Що нового на Балканах? Боснія і Герцеговина

 Огляд за 9 - 15 вересня 2024 року

Поверенная паралімпійців до дому.

У понеділок, 9 вересня, до Сараєва повернулись паралімпійці, які брали участь у змаганнях у Парижі. Безпосередньо змагання завершились 8 вересня.

На урочистій церемонії з цього приводу була присутня збірна з гри у волейбол сидячи та плавець Ісмаїл Барлов. Усі спортсмени отримали на змаганнях срібні медалі. Ісмаїл Барлов завоював срібну медаль за заплив брасом на відстань 50 м, а збірна з волейболу майже завоювала золото, але їх обійшла команда з Ірану.

Усіх паралімпійців зустріли з радістю та урочисто привітали з досягненнями.

П’ять осіб було затримано за корупцію, пов’язану з будівництвом доріг.

У вівторок, у результаті проведення успішної поліцейської операції з кодовою назвою «Полігон», були затримані п’ять осіб підозрюваних у корупції.

Операція була проведена у дев’яти місцях у Зеніцько-Добойському, Посавинському та Сараєвському кантонах. Усіх підозрюваних затримано, а їх справи були передані під кримінальний розгляд. Їх обвинувачують у зловживанні службовим становищем, розголошенні та несанкціонованому заволодінні комерційною таємницею та відмиванні грошей.

Їхні корупційні схеми були безпосередньо пов’язані з будівництвом автомагістральних доріг, що зараз є нагальною темою для БіГ.

Страйк медпрацівників

 У вівторок розпочався страйк медпрацівників кантону Сараєво. Протести проходять біля будівлі уряду. Страйкарі розпочали облаштовувати наметовий табір.

Основною вимогою до кантональної влади є підвищення погодинного окладу з 3,07 марки (1,57 євро) до 3,70 марки (1,89 євро). На це уряд запропонував компроміс з підвищенням окладу до 3,25 марки (1,66 євро), проте профспілки продовжують стояти на своєму.

Як повідомляють профспілки, Міністр охорони здоров’я кантону Сараєво Еніс Хасанович ставиться з розумінням до прохань медпрацівників, але Уряд все одно не хоче повністю йти на їх умови.

Депортація громадянки Сербії через загрозу національній безпеці

У вівторок Служба закордонних справ БіГ повідомила про те, що до громадянки Сербії Н.М. застосовано захід видворення з Боснії і Герцеговини з причин, що ця особа несе загрозу національній безпеці.

Справа у тому, що ця громадянка Сербії була викрита у розповсюджені ідей салафізму. Салафізм – це одна з течій у сунітському ісламі, яка закликає до повернення до витоків ісламу та побудові суспільства на традиційних мусульманських поглядах.

Також Служба повідомила, що буде і надалі посилювати контроль за іноземцями, які можуть нести потенційний ризик радикалізації у БіГ.

Страйк адвокатів у РС (БіГ) спричиняє затримку розгляду кримінальних справ.

Страйк адвокатів, які почався раніше, продовжує охоплювати різні міста БіГ та спричиняти труднощі у судочинстві. У цьому разі страйки проходять у Республіці Сербській (БіГ).

У місті Добой через страйк адвокатів було відкладено розгляд двох кримінальних справ. Варто зазначити, що одна з цих справ передбачала розгляд призначення довічного позбавлення волі. Проте, через відсутність адвокатів на своїх робочих місцях, ці дві справи відкладені на невизначений термін.

Обвинувачення колишньому військовому БіГ.

У п’ятницю Прокуратура БіГ висунула обвинувачення одному з колишніх командирів Армії РБіГ, який брав участь у бойових діях на території Боснії і Герцеговині.

Колишнього командира 2-го батальйону 7-ї мусульманської бригади армії РБіГ звинувачують у порушеннях Женевської конвенції про захист військовополонених. Підозрюваного звинувачують у тому, що у 1993 р. він у місті Дусина особисто та безпосередньо застрелив пораненого командира ХВО, який не міг давати жодного спротиву.

За цей злочин йому інкримінують  злочин проти військовополонених, передбачений статтею 144 Кримінального кодексу СФРЮ.

Герб Неманича та «Боже правди».

В неділю офіційний сайт міста Баня-Лука повідомив про те, що будівлю Культурного центру Banski Dvor було офіційно прикрашено двоголовим орлом, який є давнім гербом династії Неманичів та є офіційним гербом Сербії.

Відкриття нового оздоблення будівлі було приурочено до Дня сербської єдності, свободи та національного прапора який відзначається з 2021 р. на честь 15 вересня 1918 року, коли під час Першої світової війни було прорвано Салонікський фронт.

Загалом, закон про офіційне використання герба Неманича та гімну «Боже правди» у Республіці Сербський (БіГ) допоки перебуває на обговоренні. Проте з липня цього року Асамблея БіГ вже надає фможливість публічного використання герба Неманича та гімну «Боже Справедливість» у Республіці Сербській (РС).

Підготував Гліб Михайлик,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики