ООН: населення Північної Македонії до 2050 року скоротиться на 17,3% з 1 836 000 жителів до 1 519 000

За оцінками ООН, населення в країнах Західних Балкан до 2050 року скоротиться приблизно на три мільйони жителів. Якщо в минулому році чисельність населення становила 16 977 000 жителів, то до 2050 року воно зменшиться до 13 975 000 жителів.

За оцінками ООН, чисельність населення Республіки Північна Македонія скоротиться з 1 836 000 до 1 519 000, що на 17,3 відсотка.

Найбільше скорочення чисельності прогнозується для Сербії, де минулого року було 6 788 000 жителів, а в 2050 році вона матиме 5 554 000, або на 1,2 мільйона жителів менше, що становить падіння на 18,2 відсотка.

Тоді як у відсотковому співвідношенні найбільше скорочення населення буде в Боснії і Герцеговині та Албанії.

ООН заявляє, що з 3 194 000 жителів у минулому році в 2050 році буде 2 469 000 жителів, що на 22,7 відсотка менше, а Албанія з 2 822 000 до 2 251 000 жителів, що на 20,2 відсотка менше.

Тоді як населення Чорногорії скоротиться на 14,8 відсотка, тобто з 628 000 жителів буде 535 000.

24 серпня було 24 пожежі, 25 серпня вранці активні дві

На території Північної Македонії 24 серпня сталося 24 пожежі на відкритому просторі, з яких 2 активні, 1 контрольована і 21 ліквідовано, повідомляє Центр управління кризовими ситуаціями.

Пожежа активна в муніципалітеті Ресен, на горі Галічиця, селі Стеньє - селі Лескоєць, селі Тесан-Камен.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики