Дайжест "Балкани за тиждень". Коротко

 Огляд за 19- 25 серпня 2024

🇲🇪 В чорногорському місті Будва 19 серпня відбулася акція росіян (вони себе називають антивоєнні активісти), які вшанували пам’ять алєксея навального, висловили підтримку політичним в’язням у рф та заявили, що вони проти війни в Україні.

🇹🇷 За повідомленням сайту Мілітарний, Туреччина успішно провела випробування крилатої ракети класу «земля-земля».

🇹🇷 Туреччина запрошена на неофіційну зустріч глав МЗС Європейського Союзу. Це відбулося вперше за п’ять років. В Анкарі вже оцінили цей крок як спробу ЄС покращити відносини з Туреччиною.

🇭🇷 Хорватія передала Україні військово-транспортні літаки АН-32Б.

🇧🇬 Болгарія передала українським Силам оборони термобаричні боєприпаси.

🇧🇬 Тимчасово повірений у справах Нікола Ненчев прибув до Києва і приступив до виконання своїх повноважень. Його призначили без згоди президента Болгарії Румена Радева.

🇽🇰 Косовський прем’єр міністр Альбін Курті заявив, що Дональд Трамп є дивним кандидатом на пост президента США.

🇽🇰🇧🇦🇷🇸 Директор ЦРУ Вільям Бернс здійснив балканське турне, відвідавши Боснію і Герцеговину, Сербію та Косово. Він зустрічався з високопосадовцями країни. ЗМІ повідомляють, що серед тем розмов були сепаратизм Мілорада Додіка та його бажання вивести Республіку Сербську зі складу Боснії і Герцеговини.

🇷🇴 Українські медіа знов повідомляли про те, що недалеко від румунсько-українського кордону знайшли уламки дрону. Раніше про падіння безпілотника писали світові та українські медіа, але з Бухареста надходила суперечлива інформація щодо наявності уламків дрону на території Румунії.

🇷🇴 Румунія може отримати від Сполучених Штатів авіаційні ракети класу «повітря-повітря», які можна використовуватися на винищувачах F-16.

🇺🇸🇪🇺 США та Європейський Союз відкинули звинувачення президента Сербії Александара Вучича в тому, що до протестів 11 серпня в Сербії причетні «країни Заходу». Вучич тоді заявляв, що на нього готується замах та в країні йде підготовка до державного перевороту, за яким стоять «західні країни».

🇷🇸 Президент Сербії Александар Вучич зустрівся з послом рф в Сербії алєксандром боцан-харченко та обговорив з ним глобальні геополітичні проблеми. Окремо Вучич подякував російському послу за послідовну підтримку територіальної цілісності Сербії та сербів у Косово. Аналогічна зустріч відбулася у Вучича з помічником генерального секретаря НАТО з політичних питань і політики безпеки Борисом Руге. Відбулося у сербського президента незаплановане рандеву з президентом боснійського ентитету Республіка Сербська Мілорадом Додіком. Деталі медіа не розголошували, а сам Вучич в Інстаграм написав, що говорили про економічні питання, проблеми міграції, інфраструктуру та спільні проєкти між Сербією та Республікою Сербською (БіГ).

🇷🇸 патріарх Сербської православної церкви Порфирій направив предстоятелю Української Православної Церкви лист підтримки після ухвалення Верховною Радою України Закону про Захист конституційного ладу у сфері Діяльності релігійних організацій. Закон вже підписав президент Володимир Зеленський та він набув чинності після публікації на офіційних порталах влади.

🇲🇪 Україна та Чорногорія відзначили 22 серпня 18-річницю встановлення дипломатичних відносин.

Підготувала Катерина Шимкевич,

керівниця Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики