Що нового на Балканах? Сербія

Огляд за 9-15 вересня 2024 року

Дипломатична кампанія влади Сербії: "За права сербів у Косово"

Як повідомляє Міністерство закордонних справ Сербії, міністр цього відомства Марко Джурич зустрівся з послами країн Європейського Союзу щодо "захисту прав сербів в Косово та Метохії". Він проінформував їх про порушення прав сербського народу в Косово і Метохії. Міністр також озвучив кроки, які зробить Сербія у відповідь на дії Косово.

«Глобальна дипломатична кампанія Сербії за права сербського народу в Косово і Метохії, за порятунок і виживання нашого народу та діалог, як інструмент для виживання нашого народу, почалася сьогодні», - сказав Джурич.

За словами міністра закордонних справ Сербії, метою заходів, які напередодні презентував президент Александар Вучич у своєму зверненні до громадськості, є захист сербів у Косово і Метохії, збереження діалогу як ключового інструменту нормалізації ситуації на місцях.


Уряд Сербії має намір скасувати відстрочку від війсйькової служби. Причина - "гоніння" на сербів у Косово

Прем'єр-міністр Республіки Сербія Мілош Вучевич виступив після спеціального засідання уряду Сербії щодо ситуації в Косово і Метохії.
"У нас є висновок, ухвалений сьогодні Урядом Республіки Сербія, який наказує Міністерству оборони терміново розпочати процедуру повернення військової служби терміном на 75 днів. Ми також запросимо президента Сербії як верховного головнокомандувача взяти участь у засіданні уряду Сербії, де ми ухвалимо проект закону. Ми скасовуємо відстрочку від військової служби, але визначаємо її на 75 діб", - каже прем'єр Вучевич.

за його словами, є план, щоб молоді призовники, які закінчили електротехнічні факультети, механічні училища, могли проходити військову службу у військово-технічному інституті та в тих організаційних частинах збройних сил Сербії, де вимагаються технічні знання та інші здібності для військової служби.

Ізраїль та Сербія розвивають торговельну співпрацю
Президент Республіки Сербія Александар Вучич і президент Держави Ізраїль Іцхак Герцог 11 вересня взяли участь у круглому столі «Синергія в інноваціях і торгівлі: переговори між Сербією та Ізраїлем» у Белграді. Про це повідомляє сайт Уряду Сербії.

Вучич сказав, що Сербія зможе завершити підготовку вже протягом наступних кількох місяців і укласти угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем, і він запросив уряд прискорити підготовчу роботу.

За перші сім місяців цього року в Сербії було зареєстровано на 20% більше туристів з Ізраїлю в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, сказав він, зазначивши, що відповідно Air Serbia повинна посилити свою присутність в аеропорту Бен-Гуріон.

Президент додав, що більшість ізраїльських компаній, які працюють у Сербії, задоволені бізнес-середовищем і прагнуть продовжувати свої інвестиції, що є великим визнанням нашої роботи.

У свою чергу Герцог зазначив, що Сербія має сильні сектори економіки, які можуть співпрацювати з ізраїльською промисловістю, сільським господарством, а також мова йде про спільні інвестиції в галузі високих технологій, науки і технологій.

Сербія перетворюється на міні-Росію?

Інформаційна агенція "Ройтерс" повідомляє, "з лютого 2022 року до середини 2023 року понад 30 тисяч росіян зареєструвалися для тимчасового проживання в Сербії, свідчать останні дані МВС. Чиновники не надали даних за порівняльний період до цього, але сказали, що цифри являють собою різке зростання". За інформацією агенції, під час цього напливу росіяни заснували 11 081 бізнес у різних секторах, від інтернет-послуг до спортивних шкіл, згідно з бізнес-реєстром Сербії.

Росіяни погано інтегруються в суспільство країни перебування, вони не вбачають за потрібне вивчати мову цієї країни і загалом, як наводиться думка одного з опитаних росіян у Сербії, "не маючи необхідної кваліфікації для практики в Сербії, працює різноробочим у Белграді, обслуговуючи виключно росіян. «Я ремонтую сантехніку, вікна і навіть виготовляю меблі. Сербські клієнти мені не дуже потрібні".

У матеріалі зазначається, що багато сербів підтримують Путіна і не поділяють поглядів тих росіян, які втекли з РФ.

На посла Сербії в Іспанії здійснено напад у центрі Мадриду

У центрі Мадриду невідомий чоловік напав на посла Сербії в Іспанії Ірену Сарач на вулиці, де вона проживає. За свідченнями очевидців, нападник ймовірно мав албанське походження. Він ударив дипломата ногою в спину і втік. Міністр закордонних справ Сербії засудив напад на посла та зажадав повного розслідування.

Сербія та Республіка Сербська (БіГ) відзначили День сербської єдності.

Сербія та Республіка Сербська (БіГ) відзначили День сербської єдності та державного прапора. Урочиста подія відбулася в Новий- Сад. 15 вересня Сербія і Республіка Сербська відзначають спільне свято - День сербської єдності, свободи і національного прапора, який було встановлено в річницю прориву Салонікського фронту 15 вересня 1918 року.

Підготувала за матеріалами ЗМІ Наталія Малиновська,
Аналітичний центр балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики