Що нового на Балканах? Косово

 Огляд за 9-15 вересня 2024 року

Відкриття посольства у Колумбії.

У понеділок з’явилось повідомлення, що Заступниця міністра закордонних справ та діаспори Ліза Гаші перебуває з візитом у Колумбії.

У Колумбії вона зустрілась із заступником міністра закордонних справ Колумбії Хорхе Енріке Рохасом. Серед іншого, відбулось обговорення різноманітних тем: енергетика, торгівля, зміни у кліматі, академічні відносини тощо. Проте основною та найголовнішою темою обговорення стало відкриття посольства Косова у Колумбії.

Як наголосила Ліза Гаші, ця зустріч є дуже важливою, оскільки це перша така зустріч, яка відбувається між представниками Косово та Колумбії. До того ж, відкриття посольства у Колумбії забезпечує Косову просування серед країн Латинської Америки.

Велике засідання уряду Косово.

У середу відбулось велике засідання уряду Косово. На цьому засіданні було розглянуто 14 питань з різноманітних сфер державної політики.

Серед іншого, розглядались питання, пов’язані з законопроектом про Державне бюро перевірки та конфіскації безпідставно одержаних активів та проект Національної програми всебічної оборони Республіки Косово. До того ж, буде розглянуто пропозиції-рішення про внесення змін та доповнень до Законодавчої програми Уряду на 2024 рік.

Це засідання є дуже важливим, оскільки саме на ньому буде проведено обговорення найголовніших напрямків побудови внутрішньої та зовнішньої політики уряду Косово.

Центр лікування безхатніх собак.

У середу з’явилось повідомлення про відкриття у Приштині центру лікування безхатніх собак. На відкритті був присутній мер міста Приштина Перпарім Рама та директор громадських служб у Приштині Бекім Брестовці.

Відтепер усі безхатні собаки будуть проходити через цей центр. У центрі вони будуть отримувати усю необхідну ветеринарну допомогу; проходитимуть реабілітацію, а згодом будуть відправлятись до усіх охочих розділити свій дім з домашнім улюбленцем. Для усіх охочих громадян пообіцяли надавати субсидію у розмірі 50 євро.

За прогнозами, до березня 2025 р. у Приштині стане на 1500 безхатніх собак менше. Сам центр розрахований дати прихисток до 350 безхатніх собак.

Сім вимог Вучича.

У п’ятницю Президент Сербії Александар Вучич зробив офіційну заяву і висунув сім вимог владі Косово. Причиною для такого роду заходу стали дії Косово у північних муніципалітетах, де проживає сербська більшість.

Ці сім вимог складаються з: проведення «вільних і демократичних» місцевих виборів на півночі, повернення поліцейських і чиновників системи правосуддя на робочі місця, створення Асоціації, виведення спецпідрозділів поліції Косова з півночі, негайне виконання «гарантій Європейського Союзу та Сполучених Штатів від 28 грудня 2022 року, негайне звільнення всіх «політичних в’язнів», заарештованих поліцією Косово, і здійснення платежів на півночі сербською валютою.

Загрозливі листівки на півночі Косово.

Зранку п’ятниці у соц-мережах почалось розповсюдження інформації і світлин про те, що у північних містах Косова почали з’являтись листівки провокаційного характеру.

На цих листівках містилось зображення Мілана Радойчича разом із деякими членами його групи. М.Радойчич та його група у вересні минулого року вчинили збройний напад на правоохоронців Косово та вбили сержанта поліції Афрі Бунджака. Саме цього тижня нападникам було винесено 45 обвинувальних актів за вчинення терористичного нападу.

Імовірно, розповсюдження листівок стало відповіддю на винесення судового рішення, оскільки між цими подіями пройшло всього дві доби.

Студентський центр Університету Приштини зустрічає нових студентів.

У п’ятницю Студентський центр Університету Приштини оголосив про проведення конкурсу серед студентів на отримання права проживання у гуртожитку та для харчування в їдальні на 2024/25 навчальний рік.

Гуртожиток Університету Приштини готовий прийняти у себе до 4000 студентів з забезпеченням їх житлом та харчуванням у їдальні. До того ж, для тих, хто вже має житло, є окрема пропозиція з отриманням доступу до харчування у їдальні університету без умови проживання у гуртожитку. У цьому випадку Університет готовий забезпечити додатково до 1500 студентів, які пройдуть конкурсний відбір. Ціна за послуги становитиме 35 євро на місяць (20 євро житло, 15 євро харчування).

Підготував Гліб Михайлик,

стажер Аналітичного центру балканських досліджень

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики