Що нового на Балканах? Болгарія

 Огляд за 9 - 15 вересня 2024 року

Торгівля Болгарії з ЄС скорочується

За період січень-червень експорт до ЄС скоротився на 5% порівняно з аналогічним періодом 2023 року та склав 26,929 млрд левів, а основними партнерами є Німеччина, Румунія, Італія, Греція та Франція з часткою 62,9%.

Найбільше зростання спостерігається у секторі «Паливо мінеральне, олії та аналогічні продукти» (43,4%), а найбільше падіння – у секторі «Жири, олії та віск тваринного та рослинного походження» (20,6%).

Імпорт з ЄС скоротився на 5,5% в річному вимірі і склав 27,678 млрд левів. Найбільшим вартісним обсягом є імпорт товарів з Німеччини, Румунії, Італії, Греції та Нідерландів. Сальдо зовнішньої торгівлі є негативним і становить 748,7 млн. левів.

Стартові зарплати болгарських вчителів вищі, ніж у Польщі, Словаччині та Латвії

Болгарія є однією з країн з найбільшим збільшенням коштів на освіту, а також підвищенням зарплат вчителів за останні роки. У період з 2015 по 2021 рік частка валового внутрішнього продукту, яку Болгарія витрачає на освіту, зросла з 3% до 3,5%. Про це свідчать дані глобального дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку «Education Outlook 2024», яке було презентовано 10 вересня.

Стартові зарплати болгарських вчителів вже вищі, ніж у Польщі, Словаччині та Латвії, а Чехія є близькою до Болгарії, зазначив міністр освіти і науки проф. Галін Цоков. Залишається високою частка вчителів віком понад 50 років (48%), що є одним із викликів, які постають перед системою освіти.

Д. Главчев офіційно висунув Катерину Захарієву на пост єврокомісара

Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Дімітар Главчев надіслав листа президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн, прийнявши її рекомендацію висунути Катерину Захарієву наступним болгарським єврокомісаром. Таким чином Болгарія завершила дану процедуру.

Фон дер Ляєн віддала перевагу К. Захарієвій, запропонованій ГЄРБ перед іншим кандидатом на цю посаду – Юліаном Поповим (Продовжуємо зміни–Демократична Болгарія).

Військовослужбовцям болгарської армії із січня зарплати підвищать на 47%

Найнижча зарплата в армії з січня наступного року становитиме 2300 левів. Про це йдеться в письмовій відповіді виконуючого обовязки міністра оборони Атанаса Запрянова на запитання народного депутата Христо Гаджева, повідомляє БНТ. Бійцям підвищення окладів буде більшим – 47%. Для старших офіцерів – 27%. Так, із січня наступного року зарплата для солдатів становитиме до 2370 левів, для сержантів (старших) – до 2485 левів, а для кандидатів в офіцери – до 2630 левів, натомість для старших офіцерів – до 4050 лв. Старші офіцери отримають до 6700 лв.

Квітневими змінами до Закону про оборону було вирішено, що посадові оклади військових визначатимуть виходячи із середньої заробітної плати за другий квартал минулого року. В останньому звіті оборони повідомляється про нестачу офіцерів на 26%, рядових і матросів на 27%.

Всі болгарські призери Олімпіади в Парижі стали почесними громадянами Софії

Всі болгарські спортсмени з медалями Олімпіади в Парижі стануть почесними громадянами Софії. Так вирішила 12 вересня столична міська рада.

Почесними громадянами столиці оголошено золотих медалістів Карлоса Насера (боротьба), Магомеда Рамазанова (боротьба), параолімпійця Рушді Рушді (штовхання ядра), срібного призера Боряну Калейн та бронзового призера Божидара Андрєєва (штанга), а також Кімія Алізаде (тхеквондо) і Хав’єра Ібаньєса (бокс).

Румен Радев очікує, що китайський банк відкриє філію в Болгарії та пряму авіалінію до Пекіна

Відкриття філії китайського банку в Болгарії та запуск прямої авіалінії Софія – Пекін. Такі очікування щодо майбутніх економічних відносин Болгарії з Китаєм покладає президент Румен Радев. Його думки прозвучали під час болгарсько-китайських ділових зустрічей у Софії, передає БТА.

За словами глави держави, Болгарія є одним із центрів у Східній Європі інформаційно-комунікаційних технологій, а також робототехніки, і саме тут дві країни ще можуть співпрацювати. За його словами, Болгарія створює одні з найкращих умов для інвестицій як з боку держави, так і з боку місцевої влади.

«Ви не знайдете іншої країни в Євросоюзі, де б був 10% корпоративний податок, а також 10% податок на доходи фізичних осіб», - наголосив Р. Радев.

Брюссель нагадує Болгарії про те, що вона взяла на себе зобовязання відмовитися від вугілля до 2038 року

Болгарія зобов’залася поступово відмовитися від вугілля до 2038 року, нагадує Єврокомісія у своєму щорічному звіті про стан енергетики в ЄС і окремих країнах-членах, інформує БНТ.

У документі також нагадується, що через Фонд справедливого переходу Болгарія може отримати 1,12 мільярда євро, які допоможуть трансформації в трьох вугільних регіонах – Кюстенділі, Перніку та Старій Загорі, після закриття там вугільних заводів.

Останні дані ЄК (за 2022 рік) показують, що викопне паливо (48,2%) і атомна енергія (43,2%) мають найбільшу частку у виробництві електроенергії в Болгарії. Електроенергія з відновлюваних джерел становить 19,1%. Для порівняння, в середньому по ЄС енергія з відновлюваних джерел становить вже 39,4%.

У структурах Міноборони Болгарії оголошено триденну жалобу

Наказом міністра оборони Атанаса Запрянова 14, 15 і 16 вересня 2024 року оголошено днями жалоби в Міністерстві оборони, Болгарській армії та в структурах, підпорядкованих міністру оборони, повідомляє прес-центр міністерства.

На знак поваги до льотчиків майора Петко Димитрова та старшого лейтенанта Венцислава Дункіна, які загинули під час катастрофи навчально-бойового літака L-39ZA, проведення святкових заходів заборонено, а заплановані скасовуються.

Найбільш затребуваною турецькими туристами на зиму виявилася Болгарія

Болгарія наразі займає перше місце за запитами та попитом турецьких туристів на відвідування зимових і бальнеологічних курортів. Про це повідомили представники Асоціації турецьких туристичних агентств профільному міністру Болгарії Евтіму Мілошеву на туристичному форумі в Стамбулі, повідомляє прес-центр болгарського міністерства.

Е. Мілошев запропонував туроператорам виробити спільний продукт, заснований на спільній історії, культурі та кулінарних традиціях, який вони пропонуватимуть на третіх ринках.

Понад 53 тисячі турецьких туристів відвідали Болгарію в період з 1 грудня 2023 року по 25 березня 2024 року, йдеться в повідомленні. Агентство нагадує, що Стамбул є одним із трьох міст, де Болгарія має туристичного аташе. Інші – Берлін і Варшава.

Підготував Євген Лизень,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики