Що нового на Балканах? Огляд Болгарії

 Огляд за 18 - 25 серпня 2024 року


Європейська комісія звернулася до Болгарії з проханням надати роз’яснення щодо ухвалення поправок до закону про освіту, які забороняють «пропаганду ЛГБТ в школі»

Європейська комісія оголосила у вівторок 20 серпня, що звернулася до Болгарії з проханням надати роз’яснення щодо ухвалення поправок до закону про освіту, які забороняють «пропаганду ЛГБТ в школі».

13 серпня єврокомісар з питань рівності Гелена Далі надіслала лист міністру освіти Галіну Цокову після того, як президент Румен Радев оприлюднив поправки. У міністра є два тижні, щоб пояснити необхідність законодавчих змін.

Нагадаємо, що на початку серпня Народні Збори прийняли зміни, які забороняють обговорення сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в школах.

 

Болгарський патріарх взяв участь в акції на захист промосковської церкви в Україні

Болгарський патріарх приєднався до акції духовних лідерів церков, які вважаються такими, що підтримують або співчувають позиції Московського патріархату щодо невизнання Православної церкви України (ПЦУ). Крім патріарха Даниїла, наразі відомо, що до неї приєдналися антіохійський патріарх Іоанн та грузинський патріарх Ілія.

Це сталося за кілька годин до того, як парламент у Києві 20 серпня ухвалив рішення про визнання Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) поза законом. Лист від Даниїла датований 18 серпня і був опублікований у той час, коли влада України надсилала відкриті сигнали про те, що найближчими днями розпорядиться припинити зв’язки релігійних організацій з РПЦ. Наприкінці минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що найближчим часом будуть ухвалені важливі рішення «для зміцнення духовної незалежності» української нації.

Патріарх Даниїл також поспілкувався з послом США про церковні події в Україні

На офіційній зустрічі з послом США Кеннетом Мертеном Патріарх Болгарії Даниїл зокрема звернув увагу на те, що в Україні проти Української Православної Церкви (пов’язаної з Московським Патріархатом і забороненої 20 серпня спеціальним законом) накладено різні обмеження – на свободу віросповідання, примусову конфіскацію церковного майна та пропаганду мови ворожнечі. Винні в цьому «певні фактори в Україні», а «демократичні сили світу» покликані стежити, щоб цього не сталося. Митрополита Онуфрія, духовного лідера Української Православної Церкви, названо «Митрополитом Київським і всієї України».

 

Через політичний глухий кут Болгарія опиниться в єврозоні не раніше 2026 року

Блага Тавар є членом Асоціації адвокатів Софії, юристом юридичної фірми Pappas & Associates у Брюсселі. Її коментар для видання EUobserver:

Незважаючи на позитивні оцінки лідерів єврозони прогресу, досягнутого в березні, політичний глухий кут у Болгарії призводить до чергового відтермінування вступу до єврозони. Очікується, що це станеться лише у 2026 році, головними причинами є триваюча політична нестабільність і неспроможність країни відповідати необхідним критеріям.

Приєднання, яке спочатку планувалося на січень 2024 року, було відкладено до 2025 року через високу інфляцію, що зумовило необхідність досягнення економічної стабілізації. Однак поглиблення політичної кризи призвело до того, що країна зіткнулася зі своїми сьомими парламентськими виборами за три роки після того, як три різні політичні партії, включаючи популістську «Є такий народ», не змогли сформувати стійкий уряд.

 

Фальстарт кабінету Г. Кожаревої: Радєв відмовився підписати указ через Каліна Стоянова

Номінована виконувачем обов’язків прем’єр-міністра Горіца Ґранчарова-Кожарева 19 серпня представила главі держави готовий проект складу кабінету міністрів, але Румен Радєв зажадав внести одну зміну – щоб Калін Стоянов не залишався міністром внутрішніх справ, інакше він не підпише документ.

Г. Кожарева, однак, заявила, що прийняла обґрунтоване рішення запропонувати К. Стоянову залишитися на посаді після низки розмов – з керівництвом МВС, з керівником «Прикордонної поліції», з директорами регіональних управлінь Міністерства внутрішніх справ країни, а також з профспілками. Р. Радєв знову наполягав на представленні іншої кандидатури до 15:00 19 серпня, але після повторної відмови Г. Кожаревої глава держави заявив, що присяги в НЗ не буде, а також підписувати указ не буде. Натомість нинішній тимчасовий премєр-міністр і його кабінет залишатимуться на посаді до обрання нового тимчасового уряду.

Таким чином, вибори не зможуть відбутися у спочатку запропоновану Р. Радєвим дату 20 жовтня. Причина в тому, що процедура повторюється, президент має запропонувати іншу з кандидатур, яку він зможе обрати після змін до Конституції. Іншим можливим варіантом, крім Д. Главчева, є заступник голови Болгарського Національного Банку Петар Чобанов, який також дав принципову згоду зайняти цю посаду.

Наступний кандидат знову матиме 10 днів на формування кабінету, а це означає, що дострокові парламентські вибори відбудуться не раніше, ніж у середині листопада.

Туреччина експортуватиме до Болгарії під назвою Turkish Blend суміш газу з різних джерел

Туреччина готується експортувати природний газ переважно до Болгарії, а також через Болгарію до центральноєвропейської Угорщини та Словаччини у вигляді суміші з різних джерел. Він буде під новим загальним брендом Turkish Blend. З часткою близько 40% росія є провідним імпортером турецького ринку і має контракти на постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) з такими країнами, як США, Катар, Алжир, Нігерія та Оман.

Про це повідомив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Альпарслан Байрактар в інтервю виданню «Міллет» з Фільоса – місця, де повинні вийти на берег труби з газового родовища «Сакарія» в Чорному морі.

Єдиною перешкодою є поточна потужність, яка становить лише 3,5 мільярда кубометрів, але уряд в Анкарі прагне принаймні подвоїти цю потужність у співпраці з Болгарією, додав він. «Мова йде не про будівництво нового трубопроводу, а про інвестиції. Як з мінімальними інвестиціями розширити цю потужність», – пояснює міністр.

«Якщо припустити, що поточне споживання газу Туреччиною становить 50 млрд кубометрів, то ми працюємо над створенням інфраструктури для експорту 15% (7,5 млрд кубометрів на рік – ред.) цього обсягу».

Це означало б, що Болгарія, як і інші країни Європейського Союзу, може опинитись у покупці російського газу, за кошти якого володимир путін фінансує свою війну проти України та свої дії проти «ворожих держав». У газовій суміші дуже важко визначити, чи є паливо з російських газових родовищ.

Розкрито групу, яка скоїла податкові шахрайства на понад 11 мільйонів левів

Головне управління «Боротьба з організованою злочинністю» і Національне агентство доходів розкрили групу податкових шахраїв, яка завдала шкоди бюджету на понад 11 мільйонів левів від несплати корпоративного податку та ПДВ, повідомили представники двох служб на брифінгу 21 серпня.

Група компаній займалася закупівлею та торгівлею сільськогосподарської продукції, імпортом та продажем добрив та транспортуванням сільськогосподарської продукції. У схемі використовувалися дуже маленькі компанії, зареєстровані на людей з низькими доходами, включно з громадянами країн, які не входять до ЄС. Орієнтовні збитки бюджету – за період з початку 2021 року до середини 2024 року.

Стосовно учасників угруповання розпочато контрольне провадження, накладено арешт на майно та рахунки. Проте набрання чинності санкціям є тривалим процесом, оскільки вони підлягають судовому оскарженню.

Схвалення росії і путіна у Болгарії значно знизилося

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у Болгарії значно знизився рівень схвалення росії та її лідера владіміра путіна.

Такими є результати загальнонаціонального опитування, проведеного Alpha Research Agency для Фонду гуманітарних і соціальних досліджень, пише «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

У той час як позитивне ставлення до росії досягло піка в 2018 році (60,1%), у 2024 році росія подобається лише 31,8% болгар. Це все ще високий рівень порівняно з ЄС, але тенденція до зниження підтримки очевидна.

У 2024 році 33,7% болгар негативно ставляться до росії порівняно з 8,2% у 2018 році.

Армія шукає 290 професійних військових для Сухопутних військ

Оголошено конкурс на заміщення 290 вакантних посад військової служби в Сухопутних військах – водіїв, механіків, техніків автомобільної техніки та засобів зв’язку тощо. Вакансії є у формуваннях у Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлик, Благоєвград, Враца, Слівен, Пловдив, Асеновград, Белене, Смолян, Софія, Русе тощо.

Претенденти повинні мати середню або вищу освіту, бути придатними за станом здоров’я до військової служби та бути не старше 40 років. Документи для участі в конкурсі необхідно подати до 20 вересня через структури ЦВО за місцем проживання. Він проходитиме в період з 9 по 13 грудня 2024 року і включає тестування фізичної підготовки, тестування загальної культури та співбесіду.

Р.Радєв вдруге вручив Д. Главчеву доручення на формування уряду

Президент Румен Радев 22 серпня вручив Дімітару Главчеву другий мандат на формування уряду.

«Я вручаю вам мандат на формування нового тимчасового уряду. Ця відповідальність знову повернулася до вас після невдалої спроби Горіци Ґранчарової-Кожаревої та після відмови інших можливих кандидатів…», - сказав Румен Радев.

«Очікую, що до понеділка ви мені запропонуєте такий склад Ради міністрів, який переконливо відповідає цьому опису. Потім я напишу указ і в той же день ви будете приведені до присяги. У разі успіху вибори будуть 27 жовтня».

Своєю чергою, Дімітар Главчев заявив, що йому не соромно за роботу уряду, премєр-міністром якого він досі є.

«Завжди можна зробити краще. Мені нема чого соромитися, ми зробили хорошу роботу з організації чесних і прозорих виборів. Ми дотримувалися визначеного шляху Болгарії, пов’язаної з Європою. Найголовніше – вирішити проблеми громадян Болгарії дуже потрібен регулярний уряд. Завжди можна робити припущення про політичну залежність.

Головним моїм завданням буде знизити політичну напругу, яка на дуже високому рівні – це нікому не вигідно. У понеділок (26 серпня) я вам представлю склад офіційного кабінету і очікування всіх будуть виправдані», – додав Д. Главчев.

Болгарський контингент отримав сертифікат на участь в операції НАТО в Косово

Контингент зі складу Збройних Сил Республіки Болгарія отримав оцінку «Готовий до виконання завдань» для участі в операції Стабілізаційних сил НАТО в Косово – KFOR. Про це повідомляє прес-центр Міноборони.

Бойові можливості контингенту оцінила комісія Командування Об’єднаних сил та Сухопутних військ під час ротного тактико-спеціального навчання, яке проходило на полігоні «Корень».

Основну частину контингенту складають військовослужбовці 4 артилерійського полку. До його складу також увійшли військовослужбовці 101-го альпійського полку та 110-го полку матеріально-технічного забезпечення Сухопутних військ, а також військовослужбовці мобільного ЦРБ Командування Об’єднаних сил.

Командир національного елементу забезпечення та помічник національного командира контингенту – майор Мілен Златєв з 4-го артилерійського полку – капітан Калоян Димитров.

У Д. Главчева є другий шанс для кабінету, який проведе чесні вибори, заявила Іліана Йотова

У Дімітра Главчева є другий шанс представити кабінет, який проведе чесні та прозорі вибори, прокоментувала журналістам віце-президент Іліяна Йотова, відповідаючи на запитання про її очікування щодо того, чи буде другий тимчасовий уряд «Главчева», повідомляє БТА.

«...Я більше не бачу, куди ми можемо піти і поглибити кризу», - додала вона. За її оцінками, якщо Каліна Стоянова знову запропонують на посаду міністра, президент знову відмовиться підписати указ. «Який сенс, що він попереднього разу відмовився з дуже чіткими і категоричними мотивами, чому він не підписав указ, а зробити це вдруге», - запитала вона. Він зазначив, що своїми останніми діями К. Стоянов показав, що прагне до політичної карєри. «Така людина не може провести чесні вибори в Болгарії», - зазначила вона.

Ільхан Кючук звернувся до Брюсселя щодо перевірок депутатів РПС

Євродепутат Ільхан Кючук повідомив Єврокомісію про «масові та тенденційні перевірки державних органів» членів РПС, повідомила його прес-служба.

У п’ятницю нардепи від РПС, які підтримують почесного голову руху Ахмеда Догана, поскаржилися на такі перевірки з боку низки інституцій, зокрема МВС, Національного агентства доходів, Антикорупційної комісії.

У позиції І. Кючука йдеться, що ці дії викликають занепокоєння щодо зловживання владою та використання державних інституцій як інструменту тиску напередодні дострокових парламентських виборів.

БСП об’єднається на виборах із понад 20 формуваннями

До кінця наступного тижня понад 20 лівих формувань підпишуть коаліційну угоду про загальну участь у майбутніх виборах до 51-их Народних Зборів. Про це БНР заявив виконуючий обов’язки голови БСП Атанас Зафіров після участі в засіданні Національної ради партії «Болгарська соціал-демократія – Євроліві».

Поки що обговорюються два варіанти назви широкої лівоцентристської коаліції – «Коаліція за Болгарію» та «БСП – Об’єднані ліві».

А. Зафіров зазначив, що поки що рано говорити про формування списків депутатів. Вони будуть організовані відповідно до чітко описаного коаліційного механізму, який буде узгоджений з усіма партіями лівого альянсу. За його словами, підписання угоди просувається.

Смертність від спеки може потроїтися в Болгарії та Європі

Смертність, спричинена високими температурами в Європі, може зрости втричі до кінця століття, а країни в південних частинах континенту, такі як Італія, Греція та Іспанія, відчують цей вплив значно сильніше. Це також стосується Болгарії, де в середині століття, лише через 25 років, середня літня температура, ймовірно, буде на 5 градусів вище, ніж у період 1991-2020 років.

Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Lancet Public Health, автори якого стверджують, що першими оцінили поточну та майбутню смертність від екстремальних температур на регіональному та місцевому рівнях у Європі. Це може допомогти краще оцінити ризик зміни клімату та підготувати більш конкретну політику та заходи.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики