Завершилася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Завершальна зустріч зі слухачами 
Міжнародної сертифікатної програми з балканістики

Міжнародна сертифікатна програма з балканістики, яку організовує Аналітичний центр балканських досліджень, завершилася. Вона тривала з 25 жовтня 2023 року по 29 лютого 2024 року загальною кількістю 68 академічних годин. Програма має академічний характер і ставить за мету дати базові знання з історії, культури Балканських країн,  познайомити з історичними зв'язками України з Балканами, а також із сучасними двосторонніми відносинами між Україною та державами Балканського регіону.

Слухачі програми прослухали курси "Вступ до балканістики", "Огляд з історії країн Балканського регіону", "Утворення Югославії", "війни Югославії", "Балкани у ХХ столітті", "Зрозуміти Косово", "Балканці на півдні України". Лекторами програми були Катерина Шимкевич, к.і.н., керівниця Аналітичного центру балканських досліджень; Ігор Перенесієнко, канд. соціальних наук, стажер Аналітичного центру балканських досліджень; Анатолій Дорошенко, експерт Аналітичного центру балканських досліджень; Андрій Кришталь, соціолог, експерт з питань розбудови миру, експерт Аналітичного центру Балканських досліджень; Сергій Білівненко, к.і.н., доцент, в.о. завкафедри джерелознавчих студій та суспільних комунікацій Запорізького національного університету.

У рамках програми також відбулися відкриті лекції к.і.н., доцентки Євгенії Горюнової "Європейська інтеграція Північної Македонії та України: партійний вимір" та Володимира Вербицького, Третього секретаря Посольства України в Північній Македонії, Ph.D, доцента кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій Факультету міжнародних відносин Національного авіаційного університету, на тему: "Особливості культурної та публічної дипломатії України".

На безоплатній основі Міжнародну сертифікатну програму з балканістики закінчили також студенти вітчизняних ЗВО, зокрема студенти кафедри права та публічного управління Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій, студенти кафедри журналістики Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, а також Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Зацікавленість Програмою була не лише слухачами з України, а й з Балканського регіону, зокрема, Чорногорії. Міжнародна сертифікатна програма започаткувала співпрацю із Соціально-освітнім простором «Ірій».

Під час навчання слухачі Програми слухали не лише лекції, а й брали участь в семінарських заняттях, писали аналітичні записки та створювали журналістські матеріали. 

Нагадаємо, що на відкриття Міжнародної сертифікатної програми з балканістики із вітальним словом завітали Роман Буга, перший секретар посольства України в Північній Македонії та начальник відділу Балкан Другого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Наталії Фіялка. Аналітичний центр балканських досліджень принагідно висловлює подяку Міністерству закордонних справ України за підтримку цієї освітньої ініціативи Центру.

Зауважимо, що розпочався набір на унікальний онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан". Балканські країни мають свій власний шлях розвитку відносин з ЄС та НАТО. Даний курс дасть можливість слухачам вивчити досвід держав Балканського регіону в їхніх євроатлантичних рухах, а саме: особливості вступу Греції до ЄС і НАТО; “Східноєвропейське розширення": кейси Румунії та Болгарії; Пост’югославські країни: Словенія і Хорватія; Західні Балкани: від обіцянок до конкретних дій; Балканський досвід для України.

Курс розпочинає свою роботу 21 березня 2024 року. Реєстрація триває. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Розпочався набір на онлайн-курс "Євроатлантична інтеграція Балканських країн: від Греції до Західних Балкан"

Розпочалася Міжнародна сертифікатна програма з балканістики

Оголошується набір на Міжнародну сертифікатну програму з балканістики